Znanstvenici dokazali: Pijani šišmiši nemaju problema s orijentacijom

Piše:
srijeda, 24.2.2010. 10:21
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Znanstvenici dokazali: Pijani šišmiši nemaju problema s orijentacijom

Tekst: A.M.
Foto. Ilustracija

ČUDNOVATO istraživanje pomoću kojega je otkriveno da šišmiši pod utjecajem alkohola lete potpuno ravno i imaju savršeno orijentaciju provedeno je na tropskim šišmišima u Srednjoj i Sjevernoj Americi. "Započeli smo ispitivanje i na početku smo mislili da većina vrsta neće dobro podnijeti alkohol koji smo im dali. Ali na iznenađenje - šišmiši su pobili našu tvrdnju i dokazali nam suprotno", rekao je Brock Fenton sa Sveučilišta u zapadnom Ontariju u Kanadi.

"To je kao da vidite čovjeka pod utjecajem alkohola koji hoda ravno po liniji"

Pokusni šišmiši, njih 106, uhvaćeni su ljeti 2009. nakon čega im je tim stručnjaka dao vodu sa šećerom i etanol u količini koja je odgovarala njihovoj težini te su im izmjerili količinu alkohola u krvi, koja je iznosila prosječno 0,3 posto. Zatim su smješteni u dvoranu gdje su letjeli. "To je kao da vidite čovjeka pod utjecajem alkohola koji hoda ravno po liniji", dodaje Fenton.

Iako se američki šišmiši pod utjecajem alkohola puno bolje snalaze u prostoru, isto istraživanje provedeno u Izraelu dokazalo je da pijani egipatski šišmiši, koji prebivaju u Aziji, imaju problema s letenjem, štoviše - zabijali su se u zidove i padali. Razlog tomu navodno je prehrana šišmiša zbog koje neke vrste bolje podnose alkohol.