Znanstvenici "žongliraju" s teorijama o mozgu

Piše:
nedjelja, 1.2.2004. 08:53
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Znanstvenici "žongliraju" s teorijama o mozgu UČENJE žongliranja mijenja strukturu mozga i stvara više sive tvari, vjeruju znanstvenici.

Snimanje mozga volontera pokazalo je da bacanje lopte u zrak djelomično mijenja mozak na područjima koji obrađuju vizualne informacije. Učinak nije stalan i počinje nestajati ako se osoba prestane baviti žongliranjem.

No, ova teorija suprotna je tradicionalnoj teoriji da su samo mozgovne funkcije - rjeđe nego strukturne - aktivirane vanjskim stimulansima.

Njemački su znanstvenici podijelili 24 studenata u dvije skupine od kojih su jednoj omogućena tri mjeseca za učenje klasičnog žongliranja s tri lopte.

Kada su "žongleri" stekli dovoljnu vještinu za izvedbu u trajanju od najmanje minute, snimanja mozga izvedena su na objema skupinama studenata.

Magnetska rezonancija otkrila je povećanje u sivoj tvari na vizualnim područjima kod "žonglera". Studenti koji nisu učili žonglirati nisu pokazivali takve promjene.

Siva tvar sastoji se više od stanica neurona, nego od živčanih vlakana.

Nakon još tri mjeseca, ovaj put bez žongliranja, dodatna je masa sive tvari kod "žonglera" nestala.

Znanstvenici, na čijem je čelu bila Arne May sa sveučilišta u Regensburgu, iznijeli su zaključak u časopisu "Nature": "Otkrili smo da te osobe pokazuju kratkotrajne i strukturalne promjene u područjima mozga koja su povezana s obradom i pohranom složenih vizualnih pokreta".

"Otkriće o promjenama ovisnima o stimulansima u makroskopskoj strukturi mozga suprotno je tradicionalnome vjerovanju da je kortikalna plastičnost povezana više s funkcionalnim nego s anatomskim promjenama", zaključili su njemački znanstvenici.

Učinak možda izaziva povećana proizvodnja stanica ili promjene u vezama između neurona, smatraju znanstvenici.