Dvostruko slavlje za Mazdu MX-5

Dvostruko slavlje za Mazdu MX-5

GLAVNI krivac za nevjerojatnu popularnost roadstera, Mazda MX-5, slavi 15-ti rođendan i još jednom se potvrđuje kao najprodavaniji roadster svih vremena.

Mazda MX-5 je otkada je javnosti prvi put predstavljena 1989. godine, prodajni hit u cijelom svijetu. U prvih deset godina, odnosno do 1999. godine, širom svijeta je prodano više od pola milijuna primjeraka. Već krajem 2003. godine brojka se penje na 677.000, da bi uspjeh bio okrunjen prije nekoliko dana proizvodnjom jubilarnog 700.000 primjerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon točno 14 godina i 11 mjeseci proizvodnje s proizvodnih traka tvornice Ujina1 smještene blizu Hirošime u Japanu je sišao jubilarni automobil. Time je još jednom potvrđen status Mazde MX-5, kao sportskog kabrioleta s dva sjedala s najvećom produkcijom u povijesti.

Još u svibnju 2000. godine je model uvršten u Guinness-ovu knjigu rekorda, kao najprodavaniji roadster s ukupno 532.890 proizvedenih primjeraka. U Mazdi se nadaju da će ovaj model biti još jednom upisan u knjigu, čime bi rekord bio podignut za skoro 170.000.

No to nije jedini uspjeh ovog predivnog modela. MX-5 je u petnaest godina postojanja osvojila više od 100 internacionalnih nagrada, od čega je skoro petina stigla iz Velike Britanije.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara