Opelovi automobili mogu "vidjeti"

Opelovi automobili mogu "vidjeti"

OPEL će s novom Insignijom premijerno lansirati novi sigurnosni sustav uz pomoć kojeg će biti objedinjeni postojeći sustavi upozorenja i u konačnici unaprijeđena sigurnost u vožnji.

Opel Eye karakterizira širokokutna kamera visoke razlučivosti kamera putem koje se na dva načina pomaže vozačima. Naime, opcija prepoznavanja prometnih znakova čita znakove ograničenja brzine i zabrane prometovanja te ih prikazuje na ploči s instrumentima. Dodatno, upozorenje pri napuštanju trake obavještava kada vozač slučajno iziđe iz svoje trake. Ova dva sustava zajedno definitivno poboljšavaju sigurnost vožnje, smanjuju stres, a mogu spriječiti i plaćanje skupih kazni za prebrzu vožnju.

Sustav obuhvaća i procesore razvijene zajednički od strane GM-ovih/Opelovih inženjera u Rüsselsheimu i stručnjaka Opelovog partnera, tvrtke Hella.

Kamera je smještena između vjetrobranskog stakla i retrovizora te detektira prometne znakove i horizontalnu signalizaciju. Veličine mobilnog telefona, kamera može napraviti 30 snimaka u sekundi, dok dva procesora uz pomoć GM-ovog softvera filtriraju i očitavaju iste.

Prepoznavanje znakova

Prepoznavanje prometnih znakova može očitavati ograničenja brzine i zabrane prometovanja, pa čak i obavijestiti vozača kad ograničenje brzine prestaje važiti. U ovisnosti o uvjetima osvijetljenosti, sustav prepoznaje i očitava znakove na udaljenosti od 100 metara. Algoritam djelovanja je takav da prvo fokusira na kružne uzorke, a zatim prepoznaje brojeve unutar kruga preko usporedbe obrisa. Ako slika koju prima odgovara slici prometnog znaka pohranjenoj u arhivi, znak se prikazuje na ploči s instrumentima.

Sustav uvijek prikazuje najrelevantnije informacije za sigurnu vožnju, a filtrira ostale znako-ve koji mogu preopteretiti vozačevu pažnju. Ako prepozna dva znaka u malom vremenskom razmaku, tada će posebni znakovi upozorenja, kao što je "promet zatvoren", imati prednost pred znakom ograničenja brzine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenja se prikazuju na nekoliko sekundi kao simbol u središtu ploče s instrumentima, između glavnih instrumenata. Vozač može maknuti taj simbol u bilo kojem trenutku pritis-kom na gumb na upravljaču automobila.

Procesori mogu prepoznati prometne znakove jer su svi jedinstveno oblikovani, kako je propisano Bečkom konvencijom o prometnim znakovima i signalima. Utemeljena 1968., ova konvencija standardizira prometne znakove u više od 80 država.

Upozorenje pri napuštanju trake

Kamera Opel Eye također provjerava položaj vozila unutar prometne trake.  Upozorenje pri napuštanju trake može se isključiti pritiskom na gumb, a kada je aktivno, upozorava vozača zvukom gonga i bljeskanjem na ploči s instrumentima.

Upozorenje pri napuštanju trake koristi drugi signalni procesor i softver za filtriranje traka i longitudinalnih uzoraka pri brzinama većim od 50 km/h.

Vozači mogu unaprijed biti obaviješteni ako se drugi automobil kreće u tzv. "mrtvom kutu", zaustavio se na mjestu koje je teško ili nemoguće vidjeti ili namjerava ući na isto raskrižje. Trenutno se u njemačkoj saveznoj državi Hessen provodi pilot-projekt u suradnji sa saveznom vladom.

Osim Insignije, i drugi modeli Opela će uskoro biti opremljeni ovim sustavom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara