Senzacija iz dućana: Stigao kruh "bez E-brojeva"!
Foto: Lana Vukičević
PRVO i osnovno, idemo definirati što su E brojevi. E je oznaka Europe, a broj poslije je oznaka neke tvari, koja nam govori u koju hranu tu tvar smijemo dodati i u kojoj koncentraciji.
To je to. Nema nikakve magije niti urote vezane za to, samo jednostavan sustav koji štiti korisnike. Svi podaci, sve studije, svi nalazi su javno dostupni. Doslovno nema ničeg magičnog u svemu tomu.
No, iz nekog neobjašnjivog razloga, E brojevi se mistificiraju u Hrvatskoj. Pripisuju im se sposobnosti koje nemaju, opisuje ih se prema onome što rade u daleko većim koncentracijama nego u kojima ih se može naći, ističu se samo njihove loše strane. Jasno, ljudi koji nemaju znanja o tome(osim s nekih stranica) automatski paničare, strahuju i boje se "zlih" E brojeva, a neki proizvođači to na veliko iskorištavaju.
Primjerice, kruh s fotografije navodno nema E brojeve. To je, kad bismo se strogo držali pravilnika, istina. Međutim, brašno po definiciji ima u sebi vitamine, minerale, vlakna, pepeo...to su sve kemijski spojevi za koje postoje E brojevi.
Taj kruh nema dodane uobičajene E brojeve kao što su E471 i E472a, esteri masnih kiselina, koje jedete svakodnevno. U tom kruhu nema nit E300, redovnog dodatka kruhu, vitamina C. I to je onda bolje po mene? Što nema vitamina C? Nema nit dodanog E920, L-cisteina – jedne od esencijalnih aminokiselina, koju organizam svakodnevno sintetizira, ali ju je i dalje dobro unositi. Nisu dodane nit E260, E270 i E330; octena, mliječna i limunska kiselina. To je nešto čega bismo se trebali bojati? Kiselina koje svi svakodnevno jedemo u drugoj hrani?
A možda vam samo prodaju kruh od brašna, soli, vode i kvasca (onakav kakvog doma sami možete napraviti u sat vremena) po većoj cijeni samo zato što znaju da ne znate što vam reklamiraju tom reklamom "BEZ E BROJEVA"?
Stoga, samo zato što nešto ima E brojeve ne čini tu hranu nesigurnom, kao što nit manjak E brojeva ne čini hranu sigurnom, dobrom ili kvalitetnom. Kad dodamo tomu činjenicu da su najveći nutricionistički problemi današnjice dodani šećer, masnoće i sol, koji nemaju E brojeve...jesu li onda E brojevi ono oko čega bismo trebali biti uzrujani?
Ili su ipak opasniji ovakvi pokušaji igranja na vaš strah i neznanje?
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati