Kako smanjiti kalorije u tjestenini?
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: 123RF
ZANIMLJIV eksperiment BBC-ja dao nam je odgovor na ovo pitanje.
Vjerujemo kako volite tjestenine na 1001 način, no s druge strane, znate kako vas pretjerano uživanje u ovoj namirnici može udebljati.
Naime, samo 100 grama tjestenine ima 390 kalorija, i to najgorih - u škrob koji se u tijelu pretvara u šećer i na kraju skladišti kao salo.
No sve ljubitelje tjestenine oduševit će rezultati jednog eksperimenta kojim je dokazano kako je moguće smanjiti broj kalorija ove namirnice i to na vrlo jednostavni način. Dovoljno je samo da ohladite tjesteninu, a zatim ponovno zagrijete.
Eksperiment je proveden u jednoj live emisiji, a u njoj se ispitanicima davala tjestenina, a nakon toga im se mjerila razina šećera u krvi svakih 5 minuta.
Pokazalo se da su oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.
Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi. Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Pročitajte još
Učitavanje komentara