Kivi: Izvor antioksidanata, vlakana, vitamina C, kalija... odnosno zdravlja!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: 123rf
KIVI je višegodišnja listopadna biljka penjačica porijeklom iz Kine.
Kivi posjeduje sočnost i intenzivan okus te brojne nutritivne blagodati.
Nutritivne blagodati odnose se na antioksidante kojima je kivi izrazito bogat, a također sadrži i vitamin C u iznimnim količinama. Kivi je također i izvor vlakana, kalija te vitamina A i E.
U Hrvatskoj se kivi uzgaja u primorskom području i predstavlja novu kulturu za naše prostore, a može se reći kako je kivi nova kultura u intenzivnom uzgoju promatrano svjetskim mjerilima.
KIVI je višegodišnja listopadna biljka penjačica porijeklom iz Kine.
Kivi posjeduje sočnost i intenzivan okus te brojne nutritivne blagodati.
Nutritivne blagodati odnose se na antioksidante kojima je kivi izrazito bogat, a također sadrži i vitamin C u iznimnim količinama. Kivi je također i izvor vlakana, kalija te vitamina A i E.
U Hrvatskoj se kivi uzgaja u primorskom području i predstavlja novu kulturu za naše prostore, a može se reći kako je kivi nova kultura u intenzivnom uzgoju promatrano svjetskim mjerilima.
U proizvodne nasade uvedene su dvije sorte ženskog cvijeta te dvije sorte muškog cvijeta, dok u svijetu postoje i pokusni nasadi gdje se uzgajaju i neke nove sorte.
Plod kivija se bere onoga trenutka kada dosegne svoju fiziološku zrelost, a treba naglasiti kako zbog njegove vanjštine nije lagano odrediti kada je nastupilo razdoblje fiziološke zrelosti. Berbe kivija najčešće se odvijaju krajem listopada i početkom studenoga, nakon čega se plodovi skladište.
100 g kivija, između ostaloga, sadrži oko:
Kalorije: 61
Masti: 1 g
Ugljikohidrati: 15 g
Šećeri: 9 g
Vlakna: 3 g
Proteini: 1 g
Sol: 3 mg
Kivi štiti ljudski DNK od oksidativnog stresa, a što bi mogao biti rezultat vitamina C, ali i brojnih drugih antioksidanata poput vitamina A, C i E.
Zahvaljujući vitaminu C kivi štiti i dišni sustav.
Kivi regulira krvni tlak zahvaljujući elektrolitima kalija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kivi također smanjuje i razinu triglicerida u krvi te sprječava nakupljanje plaka u stijenkama arterije čime se čuva zdravlje srca i krvnih žila.
Kivi je bogat vlaknima koja štite probavni sustav i pomažu u eliminaciji toksina iz tijela, a blagotvorno djeluju i na smanjenje razine lošeg kolesterola.
Kivi pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem zahvaljujući činjenici kako sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje su prirodno prisutne u ljudskom oku.
Flavonoidi i karotenoidi koji koji se nalaze u kiviju pomoću antioksidativnog djelovanja štite tijelo od slobodnih radikala koji, između ostalih bolesti, mogu uzrokovati i obolijevanje od raka.
Radi sadržaja folne kiseline kivi je odličan za konzumaciju od strane trudnica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati