15 pravila kojih se morate držati kada pripremate svoje obroke
Foto: 123rf
S OBZIROM da mršavljenje ima puno više veze s onim što jedete nego s onim kako vježbate - planiranje obroka doista može biti ključno za vaš uspjeh. Certificirana dijetetičarka Leslie Langevin,iz Whole Health Nutrition-a, zato savjetuje da svoje obroke doista isplanirate u većinom već i pripremite - vikendom. Nabavite svježe namirnice i vodite se ovim receptom. I obavezno kupite puno, puno posudica. I staklenih teglica.
1. Ako imate sedam dana pred sobom, a znate koliko obroka na dan vam treba - doslovno isplanirajte sedam različitih - ručkova, međuobroka, večera itd. Ali tako da budu uravnoteženi s količinama proteina, ugljikohidrata i vlakana.
2. Povrće uvrstite u dva obroka i jedan međuobrok dnevno.
3. Tajming za obroke planirajte isključivo prema svom "satu" - onda kada najčešće osjećate najveću glad - ali se držite tajminga.
4. Planirajte i žudnju za nečim drugim - slatkim, slanim. I za to doba u svoj dnevni uravnoteženi jelovnik uvrstite i to.
5. Barem jednom dnevnom pojedite i ogromnu salatu.
6. Imajte uvijek pri ruci već narezano povrće - u to ulazi ono vikend planiranje. Čim kupite čim više vrsta povrća, lijepo ga očistite, narežite i pospremite. Tako će vam biti lakše svakodnevno slagati šarene obroke.
7. I lakše će vam biti složiti bogatiji prilog mesu - povrće na žaru ili lagano prepečeno na tavi.
8. Ostatke smrznite - Ako vam ostane malo povrća od večere, komadić mesa, zašto to baciti? Jednostavno smrznite i kada vam se nakupi nekoliko paketića sve smiksajte, dodajte jaja i ispecite muffine - za savršen doručak ili večeru.
9. Doručak pripremite navečer. Zobene pahuljice s dodacima, za najzdraviji doručak.
10. Osigurajte si dovoljnu količinu grahorica i cjelovitih žitarica - osim graha i slanutka u limenkama, najbolje bi bilo ostale namirnice poput prosa, ječma, quinoe, leće - vikendom skuhati i pospremiti u vrećice - količinski otprilike punu šalicu i tako ih lakše koristi kada krenete na brzinu pripremiti obrok.
11. I ostalo povrće pripremite već u nedjelju - salate, luk, povrće koje obično jedete za večeru ili koje obično stavljate u salate - sve pripremite već u nedjelju. Bit će nadohvat ruke - a neće se osušiti. Jer ćete ih dobro skladištiti u posudi i hladnjaku.
12. Piletinu udvostručite - kada planirate obroke i brojite koliko bi vam piletine trebalo - slobodno udvostručite dozu - za nedjelju. Tada dok sve režete i pripremate napravite još i: pileću juhu, ispecite komadiće koje ćete naknadno dodavati salatama, napravite domaće tortilje s piletinom i povrćem.
13. Skuhajte jaja. - Kao što i na Uskrs znaju stajati u frižideru i nekoliko dana, tako si i vi možete složiti zalihu za barem pet dana - da ih imate pri ruci - za salate, doručak.
14. Za svaki dan planirajte nešto grešno. O da - poanta je u umjerenosti pa jednom dnevno možete griješiti. Pa onda to i planirajte.
15. Vikend planiranje rasporedite na dva dana - slobodno jedan dan obavite šoping i pripremite dio. A drugi dan - ostatak.
I slobodno koristite puno staklene teglice. Praktičnije su i zdravije od plastike. A kada zatreba - samo istresete na tanjur.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati