32 najbolje i najgore dijete za 2014. godinu

32 najbolje i najgore dijete za 2014. godinu

Foto: Shutterstock

KAKO bi bila dobra, dijeta mora biti jednostavna i hranjiva, sigurna i učinkovita za gubitak kilograma, te bi trebala pomoći pri prevenciji srčanih bolesti i dijabetesa.

Stručnjaci su za U.S. News ocijenili čak trideset i dvije dijete, pa ako u ovoj godini planiraš regulirati prehranu, izaberi neku od dobro ocijenjenih dijeta s navedene liste.

1. DASH dijeta

DASH dijeta razvila se s ciljem da se bori protiv visokog krvnog pritiska, no radi svoje sigurnosti i hranjivosti dobila je najvišu ocjenu stručnjaka. Ovaj plan prehrane bogat voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama pomoći će ti da na zdrav način dođeš do željene težine.

2. TLC dijeta

Ova dijeta snižava kolesterol i pomaže ti da zdravo smršaviš. Odlično je ocijenjena jer čuva zdravlje srca i liječi kardiovaskularne bolesti. Na dijeti se regulira kalorijski unos, a uključuje se mnogo ugljikohidrata (cjelovitih žitarica), voća, povrća, ribe te piletine i puretine.

3. Mayo dijeta

Odlična dijeta Mayo klinike zauzela je visoko treće mjesto radi svoje nutricionističke vrijednosti i sigurnosti, te činjenice da je odlična pri borbi s dijabetesom.

4. Mediteranska dijeta

S naglaskom na voće i povrće, maslinovo ulje ribu i ostale zdrave namirnice, ova dijeta pruža dovoljno hranjivih sastojaka dok u isto vrijeme pomaže pri mršavljenju.

5. Weight Watchers dijeta

Weight Watchers je pametna i učinkovita dijeta. Bolja je od ostalih jer se je lako pridržavati, sadrži puno voća i povrća, a povremeno dopušta i konzumiranje omiljene hrane.

6. Flexitarian dijeta

Ova dijeta ima dugoročne rezultate što se mršavljenja tiče. Cilj dijete je unositi što više proteina iz povrća, polako izbacujući mesne proizvode iz prehrane. Jedan od stručnjaka rekao je kako je ovo odličan pristup prehrani koji može koristiti cijeloj obitelji, dok je drugi izjavio kako je ovo vrlo dobar plan.

7. Volumetrics dijeta

Volumetrics dijeta bolja je od ostalih jer je sigurna i hranjiva, a stručnjaci kažu da ima pozitivan učinak na zdravlje srca i reguliranje dijabetesa. Bitno je jesti hranu bogatu vodom i prehrambenim vlaknima, a može se izgubiti od 0,5 do 1 kg tjedno.

8. Jenny Craig

Nutricionistički potpuna i sigurna dijeta laka je za pridržavanje, no stručnjacima se nije svidjelo što je financijski trošak ipak prepreka za mnoge ljude.

9. Biggest Loser dijeta

Biggest Loser emisija je koja se prikazivala na NBC-u. Sudionici su pred kamerama pratili dijetu koja potiče velik gubitak kilograma. Ova niskokalorična dijeta u kratko vrijeme će pomoći pri mršavljenju, no nije dobar dugoročni plan.

10. Ornish dijeta

Ornish dijeta ima mnogo poklonika diljem svijeta jer se bazira na konzumiranju zdrave hrane bez ograničenja. Stručnjaci imaju vrlo podijeljena mišljenja oko dijete jer je hranjiva i dobra za zdravlje srca, no nije pretjerano učinkovita pri mršavljenju.

11. Tradicionalna azijska dijeta

Dijeta s azijskim jelima hranjiva je i sigurna, no stručnjaci sumnjaju u njeno djelovanje kad dođe do gubitka viška kilograma.

12. Vegetarijanska dijeta

Vegetarijanski način prehrane vrlo je zdrav, može pomoći pri naglom gubitku kilograma, a ima i puno hranjivih tvari koje pomažu pri održavanju zdravlja srca.

13. Dijeta koja ublažava upale

Iako je nutricionistički potpuna, stručnjaci su naglasili kako je nepotrebno komplicirana jer ne donosi bitne rezultate. Nema puno dokaza da će ova dijeta zaista ublažiti upale i da će se dogoditi gubitak kilograma.

14. Slim-Fast

Ova dijeta za brzo mršavljenje ima odličan pristup, odlična je za gubitak viška kilograma i lako se prati. No, stručnjaci su joj dali nešto nižu ocjenu kad je došlo do zdravlja srca.

15. Spark Solution dijeta

Ova dijeta našla se na sredini liste jer u prva dva tjedna potiče mršavljenje, no dugoročno nije dobro isplanirana.

16. Dijeta za ravan trbuh

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ova se dijeta našla na sredini liste jer je učinkovita pri mršavljenju, no nije dobila dobila visoku ocjenu za sigurnost i hranjivost.

17. Nutrisystem

Nutrisystem je sigurna dijeta te ju je lakše pratiti od nekih drugih navedenih, no nema dobre ocjene što se tiče zdravlja srca i hranjivosti.

18. Abs dijeta

Ovom ćeš dijetom brzo smršaviti, no činjenica da su ispitanici mršavjeli i po šest kilograma u dva tjedna nije bila baš uvjerljiva stručnjacima.

19. Engine 2 dijeta

Stručnjaci su ovoj dijeti dali prosječan rezultat jer nije naročito inovativna i zanimljiva. Korisna je pri gubitku kilograma na zdrav način, te sprječava dijabetes i srčane bolesti, no jednostavno se ne razlikuje od mnogih drugih.

20. South Beach dijeta

Ovom ćeš dijetom drastično smršaviti, no taj način prehrane neće biti dugoročno učinkovit na tvoje tijelo. Takvo mršavljenje nije dobro za srce, te može uzrokovati i dijabetes.

21. Veganska dijeta

Sve popularniji način prehrane zdrav je i učinkovit pri mršavljenju, no stručnjaci zaključuju da ipak nema dovoljno potrebnih nutrijenata.

22. Eco-Atkins dijeta

Ova zdravija verzija poznate Atkinsove dijete dobra je, no nema puno pravila pa nije pretjerano učinkovita.

23. Dijeta po glikemijskom indeksu

Dijeta po glikemijskom indeksu razlikuje loše od dobrih ugljikohidrata, te je nutricionistički vrlo bogata i učinkovita. Na žalost, nije najbolja za mršavljenje.

24. Zona

Popularna dijeta učinkovita je i hranjiva, no razočarala je stručnjake jer misle da je nepotrebno toliko detaljno planirati obroke.

25. Makrobiotička dijeta

Stručnjaci ovoj dijeti nisu dali visoku ocjenu jer ju je teško pratiti. Poprilično je stroga i ekstremna, no s druge strane pomaže pri liječenju brojnih bolesti.

26. Medifast

Ova dijeta s kupljenim gotovim obrocima i dodacima pomaže pri brzom mršavljenju, no nije pretjerano zdrava i hranjiva.

27. Alkalna dijeta

Prema programu ove dijete, barem 70 posto prehrane mora biti alkalno, dok ostalih 30 posto može biti kiselo. Popularna je u Hollywoodu, no stručnjaci su joj dali lošu ocjenu jer nema pozitivan učinak na zdravlje srca i dijabetes.

28. Brza dijeta (The Fast diet)

Na ovoj dijeti pet dana se jede određena hrana, dok se dva dana jede bilo što. Stručnjaci zaključuju kako restrikcije nisu dovoljno dobro određene, pa se u "slobodna" dva dana može unijeti puno nezdravih stvari.

29. Atkinsova dijeta

Popularni Aktins našao se pri dnu liste jer nije dovoljno učinkovit, zdrav i siguran. Ovoj dijeti s malo ugljikohidrata dobro bi došle neke izmjene kako bi mogla parirati ovogodišnjim novim, zdravijim dijetama.

30. Dijeta sa sirovom hranom

Sirova hrana pomaže pri gubitku kilograma i održavanju idealne težine, no nema dovoljno hranjivih tvari. Također je bitno dobro se obrazovati o jelima, što mnogima iziskuje previše vremena i truda.

31. Dukan dijeta

Stručnjaci su Dukan dijetu smjestili na samo dno liste, dajući joj niske ocjene u svim kategorijama. Smatraju kako ima previše pravila i premalo dokaza da zaista djeluje. Jedan stručnjak otišao je toliko daleko da ju je nazvao "idiotskom".

32. Paleo dijeta

Paleo dijeta čini se kao odličan izbor (vrlo čista, s puno mesa i svježeg bilja), no stručnjaci kažu kako ne daje dobre rezultate na nijednom području, pa ako želiš smršaviti - nađi neku drugu dijetu!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara