Goblet čučanj: čučanj za početnike.

Goblet čučanj: čučanj za početnike.

Foto: screenshot youtube


GREŠKA koju početnici često rade jest prelazak na izvođenje složenijih verzija vježbi čučnja, poput prednjeg ili stražnjeg čučnja šipkom, ili pak odmah kreću s trpanjem kilaža na šipku i izvode čučanj na smith mašini, umjesto da prvo nauče i svladaju formu čučnja na nekoj jednostavnijoj varijaciji te vježbe.

Goblet čučanj takva je verzija čučnja koja je prikladna za početnike i koja se može izvoditi s dodatnim opterećenjem. Goblet čučanj će oslužiti za početno jačanje mišića i učenje pokreta čučnja. Isto tako, može se uključiti u bilo kakav kružni trenig kada je cilj velika potrošnja kalorija- snažno će aktivirat cijeli donji dio tijela i mišiće core-a.

Uzmite bučicu ili girju u obje ruke, primaknite prsima i čučnite između nogu. Cilj je laktove postaviti između koljena i čučnuti što dublje pod uvijetom da leđa ostanu ravna.

Najvažnija pravila čučnja:

-širina stava određuje se individualno; početna smjernica može biti širina ramena

Tekst se nastavlja ispod oglasa
-koljena prate smjer stopala, ili se eventualno usmjeruju nešto više prema van- nikako gurati koljena prema unutra

-potrebno je svjesno učrvstiti trbuh

-leđa moraju ostati ravna, a stražnjica se ne smije podvlačiti

-kada se stražnjica počinje podvlačiti potrebno je stati sa čučnjem i krenuti prema gore

Goblet čučanj je dovoljna verzija čučnja za većinu rekreativaca. Ako se ne mislite više posvetiti treningu i ako vas nema tko naučiti pravilo izvoditi neku složeniju verziju čučnja- goblet čučanj je sve što trebate znati.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara