Kettlebell, girja ili rusko zvono: Uteg koji topi masnoću i oblikuje mišiće

Kettlebell, girja ili rusko zvono: Uteg koji topi masnoću i oblikuje mišiće

Foto: Shutterstock

KETTLEBELL je zapravo tradicionalan ruski uteg koji izgleda kao kugla s ručkom, a velika je otprilike kao lopta za rukomet. Još se u nekadašnjoj carskoj Rusiji, odakle kettlebell potječe, smatralo da je to vrlo učinkovit alat za jačanje tijela. Izvanredna popularnost kettlebella proširila se diljem svijeta u zadnjih par godina, pogotovo u borilačkim vještinama gdje su vježbači prepoznali dobrobit vježbanja s kettlebellom.

 
Ruske specijalne jedinice koje su poznate kao najizdržljivije i najžilavije mogu na svojoj snazi i čvrstoći zahvaliti upravo kettlebellu. Vježbanje s kettlebellom je u priručniku ruske vojske opisano kao "jedan od najučinkovitijih načina razvijanja snage", ima izvanredni potencijal za razvoj snage čovjeka. Osim snage razvija se i eksplozivnost te se istovremeno podiže i razina aerobnog kapaciteta.
 
Utezi kettlebella kreću se od lakših pa sve do težih, što znači da je vježbanje primjereno za gotovo svakoga - sportaše, rekreativce i one koji se još ne bave nikakvim sportom jer pomaže u razvijanju osnovnih tjelesnih sposobnosti i priprema tijelo na teže tjelesne napore. Vježbanje s kettlebellom pomoći će vam da se osjećate bolje, da postignete pravilno držanje i opustite se. Možete vježbati i sami kod kuće. Sve što vam je potrebno je uteg kettlebell i osnovno znanje o pravilnoj upotrebi utega (dizanju) koje bi trebali steći kod licenciranog trenera jer izvođenje vježbi na nepravilan način može za posljedicu imati niz negativnih efekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Topi masnoću i oblikuje tijelo
 
Ako želite izgubiti koji kilogram i poboljšati tjelesnu spremnost, kettlebell vježbom sigurno ćete smršavjeti, dobiti mišićnu masu te skladno oblikovati tijelo. Istraživanja koja su proučavala nekoliko ruskih vježbača s kettlebellom pokazala su da je među njima 21,2 posto onih s prekomjernom tjelesnom težinom izgubilo masnoću, a jednak postotak razvio je veću mišićnu masu. Kako god, kettlebell je alat koji može promijeniti vašu konstituciju (široka ramena, izraženi leđni mišići, žilave ruke, snažne noge i isklesan trup), učiniti vas izdržljivijima i samouvjerenijima. Stoga, što čekate?
 
Izvor: Fit-team

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara