Vrt i okućnica (Tema)
|
topic locked |
 |
 |
 |
 |

|
|
|
|
|
|
ribolow Diskutant #105999

Broj postova: 203081
|
Bio sam prije godinu dana u vrtnom centru u Zgb i iznenadio se ugodno koliki izbor biljaka za vrt imaju. Pošto me čeka izrada vrta, promatrao sam sve kombinacije koje bi se u vrt (okućnicu) uklapale. Naravno, žena je ipak ta koja će to na kraju organizirati, njoj to više leži nego meni.
|
|
vrh |

|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nera_2106 Diskutant #153895

Broj postova: 4127
|
evo budem odmah počela i to sa primulom ili jaglacem jer sam ih baš jučer 4 komada posadila u vrt, jednu u kamenjar, jednu u gredicu a dve u vazu.

sad ih zbilja ima za kupiti u svim mogućim i nemogućim bojama ( primula vulgaris.tretiraju se čak i kao trajnice. cvetaju u proljeće. i mogu prezimiti, možete ih možda malo pokriti sa suhim lišćem da ih zaštite i na drugo proljeće će vas opet razveseliti s cvijetićima.
[Editirano 6.2.2007. 9:28:00 by nera_2106]
|
|
vrh |
 |
 |
|
nera_2106 Diskutant #153895

Broj postova: 4127
|

maćuhice
srodinik ljubica. sade se u jesen, a cvatu u proljeće i najčešće ih ljudi vade pred ljeto jer ih zamjenjuju ljetnicama. imaju prekrasne cvjetove šarenih boja. cvatu do svibnja, a meni je jedna cvala skoro cijelo ljeto.
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
|
|
Cedre Diskutant #193648

Broj postova: 47
|
Moj vrt ima cca. 35 m2 i njime je do sada dominirao ogromni dalmatinski bor. Kažem do sada jer ga ovih dana planiramo ispilati - prevelik je, a kako bure sve jače pušu velika je opasnost da padne baš na kuću. Žao mi ga je i trebat će mi vremena da se naviknem na novi izgled vrta. Vjerojatno će mi izgledati "prazno" mada u vrtu imam raznih lukovica, lavande, ruzmarina, lovora, agava, šimšira, jedna trešnja, bršljan...
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
|
|
bijimax Diskutant #161627

Broj postova: 5503
|
ah... naš lijepi vrt ... mogla bi ja o njemu danima... ako sam išta u životu posebno ponosna, eee onda je to naš lijepi vrt i odličan je naziv časopisa upravo za nas zaljubljenike koga vidim svi redovno pratimo. Ljubav i znanje o održavanju na sve nas prenijela je mama. Zato danas, a svakako da su za to trebale godine truda, ideja, a i neću kriti i novaca... no,... ima se što vidjeti i u njemu itekako uživati Imamo okućnicu cca 2500 m2 na kojoj su smještene 2 kuće, drže se zajedno, no svaka ima svoj ulaz i jako puno prostora naokolo tako da je vrt uređen koncepcijski na puno nivoa, puno vijugavih putića, malih stepenica isklesanih u kamenu. Svaki dio vrta je zasebna cjelina i uređen je sada već i do najsitnijih detalja, no ništa pretjerano, nego decentno, onako kako najbolje pojedinim vrstama biljaka i odgovara, a imamo gotovo sve što na mediteranu može opstati. Posebno volim nekolicinu kamenjara koje ja s puno truda uređujem, tako da imam jednoga samo sa kaktusima, jednoga sa mediteranskim mirodijama i jednoga sa svom silom vodenica koje se natječu u spektru svojih boja... ne trebam posebno naglašavati jer mislim da to svi radite od kuda sve nismo dovlačili "dodatnoga" prirodnoga materijala... Gorski kotar, posebno Učka od kuda nam je i najveći dio prekrasnih bijelih šupljikavih kamenja... ma od svukuda smo vukli. Kako inače cijela obitelj voli živjeti u skladu sa prirodom i često putujemo uvijek se nađe nešto što nam baš za vrt treba Ne trebam valjda ni naglašavati da sam puno puta u proljeće nedoumicu oko nove kožne torbe, vrlo brzo zamjenila nekom novom biljkom koja je uredno stršala iz moga gepeka a ja sva sretna pičila doma, lopatu u ruke i... prije par godina otkrila sam i ukrasnu koru koja izgleda savršeno na pojedinim mjestima, a posebno u kamenjarima. Isto tako s godinama smo nabavili i 2 originalne starinske karijole koje redovno punimo sezonskim cvijećem u svim bojama tako da su izrazito atraktivne, tu je još i veliko kolo od voza na posebnom mjestu i 2 manja na kamenim zidovima koji opasuju cijelu parcelu. U jednom kutu posebno smo dali napraviti od drva ukrasni nosač tipa XXX samo za ruže penjačice kojih imamo sada već da im se ne zna broj. Kako smo godinama vrt uređivali, puno toga pročitali, išli po sajmovima, uspjeli smo ga dovesti do te razine da je uvijek tokom godine "živ" ma koje god godišnje doba bilo... naime, ciljano smo kupovali bilje koje buja i cvate u različitim periodima, tako da je upravo vrt uvijek živ i nikada ne spava  I ja sam već puna novih ideja, lišće smo pobrali i ubrzo krećemo jer proljeće samo što nije, a za nas zaljubljenike sezona uživanja počinje...
|
|
vrh |
 |
 |
|
 |
 |
|
|