OSOBNA IMENA, NJIHOVO PODRIJETLO I ZNAČENJE (Tema) stranica 161
|
topic locked |
 |
 |
 |
 |

|
|
dube Diskutant #768

Broj postova: 62241
|
Citat [sedeslav]
Imam dvije rođake - sestre u Dubrovniku. Zovu se Tihana i Utjeha. Značenje njihovih imena ne moramo tražiti u drevnim knjigama drugih naroda. Tako su jasna (Jasna) i u duhu narodnog izričaja.
Osobno sam protiv stranih imena u Hrvata. Posebno židovskih s kojima nemamo nikakve veze. Cijela ta uvežena kvazivrijednost s bliskog istoka crpi snagu naroda i toliko se uvriježila pa je više ni ne primjećujemo. Pošto je "Nomen est omen" nemojte me uvjeravati kako to nije važno.
važno je.
navedena imena (nije važno jesu li u dubrovniku ili drugdje) su prigodničarska. mi, općenito, razlikujemo imena nastala od imena svetaca i blaženika (koja su najčešća u svijetu i to u mnogim inačicama); imena prema nadimcima (kao i prezimena); prigodničarska imena (koja obuhvaćaju mnogo toga: od osjećaja, karakternih osobina, preko vremenskih prilika, naziva cvijeća, mitoloških imena, ... do nazivlja elemenata (more,zrak, voda, vatra) ili zemljopisnih pojmova. sve to isto postoji i u drugim jezicima (narodima), ali, dakako drugačije se piše i izgovara.
uzmimo, tvoja jasna je i klara (clara), jasmina ili možda serena, (lat. serenus), jer je to ime samo prevedeno s latinskog, talijanskog pa čak i turskog (ajdin-a), a svima njima je zajedničko značenje u našem prijevodu:
sjajna, svijetla, jasna, sretna.
tako možeš dobiti narodna imena: sjajanu, svjetlanu, jasnu, sretena(u), jel'da?
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
|
|
dube Diskutant #768

|
odgovor za h. i ime mare
mare
je skraćeni oblik našeg imena marija (maria), a najčešće se svako ime izvedeno iz ovog osnovnog imena skraćuje na isti način. zato mare (iako može biti i marijana, marina ...) nosi osobine izvornika, spomenutog imena maria.
maria je latinski oblik grčkog imena sadržanog u 'novom zavjetu' kao mariam , a kaže se da zapravo svi ti oblici potječu od hebrejske miriam.
značenje imena različito, na mnogim mjestima je drugačije interpretirano, a najčešće se pojavljuje (kako sam već o tome napisala, a sad skraćujem), ovako: "marija/maria je biblijsko ime. podrijetlo imena grčko sa značenjem koja je kao koplje, pa obzirom i na dodatna značenja imenu, ona je: uspravna, čista, ljubljena, ali i more gorčine. nova značenja pridodana imenu potječu iz činjenice da je to ime nosila djevica marija majka isusa krista".
eto neki tvrde kako bi joj podrijetlo (odnosi se na ime) moglo biti egipatsko, tj. da bi ime moglo biti izvedeno iz oblika mry što znači vjerovanje ili mr što znači ljubav.
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dube Diskutant #768

|
Citat [suzana.83..]
Mozes li pogledat za moje ime ? Molim te , hvala 
ali ja sam ova imena već pisala, malo ste lijeni 
suzana
suzane ili češće suzana, tek je jedan od oblika imena koji svoj nastanak duguje židovima. hebrejska shoshannah, navodno potječe od imenice shushan koja ima značenje dražestan bijeli ljiljan. u novijem hebrejskom ovo ime često znači i ruža.
prema ovom tumačenju uz ime suzana koje ravnopravno koristimo kao mnogi drugi narodi (drugačije su inačice i izgovor, primjerice: shusana, sosana, suzanna, suzanne, suzette, suzi, suzv, sukie, suky, … do zsana il čak zsazsa), po značenju ono ravnopravno stoji uz naša ženska cvijetna imena ljilja i ruža (i uz sve izvedenice).
ovo ime i ovo značenje se je preko grčke sousánna proširilo u prije spomenutim, ali i mnogim drugim oblicima. koliko suzana jest ili nije židovsko, odnosno grčko ime, moglo bi se raspravljati, kao što to čine i oni koji traže druge moguće izvore pa i značenja.
kad bi se prema slavenskim imenima određivalo značenje suzane, onda bi ono imalo veze sa suzama, jer u osnovi ima imenicu suz-a. ali nije tako.
primjerice, naša suzana bi prema smislu mogla biti žena koja plače, a nije, jer joj naši teoretičari daju značenje najstarija. iskreno nije mi poznato odakle to značenje 'izvlače', osim iz činjenice da je ime suzane vrlo, vrlo staro. nalazimo ga još u starozavjetnoj knjizi (biblija) daniel (dn 13,1 - 63) u dosta širokom opisu. ovdje je ono izneseno više s ciljem da se opiše prorokova snaga, nego suzanino poniženje ili opačina pohotnih staraca.
uglavnom starozavjetna priča govori kako su se starci koji bijahu i suci 'napalili' na lijepu suzanu. vrebali su je dok nisu ulovili priliku da joj se približe samoj. tražili su da im se poda, jer će je u protivnom proglasiti lakon ženom koja je sagriješila s mladićem i na to će se zakleti, a nju čeka smrt. izbor je bio ili blud sa starcima ili smrt. kad ih je odbila to su i uradili. dok su je, uvjereni u njezinu krivnju i pravednost sudaca, vodili u smrt, jahve se obratio mladom danielu i rekao mu istinu. daniel je uspio spriječiti suzaninu smrt i vratiti jo neokaljani ugled, a pohotne starce mudrušću natjerati da sami priznaju svoju laž i namjeru.
kako je suzana drevno ime, a nejasno joj je podrijetlo (tj. moglo bi biti i drugačije od prije spomenutog), analogijom i s današnjim nazivima stanovnica raznih mjesta ili gradova, koje po njima dobivaju pridjevke, primjerice, dubrovkinja, splićanka, zadranka, ... , odnosno u biblijskim vremenima; magdalena zapravo magdalenka ili žena iz magdale; lidija je lidijka ili žena iz lidije... i suzane bi mogla biti susanka ili žena iz perzijskog grada susa (orum). ovo je, naravno, samo jedna mogućnost etničkog podrijela imenu susane, susanne, suzane i inih suza.
/prijenos starijeg zapisa s ovih stranica/
|
|
vrh |
 |
 |
|
dube Diskutant #768

|
Citat [parabola]
martin?
još jedan lijeni!
MARTINA, MARTIN
marta, martine, marty, tina, su ženska imena i izvedenice od muškog imena martin (talijanski martino). ovo ime svoj nastanak duguje latinskom jeziku. izvedeno je od izraza martinus (martius, martis) sa značenjem posvećeno marsu, mitološkom rimskom bogu rata (čiji je pandan grčki bog ares), što je i značenje muško/ženskog imena. mars je naziv četvrtog planeta u sunčevom sustavu. martin i martina su i katolička imena, jer se štuju kao sveci.
legenda:
sv. martin je zaštitnik vinorodnih krajeva, a osobito je poznat po legendi koja kazuje da je u sred zime svoj plašt pocijepao na dva dijela, da bi zagrijao siromaha pred vratima grada aminesa.
|
|
vrh |
 |
 |
|
parabola Diskutant #87290

Broj postova: 862
|
fala!!!!!!!!!! sad sam sretan...
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
ella102 Diskutant #458030

Broj postova: 1
|
ej imam jednu molbu...mozes molim te pogledat i moje ime?? Andrea  hvala
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
Viktoriazg Diskutant #426097

Broj postova: 1550
|
Citat [jobrea]
CAO!! Ja sam jedna mlada mama koja nikako ne moze da smisli ime za bebicu svoju, bice decacic!!! Rado bih zelela cuti vase predloge problem je sto ja zelim da mu dam ime koje je poreklom srpsko-hriscansko ali isto tako i muslimansko-arapsko! Ja sam srpkinja ali mu je tata arapin, mozete li mi pomoci? Davajuci mi neke predloge i znacenja, evo nekih imena koje sam pronasla da se koriste i kod nas i kod njih mada nisam bas odusevljena: Jasmin,Jakov(Jakub),Adam,Avram... Zahvalna unapred!!!
meni se dopada Adnan i Iman,čista arapska imena
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
 |
 |
|