OSOBNA IMENA, NJIHOVO PODRIJETLO I ZNAČENJE (Tema) stranica 66
|
topic locked |
 |
 |
 |
 |

dube Diskutant #768

Broj postova: 62241
|
Citat [Veronica_Vampire]
ivana, ljuuudi, ivana, di je ivana
ivana
ovo je odgovor lijenoj vampirici . (na ovim stranicama 28. 12.; 4. 01. pa dalje ...)
ivana je žensko samostojno ime, koje kao i mnoga naša imena potječu od muških imena dodavanjem muškom imenu samoglasnika 'a'. dakle osnovno ime je muško ime ivan - a. podrijetlo imena ivan je (kako je već rečeno grčko-latinsko-hebrejsko). originalno je u hebrejskom jeziku kao johanan (jehonan). sastavljenica je od dvije riječi: jahveh sa značenjem jahve - bog i riječi hanan - milostiv. značenje imena ivan(a): bog je milostiv.
ivana je biblijsko ime. najmlađi isusov učenik nosio je ime ivan, a po svijetu (osobito kršćanskim zemljama) vrlo je zastupljeno i rašireno kroz mnogo izvedenica i umanjenica. popularno ime.
|
|
vrh |
 |
 |
|
Veronica_Vampire Diskutant #77811

Broj postova: 6970
|
Citat [dube]
ivana
ivana je biblijsko ime. najmlađi isusov učenik nosio je ime ivan, a po svijetu (osobito kršćanskim zemljama) vrlo je zastupljeno i rašireno kroz mnogo izvedenica i umanjenica. popularno ime.
o, majko milaaaa
mijenjam ime, hitno
ne sviđa mi se ništa od napisanog, baš ništa
svejedno, hvala
|
|
vrh |
 |
 |
|
dube Diskutant #768

|
Citat [Veronica_Vampire]
mijenjam ime, hitno
radije promijeni nick. ime ti je prekrasno, ovo ozbiljno mislim.
|
|
vrh |
 |
 |
|
Veronica_Vampire Diskutant #77811

Broj postova: 6970
|
Citat [dube]
radije promijeni nick. ime ti je prekrasno, ovo ozbiljno mislim.
nick mi ne diraj!
i ti si ivana?
|
|
vrh |
 |
 |
|
perditaDurango Diskutant #75485

Broj postova: 199
|
"DOsla je sa zvijezda" -moje ime........
|
|
vrh |
 |
 |
|
dube Diskutant #768

|
Citat [perditaDurango]
tvoje ime znači izgubljena (može i u svemiru ili među zvijezdama, svejedno).

|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
dube Diskutant #768

|
Citat [Dabrica]
iako pitanje ne spada u temu, htjela bih znati odakle dube tebi sve to. jel s neta ili ti je to profesija?
i zanima me značenje jednog franc imena - anais
anais
jest francusko (ali i katalonsko i provansalsko - anaïs ) ime, kod kojega dio onomastičara ne može definirati stvarno podrijetlo. zato se obično navodi 'podrijetlo je nepoznato'. ovo nije iznimka, više pravilo, kad se spominju različiti originali. uvijek je problematično prikloniti se jednom od mišljenja. (francuski izvori kažu da je osnova imena a-na-ees ).
meni je prihvatljivo mišljenje o hebrejskom podrijetlu imena (ahn-nah), jer je smisleno. hebrejska hannah je preko latiniziranog oblika anne, poprimilo u francuskoj navedeni oblik anais.
u svakom slučaju (a mišljenje o hebrejskom originalu podržavaju i britanski izvori), osnovu imena čini ana, pa bi 'is' bio samo sufiks tom vrlo popularnom imenu najrazličitijih oblika.
ono u čemu se (neovisno o dvojbama s origalom) svi slažu je značenje. nabrojat ću ih nekoliko, a ti odaberi najprihvatljivije: dražesna, ljupka, mila, graciozna, dostojanstvena, a meni se najviše uuz dražesnu, dopada značenje šarmantna.
p.s. već me je netko pitao. na imenima (ali pretežno hrvatskim) radim već duže vremena. ova druga su mi zabava.
|
|
vrh |
 |
 |
|
dube Diskutant #768

|
LEJLA?
odgovot na pitanje (pp 8.05., profil k.)
lejla
lejla, leila ili layla, je kod nas muslimansko ime. potječe od arapskog originala (lay-la), a zabilježeno je u arapskoj poeziji još u 7. stoljeću. preko inačice layla i izvedenica: laila, lailah, lajla, leila, lejla, a osobito engleske primjene toga imena, čijoj je popularnosti značajan doprinos dao g.g. byron likom leile u epskoj satiri 'don juan'(1819-24), ovo ime postaje općom svojinom (izvan muslimanskog svijeta). značenje imena lejla je noć, večer.
|
|
vrh |
 |
 |
|
dube Diskutant #768

|
kopkalo me istražiti i analizirati jedno ime, točnije nick, osobe kojoj se dopadam toliko, da ne propušta prigodu sjetiti me se uvijek s ljubavlju, zato joj poklanjam ovaj uradak.
analis
je ženski nick indeksova foruma.
inače, pobornik sam teorije da se ime (nick) odabire prema nekim osobnim karakteristikama, osobnostima, sklonostima, željama ...
podrijetlo ovog imena (nicka) može biti različito, a spomenut ću neke primjere:
1. to može biti izvedenica od izraza anali po njemačkoj riječi annalen, kojoj je ishodište latinski annales, odnosno annalis sa značenjem godišnjak, i svih izraza kojima je osnova izraz annales. prema tome analis je godišnjakinja.
2. obzirom da je nick napisan samo s jednostrukim suglasnikom 'n', dakle, analis (a ne annalis), onda je najvjerojatnije podrijetlo u istoimenom novolatinskom izrazu analis ~ anus sa značenjem čmar. slijedom toga analis ima značenje analni otvor ili u najboljem slučaju čir.
3. ako, pak, to nije izraz, već ime od milja (što mi je draža verzija), onda bi mogla biti riječ o imenu ana-lisa, odnosno ana-liza, čija je izvedenica ime analis. ime je složenica od dva imena:
- ana sa značenjem milost (a kazala sam da je podrijetlo hebrejska hannah, latinska anne i naša ana); - liza (lisa) podrijetlo hebrejsko izvedeno iz imena elisheba, sa značenjem posvećena bogu.
zaključila bi da u ovom slučaju ime analis, slijedom ovakve analize, zapravo znači časna sestra, duvna, švora.
|
|
vrh |
 |
 |
|
dube Diskutant #768

|
pp-e
... ako ne stignes ili ti se ne da,a voljela bih da ne bude tako,daj mi molim te korijen od zenskog imena Verena,zena u komi,kaze da je skromnost,a meni stalno istina kkopa po glavi. jubi te primorka,nadam se do vidjenja.
verena
verena je žensko ime, koje može biti samostojno, i/ili izvedenica od imena veronica/veronika. ovdje ću i za tvoje pitanje kazati o samostojnom imenu verena. smatra se da je germanskog podrijetla, ali joj je korijen latinska riječ verus (istina). ime je staro, nosila ga je kršćanska mućenica i svetica iz 3. stoljeća. značenje imena je odvjetnica, braniteljica, zagovornica (sve u smislu istinita).
|
|
vrh |
 |
 |
|
dube Diskutant #768

|
(mail)
Razlike i znacenja imena Nadija i Nadira? Hvala.
oba imena su arapskog podrijetla. oba imena su zapravo izvedenice od imena nada (također arapskog originala), što mu je i stvarno značenje na našem jeziku. međutim, nadija i nadira smatraju se izvornm muslimanskim ženskim imenima, iako to nisu.
nadia (nadya), arapskog podrijetla, je i vrlo često ukrajinsko ime, alternativno ruskoj i bugarskoj nadejdi; ruskoj, češkoj i slovačkoj nadezhdi; francuskoj i engleskoj nadii francuskoj nadine; njemačkoj, slovenskoj, hrvatskoj nadji; poljskoj nadzieja; muslimanskoj nadiji. značenje ovih imena varira. kod svih je osnovno značenje nada. arapsko značenje je orošena, širokogrudna, plemenita, velikodušna (u smislu velika osoba). međutim, kod bosanskih muslimana imenu nadija treba još dodati značenje svježa.
|
|
vrh |
 |
 |
|
dube Diskutant #768

|
nadira
je također arapskog podrijetla. u ovom obliku i alternativno muško/ženskim kombinacijama: nadir, nader i nadra isključivo su muslimanska imena. značenje imena (uz prije spomenutu nadu), je orošena, širokogrudna, plemenita, velikodušna, uz dopunsko značenje koje je ime poprimilo u bosni: rijetka, neobicna, izvrsna, skupocjena.
ono što je za ovo ime zanimljivo, pa stoga i napominjem, postoji vjerojatnost da biblijski (hebrejski) nadab, muško ime, potječe iz istog izvora i posve je istog značenja.
nadab je starozavjetno ime aronova sina.
|
|
vrh |
 |
 |
|
perditaDurango Diskutant #75485

Broj postova: 199
|
Citat [dube]
Citat [perditaDurango]

Nadili--to ne znaci znaci ono sto sam napisala...
|
|
vrh |
 |
 |
|
dube Diskutant #768

|
Citat [perditaDurango]

ne nadili, perdita, naravno, na nju se odnosi značenje.
napisat ću ti za nadili kad stignem, sad sam u gužvi.
|
|
vrh |
 |
 |
|
dube Diskutant #768

|
Citat [perditaDurango]
Citat [dube]
Citat [perditaDurango]

nadili (a)
je žensko ime, a u ovakvom obliku može se čuti gotovo isključivo u arapskim i muslimanskim zemljama (libanon, saud. arabija, iran). to ne znači da ga nema i drugdje u istoj ili nekoj od sličnih varijacija imena nada, odakle i potječe, jer to mu je osnovno i arapsko ime - ishodište.
već sam napisala, ali još jednom ponavljam: kad je poznat original imena ili riječ iz koje je ime izvedeno, tad mu je poznato i osnovno značenje, gotovo bez ikakve dileme. različite inačice i/ili spojenice imena (ne samo ovog, općenito), prefiksi i sufiksi na originalnu riječ (ime), dodaju tek neko dopunsko značenje. ovo je pravilo.
kako je ime i riječ nada vrlo popularno u svim narodima (jezicima i većini religija), tako postoje brojne i maštovite varijacije, od kojih je nadili ili nadila tek jedno.
[Editirano 18.5.2005. 8:12:00 by dube]
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
dube Diskutant #768

|
kako je i uočljivo, pojedine od navedenih oblika prepoznajemo u ruskom originalnom imenu nadija, što je naša nađa, ili opet nada (može i dvornikova nadalina ).
kako sam o tom imenu pisala pri obradi imena nadina i nadira i to na ovoj istoj stranici, jednostavno prenosim osnovni dio teksta, jer se on odnosi i na tvoje ime. žao mi je što tu nema zvijezda.
citat:
oba imena su arapskog podrijetla. oba imena su zapravo izvedenice od imena nada (također arapskog originala), što mu je i stvarno značenje na našem jeziku. međutim, nadija i nadira smatraju se izvornm muslimanskim ženskim imenima, iako to nisu.
nadia (nadya), arapskog podrijetla, je i vrlo često ukrajinsko ime, alternativno ruskoj i bugarskoj nadejdi; ruskoj, češkoj i slovačkoj nadezhdi; francuskoj i engleskoj nadii francuskoj nadine; njemačkoj, slovenskoj, hrvatskoj nadji; poljskoj nadzieja; muslimanskoj nadiji.
značenje ovih imena varira. kod svih je osnovno značenje nada. arapsko značenje je orošena, širokogrudna, plemenita, velikodušna (u smislu velika osoba). međutim, kod bosanskih muslimana imenu nadija treba još dodati značenje svježa.
lijep pozdrav 
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
dube Diskutant #768

|
Citat [Snowman]
Iman, tako mi se zove kcer, a znacenje imena je: vjera u Boga!
kad sam već tu ....
iman
je žensko muslimansko ime arapskog podrijetla, sa osnovnim značenjem pouzdanje, povjerenje, ili kako bi mi kazali vjera (u nešto ili nekoga). ovo dakako ne implicira, isključivo, vjeru (vjerovanje) u boga, da ne bi bilo zabune. ime je izvedenica iz arapske riječi amana sa značenjem vjerovanje.
inačice su joj imani, imen.
|
|
vrh |
 |
 |
|
 |
 |
|
|