|
kauders Diskutant #18360

Broj postova: 5776
|
anyone? koncesije su dodijeljene Bug meni se cini da je wimax tehnologija koja moze imat snazan utjecaj na telekomunikacijsko trziste.
drzava je odigrala po dobro uhodanoj taktici i natjecaj raspisala sada kad su ljudi masovno uzeli adsl na godinu-dvije preko ht-a. pozitivno je sto t-com nije dobio koncesiju. da je bila bi to nova farsa. postojeci novi fiksni operateri ovime dobivaju na snazi, a ulaze i novi igraci sto je dobro. vip ocito ima snage da bude velik igrac na kompletnom telekomunikacijskom trzistu. sa zanimanjem ocekujem razvoj situacije.
[Editirano 23.11.2005. 15:36:00 by kauders]
|
vrh |

|
 |
|
|
|
Defcon1 Diskutant #114652

Broj postova: 6419
|
Citat [kauders]
...sa zanimanjem ocekujem razvoj situacije.
Kauders, a sto napisati pametno, zavrsnom rijeci u postu zakljucio si i topic.
Da, dobro je sto se stvara konkurancija, budemo vidjeli.
|
vrh |
 |
 |
|
kauders Diskutant #18360

Broj postova: 5776
|
mislio sam da ce mozda netko nesto napisat na ovo
Zanima me ima li netko vise informacija o tome, eventualno detaljnije informacije o tehnologiji ili zna iskustva drugih zemalja u tome.
posebno netko tko radi ili ima uvid u firme koje su se javile na natjecaj,...
|
vrh |

|
 |
|
|
|
6down Diskutant #111277

Broj postova: 301
|
Citat [kauders]
kod spominjanja wimaxa dosta se naglasava fiksna bezicna telefonija sto mi se cini znacajnijim od pristupa internetu. sto se tice interneta bilo bi dobro da natjera t-com da pojeftini pakete, odnosno da flat rate ucini jedinim logicnim izborom. a zapravo mi nije jasno zasto je natjecaj raspisan samo za 3 zupanije a ne za sve.
što
se telefonije tiće... bit će jeftinija ali ne nešto extra jeftinija...
pogledaj si račun za telefon i vidit ćeš (bar je meni tako) da mi samo
telefoniranje nije ni 50kn mjesečno... sve ostalo su pretplate, pdv,
dsl i sl... taj oblik telefonije koji bi koristio preko wimaxa tzv
ip-telefonija ti je već dostupna preko nekih drugih providera (čini mi
se iskon, globalnet...), i isto pišu da je jeftinija do neznam kolko...
ali opet tko ti to koristi?
opet što se flata tiće, to mi nije jasno zašto sad tu svi optužuju baš
t-com! pa i iskon i vm-mreže pružaju tu uslugu a ni oni baš ne žele
spustiti cijene!
wimax je više MAN a ne WAN tehnologija, zato je to samo na području
grada/županije... a u ostalim županijama je tako i onako daleko manji
interese za tu tehnologiju jer i tržište puno manje... budu kasnije s
vremenom i za ostale županije raspisali koncesije kad se tamo pojavi
veći interes!
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
6down Diskutant #111277

|
Citat [viktorija]
hahahaha... iskon je kao konkirencija t-com za adsl?!! a doslovce imaju istu infrastrukturu...
kak da prekupac (zakupac u ovom slučaju) spušta cijene?!
zakupac si ti a ne iskon...
ti plačaš ht-u svaki mjesec na tel računu korištenje njihove
infrastrukture tj. adsl linije... a promet koji plačaš to si možeš
birati preko koga ćeš ići van na net i tko će ti naplačivati promet i
ht nema veze s iskonom niti vm-mrežama u tom pogledu!
|
vrh |
 |
 |
|
6down Diskutant #111277

|
Citat [kauders]
nisam strucnjak u ovom podrucju pa mozda imam krive ideje i pretpostavke. cini
mi se da wimax omogucava postavljanje telekomunikacijske infrastrukture
daleko jeftinije nego sto je razvlacenje zemaljske mreze. to omogucava
ulazak na trziste sasvim novim igracima koji postavljaju infrastukturu
u kojoj je sve podatak - internet, glas, bilo sto drugo. ti igraci nece imat interes kao t-com da razdvajaju prijenos glasa i prijenos podataka zato jer prijenos glasa puno naplacuje. za vm mreze ne znam, ali svi ostali su do sada isli preko t-com infrastrukture i u tome je t-com diktirao trzisnu ne-utakmicu.
upravu
si, postavljanje i održavanje infrastrukture i jest daleko jeftinije
kod bežičnih mreža nego žičanih! Samo problem je u kvaliteti i
performansama bežičnih mreža... prijenos glasa u fiksnoj mreži kako je
to danas izvedeno je daleko najkvalitetnije, najsigurnije ali i
najneekonomičnije rješenje... kad ti razgovaraš prek telefona s nekim
između vas dva je uspostavljena dirktna linija, doslovno ste direktno
kabelom povezani... dok kod ip telefonije, paketi lutaju svuda naokolo
dok ne dođu do odredišta, pa 100 drugih problema s kašnjenjem ovim i
onim... trebat će još dosta vremena dok se to još sve skupa ne
razvije...
u svakom slučaju kad-tad će bežično zamjeniti žično, ali ne tako uskoro...
|
vrh |
 |
 |
|
etona Diskutant #77091

Broj postova: 6242
|
sta savjetujete nekom ko bi tija uvest telefon u novi stan?10-tak min lokalnih poziva,i mozda oko 2h surfanja dnevno.bez velikih skidanja i igranja priko interneta..sta je nejjeftinije?nebi tija upast u zamku nekakvih pretplata,60,100,i vise kn za nista,+pusti pdv i sl.ima li kod nas mogucnosti satelitskog interneta?nesto sam nacuo da je to t-com proglasio ilegalnim?ako je,da mi t-com proglasimo ilegalnim?jos koriste zice koje smo mi platili,i uredno dobili racun na ugovoru,di pise koliko je tu sta kostalo..tako je bilo s ugovorom od mojih staraca,kojeg sam djelom i ja financira..ili mozemo ocekivat da ce npr.opel proglasit sve opele njihovima,usprkos racunima koje ljudi imaju za njih..
|
vrh |

|
 |
|
|
loop Diskutant #12801

Broj postova: 1532
|
Citat [6down]
da vidiš nisam ni vidio ni ovaj topic a otvorio sam novi na internet i web... mislim da wimax neće bitno ugroziti status t-coma... ta tehnologija je još u povojima, a i ne pruža nešto extra veliki bandwidth do cca 2mbit/s! a s tim kad još uzmemo u obzir da kvaliteta signala nije svugdje ista... Taj wimax se tako i onako očekuje samo za zagrebačku splitsku i primorsko goransku županiju... tako da će ostatak RH i dalje biti pod dominacijom HT-a! Jedino mi je drago da su OiV dobili koncesiju u sve tri županije! HT će do pojave te konkurencije sigurno ponovno povisiti brzine i još dodatno spustiti cijene, do tad će već imati dosta veliko tržište da to i mogu... mislim da wimax bar što se sljedećih par godina tiće neće bitno ugroziti HT... A i ubrzo će OT krenuti sa svojim DSL-om preko svoje infrastrukture...
A kao OiV ne igraju za "nekog"
:-)
|
vrh |
 |
 |
|
kiki99 Diskutant #92193

Broj postova: 68
|
Citat [loop]
Citat [6down]
da vidiš nisam ni vidio ni ovaj topic a otvorio sam novi na internet i web... mislim da wimax neće bitno ugroziti status t-coma... ta tehnologija je još u povojima, a i ne pruža nešto extra veliki bandwidth do cca 2mbit/s! a s tim kad još uzmemo u obzir da kvaliteta signala nije svugdje ista... Taj wimax se tako i onako očekuje samo za zagrebačku splitsku i primorsko goransku županiju... tako da će ostatak RH i dalje biti pod dominacijom HT-a! Jedino mi je drago da su OiV dobili koncesiju u sve tri županije! HT će do pojave te konkurencije sigurno ponovno povisiti brzine i još dodatno spustiti cijene, do tad će već imati dosta veliko tržište da to i mogu... mislim da wimax bar što se sljedećih par godina tiće neće bitno ugroziti HT... A i ubrzo će OT krenuti sa svojim DSL-om preko svoje infrastrukture...
A kao OiV ne igraju za "nekog"
:-)
Tako je OiV=t-com...
|
vrh |

|
 |
|
|
|
|