Index.hr

15:22 • 18.12.2014. • POSTAVI INDEX ZA HOMEPAGETRAŽI
Xmag
Obavijest:
1. studenoga ovaj forum se arhivira i gasi. Pozivamo posjetitelje da se presele na novi forum (http://www.index.hr/indexforum/).
Kritike i sugestije šaljite na email forum(at)index.hr
Forum
Odaberi skin: DefaultDefaultgrassRoseButterOcean 
IndexKlubBroj članova:  
Online članova:  

Maslina - maslinovo ulje (Tema)


 topic locked
Stranica: 1 2 3 4 5 ... 7 8 9 10 11 Aktivne teme | Pretraživanje
Index.hr Forum -> Život -> Gastronomija

Autor Sadržaj
Korisnik je offlineKlo_Mpa
Diskutant #23522


Broj postova: 80
11.4.2004. 23:05 | Naslov: Prikaži/Sakrij | Citiraj

gdje nabavljate maslinovo ulje i koje? potrosih super ulje koje prije ljeta necu nabaviti a ova u ducanima...ma ne znam bas.
kod kumica na placu mozda? kojem,koje?
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
29.7.2005. 00:47 | Naslov: RE: Maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

Ipak se odlucih napisati nesto o maslini sto mi je poslao prijatelj i forumas Ekopustolov, za mene jako zanimljivo vjerojatno ce biti i za Vas:

Sveto Stablo

Biblija stablo masline tumači kao znak mira između Boga i čovjeka, čime je kroz vjekove poznat kao Sveto stablo. 





Još u Starom zavjetu, u pripovijesti o velikom potopu, o maslini se govori kao o prvom drvetu izniklom iz poplave, i Božjem znaku upućenom Noi da ljudski život može ponovo početi na Zemlji. 

Prema grčkoj mitologiji, grad Atena duguje svoje ime upravo maslinovom stablu.

Mit kaže kako je božica Atena zazvala nicanje maslinova stabla, čije je ulje osobito cijenjen na Olimpu, i time osvojila milost bogova. 

Tako je Bogovima bila osigurana stalna opskrba dragocjenim uljem, a boginja je zauzvrat od boga Posejdona zadobila kontrolu nad Atenom, i tako dala gradu svoje ime. Onaj koji bi se bez posebnog dopuštenja usudio srušiti makar i jedno stablo masline bio je osuđen na smrt ili kasnije na progonstvo i konfiskaciju dobara, o čemu je pisao i Aristotel.

Po drugoj legendi rast maslinova stabla pripisuje se nesretnom antičkom junaku Heraklu - nakon što je izvršio naređenih mu 12 mučnih zadataka (ubiti lava, devetoglavu Hidru i druge nemani), svoje je tijelo napunio izdancima maslina kako bi ih posadio u Olimpijskom vrtu. 

Salon, jedan od sedam mudraca antičke Grčke, dao je gradu skupinu zakona po kojima je bilo apsolutno zabranjeno rezanje stabala maslina, osim za službu u svetištu ili u zajednicama, i to nikako više od dva stabla godišnje.

Stroga su pravila propisivala i načine uzgoja maslina.
Brojne amfore svjedoče o velikoj potražnji za maslinovim uljem u trgovini među grčkim gradovima i kolonijalnim centrima. 

U Rimskoj je mnogoboškoj vjeri boginja Minerva poučavala umijeće uzgoja maslinova stabla, pa je bila osobito poštovana među uzgajivačima.

Maslinarstvo se u našim krajevima razvijalo isto kao i u ostalim dijelovima Rimskog carstva. 

No masline iz Histrije (današnje Istre) bile su i ostale zadnja sjeverna granica na kojoj su zbog klimatskih prilika mogle uspijevati. 

Ovo se stablo drži osobito svetim u rimokatoličanstvu - uz spomen ulaska Krista u Jeruzalem, a maslinovo ulje se i danas upotrebljava kao sveto ulje u obredu zaređenja svećenika, kao i u ceremoniji krštenja, a njime samrtnik dobija posljednju pomast.
U srednjem vijeku maslinovo ulje je postala rijetkost, smatralo se čak gotovinom. Zbog svoje rijetkosti u unutrašnosti Europe, koristilo se samo kao sveto ulje u liturgiji, a posvećivalo se samo jednom godišnje za vrijeme Korizmene mise. Posvećeno se ulje potom raspoređivalo po župnim i samostanskim crkvama za cijelu godinu.



[Editirano 29.7.2005. 1:13:00 by istranka]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
29.7.2005. 01:20 | Naslov: LEGENDA O MASLINI - SVETO STABLO ( nastavak ) Prikaži/Sakrij | Citiraj



Maslina - Stablo Koje Vječno Traje

Maslina (Olea europaea; iz porodice Oleaceae), je stablo osobite ljepote, potpuno olistalo, zimzeleno drvo, čiju krošnju čine mnogobrojne grane, prepune kožnatog lišća oblika šiljka koplja, lijepe tamnozelene boje s gornje strane i srebrno zelene s donje. Maslina lišće mijenja svake tri godine.
Karakteristična je po niskom čvornatom deblu koje je otporno na truljenje, a potkresuje se na visinu od 5-7 metara. 






Zovu je stablom vječnosti upravo zbog njene karakteristike obnavljanja. Ako slučajno odozgo ugine, iz korjena se rađa bezbroj mladica. Nakon 150 godina urod joj se smanjuje, a nakon 200 godina stablo nestaje i u bazi debla se opet razvijaju mladice, i tako cijeli proces počinje opet iz početka.



Zlato Mediterana

Ova tipična mediteranska biljka ne zahtjeva osobitu njegu i strpljivo podnosi sve oskudnosti, nije izbirljiva na tlo i otporna je na sušu. 

Kako za svoj rast i plodove ne zahtjeva mnogo vode, u sušnim ljetnim mjesecima svojim snažnim korjenjem vodu može potražiti i na 6 metara dubine. 

Da bi se olakšala njega i berba, maslina se sadi u redove s razmakom od 4-6 metara. Plod masline je koštunjičav, a meso sadrži između 15-35% ulja. 

Oprašuje se vjetrom, ali plod rađa tek na svakih 20-ak cjetova. Plodovi zriju tijekom ljetnih
mjeseci, najprije su svjetlozeleni, dok zrenjem postanu tamno ljubičasti. Prvih sedam godina ne rađa plod, a prvi cvat koji će dati plod rađa u osmoj godini. Najveći urod daju stabla stara oko dvadeset godina. 

Plodovi predviđeni za jelo se beru nedozreli ili se otresaju sa stabala, dok se oni namjenjeni za pravljenje ulja puštaju da dozriju na stablu. 



Kod berbe je osobito važno da plod ostane neoštećen i što prije stigne na prešanje jer se dugim ležanjem na tlu i nebrižljivim rukovanjem umanjuje njegova kvaliteta. Od branja do prešanja ne smije proći više od 2-3 dana zbog fermentacije. Prosječni je urod po stablu oko 20kg, odnosno 3-5kg ulja


[Editirano 29.7.2005. 1:39:00 by istranka]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
29.7.2005. 01:27 | Naslov: RE: Maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj







[Editirano 29.7.2005. 1:35:00 by istranka]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineekopustolov
Diskutant #47741


Broj postova: 1284
29.7.2005. 07:46 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

Hrvati godišnje troše samo litru maslinova ulja



"Kad prođeš pored masline, ti joj se pokloni“



Grožnjanska deklaracija o maslinovom ulju



Konferenciju o maslinovom ulju i zdravlju organizirali su zborovi novinara za zdravstvo i medicinu te zaštitu okoliša Hrvatskoga novinarskog društva (HND) u namjeri da pridonesu informiranju građana o zdravstvenim vrijednostima maslinova ulja i upozore da se ono u Hrvatskoj ne upotrebljava dovoljno.

Šesdesetak stručnjaka i novinara koji prate zdravstvo ili ekologiju prihvatili su na Konferenciji deklaraciju u kojoj, među ostalim, od Vlade traže da za maslinarstvo osigura primjerene zakone, usklađene s normama Europske unije, te da donese nacionalni program ispitivanja kvalitete maslinova ulja prema europskim standardima i dodatne stimulacije i državne poticaje za proizvođače djevičanskoga maslinova ulja ekstra najviše kakvoće. Nacionalnom programom trebale bi se utvrditi ljekovite vrijednosti djevičanskoga maslinova ulja ekstra najviše kakvoće, te razlike u odnosu prema maslinovu ulju niske kakvoće, kakvog zbog nedostatka kontrole ima i previše na hrvatskom tržištu.


Dr. sc. Donatella Verbanac u društvu s prof.dr.sc Izetom Aganovićem


Uvodno predavanje održala je dr. sc. Donatella Verbanac. Objašnjavajući ulogu antioksidansa u maslinovom ulju doktorica biokemijskih znanosti Verbanac istaknula je da su oštećenja slobodnim radikalima, nastala tijekom oksidacijskog procesa, uključena u patofiziologiju mnogih oboljenja.

Ti kemijski spojevi s jednim ili više nesparenih elektrona u vanjskoj elektronskoj ljusci uzrokom su mnogih akutnih kao i kroničnih bolesti. Iako ljudski organizam raspolaže izvrsnim prirodnim mehanizmima obrane, koji sudjeluju ili u prevenciji i prekidanju procesa oksidacije ili u obnavljanju oštećenih molekula, antioksidativna svojstva maslinova ulje mogu značajno smanjiti štetna djelovanja kisika.

Unatoč tome da je nebrojeno puta neupitno dokazana zdravstvena vrijednost maslinova ulja, u Hrvatskoj se na godinu po stanovniku potroši samo jedna litra, a u drugim mediteranskim zemljama od 13 do 15 litara, upozorila je predsjednica Udruge za boljitak prehrane dipl. ing. Darija Vranešić koja je održala prezentaciju o nutritivnim i zdravstvenim aspektima konzumacije masti.

„Maslinovo ulje ima posebno mjesto u grupi jestivih ulja, zbog svojih nutritivnih i bioloških svojstava, specifične arome i stabilnosti. Ono je najstarije ulje, a važnu ulogu u prehrani ljudi zadržalo je kroz cijelu povijest čovječanstva. Brojna istraživanja u posljednje vrijeme potvrdila su ono što su znali već antički liječnici. Zbog svog sastava, maslinovo ulje ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, umanjuje rizik od pojave gastritisa i čira na želucu, ima pozitivan utjecaj na rast i razvoj djeteta, usporava starenje organizma, a djeluje preventivno i na pojavu nekih tumora i drugih oboljenja".

Liječnički savjet dao je i prof.dr.sc Izet Aganović koji je govorio o tzv. metaboličkom sindromu i bolestima povezanima s neadekvatnom prehranom. Upozorivši da prava epidemija dijebetesa i drugih bolesti povezanih s pretilosti tek predstoji, dr. Aganović naglasio je da samo dvije žlice ekstra-djevičanskoga maslinova ulja na dan štiti od kardiovaskularnih bolesti i sprječava pojavu raka dojke.


Moderatorica Okruglog stola Tanja Devčić i doajen maslinarstva u Hrvatskoj gosp. Italo Žužić

Na konferenciji je prisustvovao i doajen maslinarstva u Hrvatskoj gospodin Italo Žužić iz Agrolagune Poreč.

„Meni je dosadilo stalno govoriti jedno te isto. Kod nas je izgleda dovoljno da se kaže maslinovo ulje i da se smjesta pomisli da se jede zdravo maslinovo ulje što je pogrešno. Svuda u svijetu o maslinovom ulju se ne govori osim o extra vergine“ - upozorio je gospodin Žužić.

On je dao i nešto drugačiju sliku o autothonim sortama maslina razbijajući mitove i predrasude koji su se kako tvrdi, nakupili oko tog izraza.

„Ako imamo maslinu koja je kompletno otporna na štetočine i na hladnoću, odnosno ako je možemo križanjem dobiti, zašto inzistirati na autothonim sortama. Ovi mladi misle ako nešto pročitaju na internetu da su pokupili svu pamet svijeta, ali ne može se sve o maslinama saznati na internetu. Treba imat iskustvo pa onda možeš o ulju pričat koliko hoćeš“ – rekao je gospodin Žužić. Uz Žužića, na raspravi za okruglim stolom koji je vodila gđa. Tanja Devčić sudjelovao je i drugi veliki stručnjak za masline i maslinovo ulje gosp. Mario Bonifačić, ujedno jedan od koautora knjige „Maslina i maslinovo ulje visoke kakvoće u Hrvatskoj“, jedne od ponajbolje napisanih knjiga o maslinarstvu kod nas.

Predstavnik Istarske županije Denis Ivošević predstavio je projekt maslinarskih cesta na kojima odabrane uljare i proizvođači maslinova ulja turistima nude da ga kušaju prije eventualne kupnje. “Istarska županija od maslinova ulja porijeklom iz Istre želi stvoriti robnu marku, kao što je to učinjeno i s vinom. Zato smo tiskali i prva kartu Istre s poznatim uljarama i označenim cestama” – rekao je Ivošević.

Na Konferenciji je predstavljen i časopis za maslinarstvo i uljarstvo "Maslina". Stručni suradnik tog časopisa Sinaj Bulimbašić rekao je da u Hrvatskoj ima 40 tisuća maslinara i 104 moderne uljare. Zauzeo se za bolju promidžbu maslinarstva i maslinova ulja, ističući da je, primjerice, u listopadu objavljeno 413 novinskih članaka o vinarstvu, a samo 51 članak o maslinarstvu.

Čak 90 posto maslinova ulja iz uvoza pogrešno je deklarirano kao ekstra-djevičansko, upozoreno je na Konferenciji.


Dr. sc Vinko Milat iz Ministarstva poljoprivrede
Savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede Vinko Milat rekao je da u slučajevima krive deklaracije maslinova ulja treba reagirati Državni inspektorat. Najavio je da Ministarstvo priprema pravilnik o kvaliteti maslinova ulja.


Mario Harapin, najzaslužniji što je ovogodišnja Konferencija o maslinovom ulju održana na visokom profesionalnom nivou

U ime Zbora novinara koji prate zdravstvo i medicinu Hrvatskog novinarskog društva te u ime sponzora Novo Nordisk, Zvijezda d.d., Hoffman la Roche i Pliva Hrvatska sudionicima Konferencije zahvalio je na sudjelovanju predsjednik Zbora dr.Mario Harapin pod čijom je organizacijskom palicom i protekao ovaj iznimno vrijedan i profesionalno organiziran skup
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineekopustolov
Diskutant #47741


Broj postova: 1284
29.7.2005. 07:51 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

Istarska maslinova ulja prvi put u vodiču »Slow Fooda«

Upravo je u pripremi četvrto izdanje vodiča međunarodne organizacije – »Extravergini d'Italia«, u kojemu će biti prezentirana i maslinova ulja iz Hrvatske i Slovenije

Međunarodna organizacija »Slow Food«, koja promovira visoke enogastronomske kriterije, vrednovanje tradicionalne i ekološki pripremljene hrane te kulturu prehrane, priprema četvrto izdanje svog vodiča »Extravergini d'Italia«, u kojemu će prvi put biti prezentirana i maslinova ulja iz Hrvatske i Slovenije. Jučer je u organizaciji novigradske podružnice te organizacije komisija stručnjaka na čelu s prvim čovjekom »Slow Fooda« Toscane Nannijem Riccijem analizirala izgled, miris i okus 30-ak uzoraka maslinova ulja iz čitave Istre, od kojih će, prema njihovoj ocjeni, većina ući u vodič. U ocjenjivanju su sudjelovali i povjerenici »Slow Fooda« za Hrvatsku i Sloveniju Glauco Bevilacqua i Igor Jakomin, Sergio Nezich iz podružnice Trst, jedan od osnivača hrvatske podružnice Kristijan Brajko te Nada Franković iz hrvatske Udruge analitičara maslinovog ulja.
Vodič, koji sadrži i korisne informacije o pravljenju, čuvanju i degustiranju maslinovog ulja te njegovom korištenju u kulinarstvu, bit će tiskan u najmanje 20 tisuća primjeraka, doznajemo od Bevilacque. Predstavljanje je zakazano za početak travnja na izložbi vina »Vinitali« u Veroni, u sklopu koje će se po deseti put održati SOL – Salone internazionale dell'olio d'oliva extravergine (međunarodni sajam ekstradjevičanskog maslinovog ulja).
Hrvatska podružnica »Slow Fooda«, čije je sjedište u Novigradu, zajedno s novigradskom Zajednicom Talijana već je organizirala predavanja o maslinarstvu i maslinovom ulju, a za veljaču priprema gastronomsku manifestaciju s ciljem valorizacije tog ulja i istarskih recepata.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineekopustolov
Diskutant #47741


Broj postova: 1284
29.7.2005. 08:01 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

Premali posjedi

Hrvatska, prema kategorizaciji Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje, ulazi u grupu zemalja u kojima se više stolnih maslina i maslinova ulja troši, nego proizvodi.

Masline i maslinovo ulje, tumače u HGK, najviše se proizvode u splitsko-dalmatinskoj županiji, i to u obiteljskim gospodarstvima. Po razvijenosti maslinarstva slijede šibensko-kninska, dubrovačko-neretvanska, zadarska te istarska županija.

Samo malen dio kolača u maslinarstvu otpada na tvrtke (prema HGK, otkupom i preradom maslina bave se tek 34 hrvatska poduzeća), a oni najveći proizvođači hvale napredak malih, ali samo na Hvaru.

U odnosu na mediteranske zemlje koje su veliki proizvođači, poput Grčke, Italije, Španjolske i Turske, kvaliteta plod maslina u Hrvatskoj je općenito lakši i slabije kakvoće jer je prihrana stabala niska te se ulaže samo u najosnovnije.
Posjedi su mali, a navodnjavanje slabo - kaže dr. Dubravko Mikulić, direktor Sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva HGK.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineekopustolov
Diskutant #47741


Broj postova: 1284
29.7.2005. 08:03 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

Voditelj Prehrambeno-razvojnog centra SMS-a mr. sci Mirko Gugić svoju pak tvrdnju da je stanje maslinarstva u Hrvatskoj nezadovoljavajuće ilustrira podacima kako se današnja proizvodnja maslina kod nas odvija na 3,5 milijuna stabala što su rasprostranjena na 17.000 hektara.

To je, veli, tek oko sedam posto poljoprivrednog zemljišta koje bi se za to moglo iskoristiti.

Potrošnja stolnih maslina i djevičanskog maslinova ulja raste u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Kod nas je u zadnjih 10-ak godina potrošnja stolnih maslina porasla od 0,1 na 0,15 kilograma po stanovniku, a djevičanskog maslinova ulja od 0,6 na nešto više od jednog kilograma.

Uzimajući desetogodišnju potrošnju stolnih maslina oko 100.000 tona i djevičanskog maslinova ulja 2400 tona, očito je da zasad ni izdaleka ne možemo domaćom proizvodnjom podmiriti naše turiste kojima godišnje treba 600 tona stolnih maslina i oko 4500 tona maslinova ulja - objašnjava mr. Gugić.

Hrvatske su mogućnosti maslinarske proizvodnje, upozorava on, 10 puta veće od današnjeg stanja.

Samo Dalmacija je, tumači on, u 19. stoljeću imala od 25 do 30 milijuna stabala maslina.

A prema podacima Državnog zavoda za statistiku, lani je ukupno u Hrvatskoj prebrojano 3,101.000 maslina.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineekopustolov
Diskutant #47741


Broj postova: 1284
29.7.2005. 08:06 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

PRIMOŠTENSKA MASLINARSTVO

Ulje, u narodu zvano zlato imalo je važnu ulogu u gospodarskim prihodima, a još više od toga u prehrani stanovništva. Stariji stanovnici Primoštena nisu ni znali za druge vrste biljnog ulja, za maslac i margarin. Maslina je biljka koja jako sporo raste, treba joj barem 5 do 10 godina da dade prve plodove. Zbog toga je vrlo zanimljivo gledati s kojom ljubavi čovjek sadi i voli maslinu. Toliko voli i svoje potomke. I to je sigurno utjecalo na status masline kao svete biljke. Rijetko su se odvajale posebne površine za maslinike. Masline su sađene kada bi se zasadio vinograd. Tada bi se po krajevima i sredini sadile masline. Kada bi loze isušile masline bi ostale i tako bi nastao maslinik. Za uzgoj masline nije potreban veliki trud. I to je dalo maslini da bude biljka siromašnih koja daje zlatan plod. Dovoljno ju je svake dvije do tri godine malo nagnojiti i jednom do dva puta okopati i onda obrati plod. Maslinu treba još i urediti škarama, time je osvježiti.

Kad maslina cvijeta (u svibnju) naročito su nepoželjni vjetar i kiša. Još se vjerovalo da na dan Velike Gospe (15. kolovoza) u plod masline ulazi prva cvraga (crk, kapljica) ulja, bar se tako vjerovalo. Od tada, pa sve do branja (na Dan Mrtvih, 2. studenog) svako zrno koje bi otpalo bilo zbog vjetra ili zbog crva bi se skupilo i stavilo u morsku vodu do prerade. U mjesecu rujnu ubrala bi se jedna manja količina nezrelih maslina koje bi se natukle i zatim neko vrijeme močile u morskoj vodi, nakon čega bi se oprale i spremile u staklenke i u pitare (kamene posude), nalivene s morem s dodatkom isjeckanih grana koromača. Ovako bi se pripremale masline za jelo, a jele su se do proljeća, pa i kasnije. Osim ovakvog pripremanja maslina za jelo postoji još jedan način pripremanja. Potpuno crne, zrele masline bi se solile i spremale u posudu koja propušta vodu, a najčešće u korito (pletena košara).

Branje maslina bi počinjalo u studenom i trajalo bi sve do Nove Godine, ovisno o urodu. Ipak se nastojalo masline pobrati do Nove Godine jer se običavalo kazati: «Što ostane po Božiću, ostane i po godišću», što bi značilo da će i propasti.

Prerada maslina vršila bi se na dva načina. U starija doba masline su se gnječile nogama, pa čak i rukama, pri čemu ih se prolijevalo vrućom vodom u specijalno za to rađenim vrećama od vune. U novije vrijeme masline su se mljele i njihovo tijesto cijedilo u posebnim prešama, također uz upotrebu vruće vode. Ove prve preše su se radile isključivo na ruke, uz upotrebu ljudskih mišica da bi tek neposredno prije Drugog svjetskog rata Primošten dobio prve hidraulične preše, nakon rata motorne, zatim električne da bi otprije par godina došle prve preše na hladno. Takve preše daju prirodnije ulje, ali konzervativni primoštenci kakvi i jesu uvijek bili, a i biti će, odbijaju novotarije i još uvijek rade sa zastarjelom tehnologijom. Zbog malomišćanskog konzervativnog razmišljanja će motika, ako ikada izađe iz upotrebe, zadnja ostati u Primoštenu. Da bi se dobilo kvalitetno ulje, maslinovo zrnje uvijek trena držati u morskoj vodi sve do prerade, a dobiveno ulje se točilo i čuvalo u kamenicama. Slike te kamenice zasad nemam, ali obećavam da ću to skoro nabaviti i snimiti bar svoje kamenice i te slike među ostalim potrebnim s vremenom staviti na ove stranice. Dio dobivenog ulja bi se prodao, a dio se ostavljao za kućanstvo. Zbog Svetog statusa Maslinove grane vjerovalo se da se ne sprema dobro onoj kući koja bi ostala bez ulja. Za količinu ulja koja se dobije iz neke mase bi se kazalo da toliko maslina plaća. Na primjer, nekome bi maslina plaćala 12, a nekomu 15 %.

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineekopustolov
Diskutant #47741


Broj postova: 1284
29.7.2005. 08:16 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

Maslina i maslinovo ulje


Maslina je zimzelena biljka koja se tisućljećima uzgajala zbog ploda za jelo ili sirovine od koje se dobijalo ulje. Poznato je da se u mediteranskom području njegovalo maslinarstvo još od 4. tisućljeća p.n.e.

Maslinovo drvo stalno pruža nove mladice tako da se lako pomlađuje staro stablo. Zbog toga se ono u stara vremena smatralo drvom dugovječnosti. Poznat je i biblijski izvještaj kako je Noi nakon potopa golubica donijela maslinovu grančicu kao znak da su se potopne vode počele povlačiti. Taj motiv maslinove grančice u kljunu bijele golubica je i danas poznat kao simbol mira. U Bibliji se maslina mnogo puta spominje posebice zbog ulja koje je uz žito i vino smatrano osnovnom namirnicom Izraelaca i okolnih naroda.

Proizvodnja ulja

Ulje se proizvodi procesom kojim se plod najprije zdrobi (gnječenjem) , a zatim prešanjem dobivene smjese cjedimo ulje.
Postoje razne tehnologije obrade maslina ali je najzdravije ulje dobiveno hladnim prešanjem, dakle bez dodatnog zagrijavanja. Neke metode obrade koriste i višestruko prešanje radi izvlačenja što veće količine ulja. U modernijim mlinovima vrši se još i dodatna separacija ulja zbog čega se prethodno mora malo zagrijati. Ulja slabije kvalitete se najčešće kasnije i rafiniraju radi izvlačenja suvišnih masnih kiselina.
Maslina u prehrani

Sam plod masline je gorak ali se za ljudsku prehranu prethodno odgorči i konzervira u solnoj otopini ili octu odnosno mogu se i ispeći i posoliti ili sušiti na suncu. Ako se bere nedozreo plod, dobijemo zelene masline. Zreli plod je tamno ljubičaste do crne boje i njegovim konzerviranjem dobijemo tkz. crne masline.
O zrelosti ploda ovisi i kvaliteta ulja. Zeleniji plodovi daju manje ulja ali je ono siromašnije masnim kiselinama što je osnovni kriterij pri mjerenju kvaliteta ulja. Kvaliteta ulja , njegova boja, okus i miris ovise još i o načinu prerade, kvaliteti i zrelosti plodova, vrsti tla, blizini mora i klimatskim uvjetima, načinu i vremenu skladištenja plodova prije obrade, starosti ulja itd.

Maslinovo ulje se prema kvaliteti dijeli na:

Extra vergine - olio extra vergine d' oliva
Ovo ulje se dobije iz prvog prešanja, s kiselost mu ne prelazi 1%. Najbolja ulja imaju sadržaj masnih kiselina oko 0,5%.

Vergine - olio vergine d'oliva
Također se dobiva iz prvog prešanja ali mu je kiselost nešto veća zbog maslina slabije kvalitete . Sadržaj masnih kiselina mu ne prelazi 2%.

Maslinovo ulje - olio d' oliva
Izrađuje od mješavine rafiniranih ulja i male količine extra vergine ulja koja mu poboljšava okus i boju. Kiselost ovih ulja je oko 5%.

Sansa ulje - olio di sansa
Dobiva se kemijskom ekstrakcijom iz krutih ostataka nakon prešanja. Ima slabu kvalitetu ali se može koristiti za prženje.

Ulje za razliku od vina starenjem ne dobija na kvaliteti već ono oksidira i treba se potrošiti u roku od dvije godine. Čuva se u tamnim bocama ili na tamnom mjestu ali ne prehladnom jer na niskim temperaturama kristalizira odnosno ledi se. Starenjem ulje bljedi.

Hranjivost maslinovog ulja

Najzdravije ulje je svakako extra vergine jer se proizvodi jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina.
Nutricionistički extra vergine ulje je dragocjena hrana, bogata klorofilom, karotenom ( koje spriječava da ulje oksidira ili užegne), lecitinom ( prirodnim antioksidansom koji stimulira metabolizam masnoća , šećera i bjelančevina), polifenola ( antioksidansi) i esencijalnih vitamina A, D i K te vitamina E .

Maslinovo ulje je lako probavljivo.
Pomaže u borbi protiv raka grudi i drugih tumora. Potpomaže rast djece i usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidansa koji blokiraju slobodne radikale. Dobro je za kosti i zglobove, kožu, jetru i crijeva. Pomaže kod dijabetesa i čira na želucu, ali njegov osnovni značaj je blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile.
Naime, zbog visokog sadržaja mono nezasićenih kiselina (77%), maslinovo ulje štiti HDL kolesterol ( dobri kolesterol ) , a smanjuje loši kolesterol (LDL) . Maslinovo ulje sadrži samo 4 do 12% višestruko nezasićenih masnoća, koje kad oksidiraju mogu dovesti do oštećenja krvnih žila.

Zbog toga je važno pravilno skladištenje maslinovog ulja i njegovo pravodobno korištenje. Druge vrste biljnih ulja sadrže značajno veću količinu ovih masnih kiselina, npr. kukuruzno ulje ih sadži preko 50%, a suncokretovo čak 69% .

Nizak sadržaj višestruko nezasićenih masnih kiselina čini maslinovo ulje otpornijim na visoke temperature u odnosu na druga ulja pa je ono savršenije za kuhanje i prženje.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineekopustolov
Diskutant #47741


Broj postova: 1284
29.7.2005. 08:24 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

RASPROSTRANJENOST I SORTE NA MEDITERANU

Mnogobrojni uzroci promjenjivosti (naslijeđe, selekcija, uzgojna njega, klimatsko okruženje, tlo, križanje i dr.) ostavili su trag na ishodišnim sortama. Situacija je prenesena u svako maslinarsko područje sredozemna bazena. To je pridonijelo da su neke od ishodišnih ili prvotnih sorata posve iščezle, a druge su bile izvrgnute tako dubokim promjenama, da su posve izmijenile svoj izgled. Tek su se malobrojne sorte sa svim značajkama i sa svojim prvobitnim nazivom gotovo nepromijenjene održale do naših dana.
Masline danas nalazimo u svim državama mediteranskog bazena. Posebno su na glasu one talijanske i grčke. Masline uzgajane u Hrvatskoj (Istri i Dalmaciji) nepravedno su zapostavljene, premda mnogobrojna znanstvena istraživanja upućuju na njihovu izuzetnu kvalitetu.
Do danas je poznato cca 400 različitih kultivara, među inima najpoznatiji su: Leccino, Frantoio, Moraiolo, Coratina, Nocellara, Canino, Carolea….Neke sorte (kultivari) kao primjerice Pendolino koriste se pretežito kao oprašivači.

KVALITATIVNI PARAMETRI

Kemijska je analiza prehrambenog proizvoda od velikog ako ne i presudnog značaja za potrošača. Ona otkriva najmanje poznate karakteristike ulja ili bilo kojeg drugog prehrambenog proizvoda, istražujući njegove prehrambene komponente, do toga da identificira komponente zahvaljujući kojima možemo odrediti nepatvorenost proizvoda.
Odrediti zadovoljava li kvalitativna vrijednost nekog maslinovog ulja u potpunosti ili ne naše organoleptičke organe sud je svakog pojedinca osnovom naših saznanja ili naših prehrambenih navika. Vrednovanje prirodnosti ulja vezano je uz određivanje serije vrlo važnih kemijskih parametara do kojih dolazimo složenijim ili jednostavnijim kemijskim analizama. Maslinovo ulje je po vlastitoj prirodi proizvod koji je pogodan za manipulacije,i miješanja sa manje ili više kvalitetnim uljima. Godinama su se dakle razvijale različite metode koje su u mogućnosti kvantificirati pojedine komponente maslinovog ulja pomoću kojih možemo odrediti stupanj nepatvorenosti.
Općenito govoreći, masne tvari imaju jednim djelom gliceridno podrijetlo, koje predstavlja cca. 90-99% i jednim djelom sadrže skupine vrlo brojnih mikrokomponenti: djelomično negliceridno porijeklo, koje tvori 0,4 do 5 % , ali u pojednim uljima raste ponekad i do 12% tvari negliceridnog porijekla.
Gliceridni dio sastoji se od triglicerida, diglicerida, monoglicerida, slobodnih masnih kiselina i fosfolipida.Trigliceridi i monogliceridi se sastoje od jedne molekule glicerola na koju su vezane u slijedu tri, dvije i jedne molekula masnih kiselina.Obzirom na njihovo podrijetlo možemo razlikovati ulja u ovisnosti o masnim kiselinama koji sudjeluju u “stvaranju “ kapi ulja.
Svaka masna kiselina sastoji se od lanaca atoma kojima se vezuju kisik i vodik; u ovisnosti o broju prisutnih karbonskih atoma razlikovati ćemo razne masne kiseline.
Atomi ugljika koji formiraju lance masnih kiselina mogu biti međusobno povezani sa jednostrukim ili dvostrukim vezama. U ovisnosti o tome postoje li u lancu duple veze, masne kiseline se mogu svrstavati u tri različite kategorije. U odsutnosti duplih veza imat ćemo zasićene masnoće, koje su posebno mnogobrojne u životinjskim masnoćama; ako je prisutan samo jedna dupla veza imat ćemo masne kiseline jednostruko nezasićene; u prisutnosti od dva ili više veza u lancima ugljika govorimo o višestruko nezasićenim kiselinama, tipično sa sjemenoga ulja .
Običnim kemijskim reakcijama hidrolize, masne kiseline vezane za glicerol mogu se od istoga udaljiti se ali ostati slobodni u masnoj tvari. Ovo odvajanje uzrokovan raznim čimbenicima, može se realizirati bilo u stadiju ploda ili sjemena, bilo u već proizvedenom ulju; njegovo kvantificiranje je vrlo važan parametar pri određivanju kvalitete ulja. Porast slobodne kiselosti u ulju uvijek je popraćen serijom promjena koje dovode do stvaranja komponenti koji određuju pogoršanje organoleptičkih karakteristika nastajućeg ulja. Dakle, tražeći ulja koja imaju nisku vrijednost slobodnih kiselina, znači pronaći zdravije proizvode, koji se lakše konzerviraju i koji zasigurno imaju bolje organoleptičke karakteristike. Nažalost ne svi proizvođači navode na etiketi vrijednost slobodnih kiselina u trenutku pakiranja bolje je dakle kupovati ulje proizvođača koji navode te vrijednosti osobito ako su one ispod 0,3 %.

ODLIKE MASLINOVOG ULJA

Potreba za očuvanjem prirodnosti maslinovog ulja, prije svega kako bi se izbjeglo mješanje s drugim uljima različitog botaničkog porijekla, dovela je vremenom do individualizacije različitih kategorija maslinovog ulja s različitim komercijalnom vrijednošću. Kako su se analitičke metode godinama razvijale, bilo je potrebno stalno ažuriranje normativa. Danas osim organoleptičkih postoji i niz kemijsko-fizičkih analiza.
Iako nekoga može začuditi, nije sigurno da će se prešanjem uvijek dobiti, što se kvalitete tiče, besprijekorno ulje. Mnogo čimbenika utječu u formiranju kvalitete i arome dotičnog ulja, prešanog u onom trenutku; jaka kiša može bespovratno uništiti masline koje su prije toga mogle generirati savršeno ulje. Svaki proizvođač mora učiniti sve što je u njegovim mogućnostima kako bi dobio što bolje ulje, zalijevajući stablo kada je to potrebno, braneći stablo od nametnika, ali prije svega kao što smo već naveli, pravovremeno ubirati plodove i obraditi ih u što kraćem vremenu.
Određivanje “kvalitete” ulja određuje se za svako pojedino imanje, a ne globalno za cjelokupno godišnju berbu, odnosno ulje. Ulje jednog imanja odnosi sa na jednog maslinara koji je doveo masline u uljaru ili na jednu identičnu zonu koja je karakterizirana određenom vrstom uzgojenog stabla. Sa svakog imanja uzima se uzorak, koji se podvrgava višestrukim testovima kušanja i kemijsko fizičkim testovima i samo se nakon toga može odlučiti kojoj klasi (vrsti) ulja pripada , prema "Pravilniku o temeljnim zahtjevima za ulja od ploda i komine maslina".U Istri je za takvu analizu osposobljen laboratorij pri Zavodu za javno zdravstvo Županije Istarske.

BERBA

Maslina zahtjeva blagu klimu, bez velikih temperaturnih oscilacija koje nikako ne smiju silaziti ispod ništice. Odgovara joj dakle morska klima niskog i srednjeg Mediterana, nikako planinska klima.
Maslina cvijeta u svibnju i lipnju, a plod sazrijeva u listopadu, studenom i prosincu. Postoje razni načini ubiranja.
Kako bi se osigurala najbolja kvaliteta ulja, masline moraju biti ubrane ručno i pravovremeno. Nakon što su pale na mreže koje su položene ispod stabla, masline se moraju prenijeti u suhe i prozračne spremnike, a moraju se obraditi u roku 24 sata od trenutka ubiranja. Ovo je zasigurno najskuplja metoda, ali i najmanje štetna za masline i stablo.
Neki poljoprivrednici čekaju da masline padnu same na mrežu, a nakon toga ih pobiru i spremaju u vreće gdje ih drže do obrade. Upravo ovo vrijeme koje prolazi od ubiranja do obrade maslina, moglo bi dovesti do fermentacije maslina koje će kao posljedicu imati ulje niže kvalitete.
Veliki proizvođači, industrijski proizvođači upotrebljavaju mehanička sredstva za ubiranje maslina. Takvi strojevi tresu stablo. Ovo je najjeftiniji način sakupljanja maslina ali se stablo na taj način oštećuje.
Iako treba navesti da se i kod nas u posljednje vrijeme pojavljuju strojevi koji bar naizgled ne oštećuju stablo, isti ne tresu izravno stablo, već lopaticama tresu direktno masline koje padaju na pod.
U trenutku kada su masline pobrane, odnose se na obadu u uljaru, gdje posredstvom običnog lomljenja i istiskivanja, dobivamo ekstra djevičansko ulje i djevičansko ulje.
Pravovremeno ubiranje maslina znatno utječe na kakvoću maslinovog ulja. Poznato je da sorte maslina različito dozrijevaju (razlika i do 30 dana ).Zato kada govorimo o optimalnom roku berbe maslina, moramo znati na koju sortu ili grupu sorti maslina mislimo.
Većinu bi sorti maslina trebalo započeti brati kada je oko 80 % plodova dobilo karakterističnu boju sorte, a "meso" ploda je još zeleno. Berbu treba završiti prije nego što se "meso" ploda počne mijenjati od zelene u boju potkožice.
Rana berba maslina ne samo da utječe na količinu ulja već se njome sprječava kvarenje ulja, ukoliko se plod zarazi maslinovom muhom. Dok je "meso" zeleno, količina ulja kod prerade je ista, a nakon promjene boje "mesa" količina ulja kod prerade opada. Nadalje, ranom berbom se čuvaju mirisne tvari kao i tvari koje pozitivno utječu na okus. Proces kvarenja ulja počinje nakon optimalne zrelosti ploda što se najlakše dade uočiti bojom ploda. Nadalje, tijekom sazrijevanja ploda, postotak ulja se povećava (gubi se voda) u odnosu na suhu tvar sve do stadija površinske obojenosti, a nakon toga količina ulja se u apsolutnom iznosu postupno snižava.
Osim navedenih razloga, ranijom berbom postiže se veća učinkovitost berača, izbjegava se kasni napad maslinove muhe, pomaže maslini da sačuva hranjiva za naredni rod, izbjegava se fiziološko opadanje plodova te se postiže bolja cvat.
Osim pravovremenog branja, kvaliteta maslinovog ulja ovisi i o načinu te vremenu čuvanja plodova maslina. Proces kvarenja, odnosno oksidacije ulja započinje nakon optimalne zrelosti ploda što se dade uočiti u njegovoj pigmentaciji, a još je izrazitiji nakon berbe. Stoga, da bi ulje bilo visoke kakvoće, organoleptičkih svojstava, te visokih hranidbenih vrijednosti poželjno je ubrane plodove, odmah iz maslinika, dopremiti u uljaru gdje bi se najdulje u roku od 12 do 15 sati trebali preraditi. Jedan od problema je što se u vrlo kratkom roku velike količine maslina dopremaju u uljaru na preradu, kapaciteti su premašeni, pa je najbolje utvrditi rokove berbe po sortama odnosno prema njihovom vremenu dozrijevanja. Drugi problem je što ponekad ne postoji mogućnost trenutačnog dopremanja maslina iz maslinika. Tu ima spasa jer se ubrani plodovi mogu čuvati u određenim uvjetima ali najdulje sedam dana.
Masline se mogu uskladištiti na podlozi koja se može oprati i ne upija ulje npr. pločice) u sloju od 10 do 12 cm i to u suhim i prozračnim prostorijama.Pri tome valja svakodnevno drvenim grabljama pomiješati masline. U nedostatku prostora masline se mogu pohraniti u drvenim letvenim sanducima s nožicama tako da zrak struji među njima. U njih se pohrane, slažu, a drvene se kutije slažu jedna na drugu. Masline je potrebno slagati i miješati kao što je ranije navedeno.
Masline se nesmiju čuvati u velikim hrpama, u najlonskim vrećama , u debelim slojevima, u posudama s morskom vodom ili u izrazio vlažnim prostorijama.
Takvim nepravilnim načinom skladištenja ulja u plodovima se kvare što se očituje u oksidaciji, promjeni boje i arome budućeg ulja, porastu slobodnih masnih kiselina, promjeni organoleptičkih svojstava te padu hranidbene vrijednosti ulja.
Dužim čuvanjem plodove napadnu plijesni, a u vlažnim uvjetima dolazi do vrenja koje ostavljaju kiselkast okus u kasnijem ulju.

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinevitraje
Diskutant #96480


Broj postova: 241
29.7.2005. 08:25 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

Baš super što je maslina došla na red!
U mom kraju je poznato da se skoro svaka obitelj bavi maslinarstvom,a moj muž svake godine sadi sve više i više mladica.
Ulje koristimo svakodnevno,za sve i svašta.
Baš jučer sam procijedila kantarion(biljka koja se 40 dana namače u maslinovom ulju na suncu),a poznato je kao veoma ljekovito sredstvo.Možeš ga piti za želučane tegobe,mazati na bolna mjesta,stavljati na rane....popis je dugačak.
U svakom mjestu u Istri (skoro svakom,ali trend je u uzlaznoj putanji) postoje ceste maslinova ulja-kao vinske ceste-u kojima imate barem jednu obitelj koja prodaje pravo maslinovo ulje.
I svake godine ta su ulja sve kvalitetnija i bolja.
Dođite i potražite nas-nećete zažaliti!!
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineekopustolov
Diskutant #47741


Broj postova: 1284
29.7.2005. 08:34 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

OD OKO DVJESTO TISUĆA STABALA MASLINE U PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI VELIKA VEĆINA JE ZAPUŠTENA

Njegujmo drvo mudrosti


U posljednje vrijeme raste svijest o ljekovitosti i hranidbenoj vrijednosti maslinova ulja i ono se može dobro prodati, pa se otočani počinju bolje brinuti za svoja stabla


Od kako je – kako kaže legenda – božica mudrosti Atena svojim kopljem udarila o stijenu i stvorila maslinu, ovo se drvo proširilo po čitavom Sredozemlju, a zatim i po svim zemljama svijeta koje imaju klimu sličnu mediteranskoj.

A nije ni čudno jer je maslina za narode koji tu žive oduvijek bila neobično važna – gotovo sveta. Ona im je davala ulje za hranu, ali i za uljanice koje su im svijetlile u dugim zimskim večerima ili mamile ribu »na sviću« kada bi ribari svojim barkama pošli u ribolov. A kad bi se vratili s ribom da je pripreme za večeru tu su se gotovo obavezno našle i usoljene ili u ulju pripremljene zelene ili crne masline.

Maslinovim lišćem i grančicama hranila se stoka, a maslinovo je drvo služilo za grijanje i izradu različitih predmeta i najnužnijeg namještaja.

Tako je čovjek uz obalu Sredozemlja živio i drugovao s maslinom od rođenja pa do smrti kada je njeno »ulje milosrđa« umirućem poslužio za posljednju pomast.

Stablo maslina bilo je simbol snage, plodnosti i postojanosti, a njenim su se grančicama ovjenčavali slavljenici i pobjednici. Zbog svega toga uzgoju maslina svuda pa i u krajevima i uz našu obali Jadrana, posvećivala se posebna pažnja.

Gdje je god to bilo moguće tlo oko masline se okopavalo i gnojilo, a maslina se »kljaštrila«, odnosno poslije berbe odstranjivane su se suhe i suvišne grane kako bi maslina bolje rodila.


Ovce u maslinicima

No, što je danas s naših oko 200.000 stabala masline koliko statistika kaže da ih ima u priobalju i na otocima Primorsko-goranske županije?

Kako se ona njeguju i iskorištavaju?

Nažalost, velika većina postojećih stabala sada su zapuštena i ne rode ili rode slabo i povremeno – samo u nekim boljim godinama. Kažu, klima se malo promijenila. Da, klima se nešto malo promijenila, ali mnogo više se promijenio čovjek.
Mnogo je ljudi odselilo s otoka u potrazi za boljim i lakšim životom, a njihove su masline ostale čekati na neke nove ljude i neka bolja vremena. Stariji ljudi koji su ostali na otocima često više nemaju ni volje ni snage da se o svojim maslinama brinu onako kako bi trebalo.

Ipak, nije baš sve tako crno. Maslina je u ovim našim krajevima preživjela više od 2.500 godina pa će, vjerojatno, kako je dugovječna i žilava – živjeti i dalje.
U posljednje vrijeme, naime, raste svijest o ljekovitosti i hranidbenoj vrijednosti maslinova ulja – ono se može dobro prodati – pa se ono nešto malo mlađih, a i sredovječnih ljudi koji su ostali na otocima počinje bolje brinuti za svoja stabla.
U mnogim maslinicima, doduše, ne primjenjuje se suvremena agrotehnika, a nije ju tu ni moguće primijeniti.

Tako npr. u mnogim maslinicima na otoku Cresu stara stabla maslina rastu gotovo iz samog kamena koji je teško ili čak nemoguće okapati. Većina vlasnika maslina na tom otoku uz masline drži i ovce koje popasu ono malo trave koja izraste oko maslina i zapravo čiste korov oko njih. Ovce pojedu i izdanke iz korijena masline koje bi inače trebalo odstranjivati da ne iscrpljuju stablo. Boraveći u maslinicima one i gnoje masline i kako-tako ih održavaju da daju neki rod pa makar svake druge-treće godine.


Creski primjer

To je, doduše, vrlo ekstenzivan uzgoj masline. Naime, krošnju masline kod takvog načina uzgoja – ako tu uopće možemo govoriti o nekom uzgoju – ne možemo sniziti da bismo je lakše orezivali, štitili od bolesti i štetnika i Bogat urod kod Punta

Ograđeni i dobro njegovani maslinici koji se svake godine pravilno orezuju i koji su redovito i pravovremeno štićeni od bolesti i štetnika daju znatno veći urod.

Često je ne možemo ni okopavati ni ukopati gnojivo u tlo jer bismo tako uništili i ono malo trave namijenjene ovcama. Mnoga od ovih stabala već su jako stara, često već gotovo trula i vape za obnovom. No, nije ih moguće obnoviti bez mnogo truda jer svako bi obnovljeno kao i novoposađeno stablo tu trebalo ograditi da ga ovce ne oglođu.

Pa što učiniti u tom slučaju: Stara je narodna izreka – ne može se imati i »ovce i novce« – i to je u ovom slučaju zaista tako jer višegodišnji prosječan urod po stablu kod ovako ekstenzivnog uzgoja je manji od dva kilograma. Ipak, da se i u tom slučaju može nešto učiniti, dobrom rezidbom svojih starih maslina te minimalnom gnojidbom i zaštitom – unatoč tome što u masliniku povremeno pasu ovce – povećao se prosječan urod u proteklih 10 godina od 2 na 12,5 kg po stablu.


Uloženo se uvijek vraća

Urod maslina na Krku, Rabu i ostalim kvarnerskim otocima mogao bi biti još i znatno veći. Na ovim su otocima, naime, rijetka područja u kojima ovce pasu u maslinicima. Maslinici su većinom ograđeni suhozidovima i tada je moguće masline obnoviti i krošnje održavati nižim i lakšim za berbu i sve druge agrotehničke zahvate. Doduše, i ove su masline izložene na milost i nemilost ponekad nepovoljnim klimatskim prilikama pa u pojedinim godinama ne rode ili rode slabo.

Teško je, doduše, i na ovim otocima gdje ovca najčešće ne živi pod maslinom – intenzivno uzgajati masline, ako do maslinika vodi samo kozja staza, a mogućnosti za navodnjavanje nema. No, i tu se dobrom gnojidbom preko tla i lista, redovitom rezidbom i obnovom starih stabala te pravilnom i pravovremenom zaštitom može učiniti mnogo i povećati urod. Ipak, koliko će ove mogućnosti biti iskorištene ovisit će ne samo o vremenskim prilikama već prije svega o čovjeku-vlasniku maslinika – o njegovom radu i trudu. Jer maslina je pouzdana prijateljica – uvijek vraća uloženo, a često i više od toga.


vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineekopustolov
Diskutant #47741


Broj postova: 1284
29.7.2005. 08:44 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

Povijesne i mitološke pričice

Kruži priča da je Hercules “krivac” za širenje masline uzduž obala Mediterana. Naime svaki put kada bi on lupio o zemlju njegovim štapom od maslinove grane, stvorio bi žile iz kojih bi izraslo novo stablo masline.

Prije Šest i tisuća godina Egipćani su bili štovatelji kulta Hizide, žene Oziridove, najvišeg božanstva Egipatske mitologije: poštovanje njegovoj ženi su odavali učenjem o uzgoju i upotrebi maslina.

Seth, sin Adamov dobio je bio 3 sjemena stabla znanja , dobrote i zla od strane božjeg izaslanika, on je to sjeme stavio u usta ocu Adamu a kada je isti bio pokopan na vrh Planine Tabor, sjemena su procvjetala i od njih su nastala tri stabla; maslina, cedar i čempres, tri stabla Mediterana.

Druga Knjiga o kraljevima kazuje da je prorok Elia koji je čudom umnogostručio ulje za jednu udovicu i njenih dvoje djece. Rekao je onda: “Izađi i pitaj susjede da ti daju sve prazne vrčeve koje imaju.Kada se vratiš kući natoči ulje u sve vrčeve koje imaš dok ne budu puni….

”U Grčkoj , cca 600 god. Prije Krista, Talet iz Mileta bio je predvidio da će proizvodnja ulja te godine biti veličanstvena, zahvaljujući određenim astronmskim opservacijama. No priča ne završava tu, on je sam uzeo u najam sve uljare koje su bile u tom predjelu tako da je iz monopolskog položaja u kojem se našao ali i zahvaljujući i velikom prinosu ulja te godine ostvario enormni profit. On je bio među prvim trgovcima uljem.


Biblija stablo masline opisuje kao znak mira između Boga i čovjeka, te je maslina vjekovima poznata kao Sveto stablo.
Još u Starom zavjetu, u pripovijesti o velikom potopu, o maslini se govori kao o prvom drvetu izniklom nakon poplave i Božjem znaku upućenom Noi da ljudski život može ponovo početi na Zemlji.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinesokrat1
Diskutant #75535


Broj postova: 2916
29.7.2005. 09:46 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [Klo_Mpa]

gdje nabavljate maslinovo ulje i koje? potrosih super ulje koje prije ljeta necu nabaviti a ova u ducanima...ma ne znam bas.
kod kumica na placu mozda? kojem,koje?
Za biti siguran da je maslinovo ulje pravo najbolje ga je kupiti u nekoj od uljara tjekom zime kad se ulje pravi. Tada kupujete ulje direktno iz procesa prerade maslina i nije patvoreno. Inaće svako maslinovo ulje kada ga stavite ispod +5 C moralo bi se stisnut, kao med, ako se to ne desi ulje nije pravo.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinenera2106
Diskutant #76625


Broj postova: 1575
29.7.2005. 11:06 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

ja obožavam jesti masline doslovno sve vrste ali ulje baš ne volim, znam ga pomiješati sa običnim uljem jer mi je jednostavno prejako. ali zato se volim mazati s njime na moru dok se sunčam (naravno ne od 13 do 16 sati jer bi procvrćala). na  lošinju ih imamo dostai  nabrala sam ih se dosta. čist mi je gušt ih brat.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineekopustolov
Diskutant #47741


Broj postova: 1284
29.7.2005. 11:28 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [sokrat1]

Citat [Klo_Mpa]


gdje nabavljate maslinovo ulje i koje? potrosih super ulje koje prije ljeta necu nabaviti a ova u ducanima...ma ne znam bas. kod kumica na placu mozda? kojem,koje?


Za biti siguran da je maslinovo ulje pravo najbolje ga je kupiti u nekoj od uljara tjekom zime kad se ulje pravi. Tada kupujete ulje direktno iz procesa prerade maslina i nije patvoreno. Inaće svako maslinovo ulje kada ga stavite ispod +5 C moralo bi se stisnut, kao med, ako se to ne desi ulje nije pravo.



koristan i dobar savjet !
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinesexraxy
Diskutant #79835


Broj postova: 6464
29.7.2005. 12:00 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

hladna prerada maslina,pz Ložišće-Brač




ovakva prerada i danas
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinesexraxy
Diskutant #79835


Broj postova: 6464
29.7.2005. 12:02 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj



vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineclever
Diskutant #66558


Broj postova: 6680
29.7.2005. 13:28 | Naslov: RE: Maslina - maslinovo ulje Prikaži/Sakrij | Citiraj

ajde  već  kad  ste  toliko  informirani ( a  navedene  su  sve  općepoznate  činjenice )
napišite  nešto  o  ŠTETNOSTI ( toksičnosti )  sve  učestalijeg  i  intenzivnijeg  PRSKANJA
  " protiv  svega  i  svačega "  po  listu  i  plodu  i  to  višekratno  tijekom  godine


molim , samo  bez  onih  fraza  " da  bi  se  zaštitilo  potrebno  je "  i  sl.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj

Index.hr Forum -> Život -> Gastronomija
Stranica: 1 2 3 4 5 ... 7 8 9 10 11
caching

Aktivne teme
17:30 KAMO IDETE VEČERAS? by podivljasmo