Index.hr

5:56 • 22.8.2014. • POSTAVI INDEX ZA HOMEPAGETRAŽI
Xmag
Obavijest:
1. studenoga ovaj forum se arhivira i gasi. Pozivamo posjetitelje da se presele na novi forum (http://www.index.hr/indexforum/).
Kritike i sugestije šaljite na email forum(at)index.hr
Forum
Odaberi skin: DefaultDefaultgrassRoseButterOcean 
IndexKlubBroj članova:  
Online članova:  

Salenjaci (Tema)
stranica 2


 topic locked
Stranica: 1 2 Aktivne teme | Pretraživanje
Index.hr Forum -> Život -> Gastronomija

Autor Sadržaj
Korisnik je offlinemedena911
Diskutant #61705


Broj postova: 985
15.12.2006. 09:26 | Naslov: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

Pa eto kratko i jasno: Zanima me ima li itko neki dobar recept za salenjeke i ak ima molim da mi ga napiše.
Hvala!
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinedee10000
Diskutant #20744


Broj postova: 2722
15.12.2006. 13:01 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

ja ih samo volim papat, recept ne znam. nadam se da će ga netko imati
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinemanekink
Diskutant #169401


Broj postova: 877
15.12.2006. 13:02 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

Fino, al nažalost ni ja neznam
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinecastanea
Diskutant #125535


Broj postova: 5574
15.12.2006. 13:22 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

evo jedan jedostavan recept:
potrebno:50 dag sala,60 dag brašna,1 jaje,2 žlice octa. (netko još stavlja i malo vina ili limunovog soka). 10 dag brašna zamijesite sa salom, a jaje i ocat zamijesiti sa ostalim brašnom i sa hladnom vodom. napravite 3 hrpice sala i 4 hrpice tijesta. ostavite da stoji 1 sat. stavite salo između tijesta, znači prvo tijesto, pa salo, pa tijesto,... zadnje je tijesto. lagano prevaljajte, pa ponovo stavljate komade preko komada. i tako 3-4 puta prije pečenja. izvaljati u tanku pogaču i sjeći na kvadrate. puniti sa pekmezom ili orasima. i peći u pećnici dok ne porumene.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinejaisinov
Diskutant #55126


Broj postova: 1101
15.12.2006. 15:02 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

salenjaci su zapravo dizano lisnato tijesto
samo se umjesto margarina upotrebljava
svinjsko salo - to je masnoća koja je unutar trbušne
šupljine a pruža se po rebrima debljine je
oko 1 - 3 cm i za razliku od potkožne masti
(od koje se radi slanina  - špek - panceta)
ne sadrži slojeve mesa
znači kako se radi dizano lisnato tijesto tako se radi i tijesto za
salenjake
kod nas je običaj salenjake savijati na poseban način:
na kvadratić tijesta 6x6 cm debljine 1/2  cm se stavi nadjev
(obično pekmez od plavih šljiva)
kvadratić se preklopi po dijagonali pa se vrhovi
na kraju dijagonale povuku unazad i spoje (slijepe)
pritom držeći prstom treći vrh da se ne rasklopi  --  slično kao tortelini samo spojenih vrhova

dobije se oblik žabice koja se nakon pečenja
razlista po slojevima

princip ima na indexovoj kuharici mada mi ne štimaju količine:

http://www.index.hr/gastro/kuharica/recept.aspx?id=1584

ili ovdje:

http://www.hkr.hr/?sec=3&tid=11&cid=9058

tu mi se čini previše sala ali je princip dobar
s tim da tijesto preklapam  drugačije

salenjaci dolje desno

ovo dolje desno su salenjaci

a i ovo:

sa salom kolači


[Editirano 16.12.2006. 10:45:00 by jaisinov]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineAnnaMJ
Diskutant #105533


Broj postova: 22466
15.12.2006. 15:08 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

a jel nisu salinjaci?
hmmh
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinejaisinov
Diskutant #55126


Broj postova: 1101
15.12.2006. 15:12 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

 

draga AnnaMJ
 to ti je sad već navlačenje maka na konac
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineAnnaMJ
Diskutant #105533


Broj postova: 22466
15.12.2006. 15:57 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [jaisinov]

 

draga AnnaMJ
 to ti je sad već navlačenje maka na konac


o jebote...pitam samo...
moja mama radi salInjake...
pa me zanima kak se to onda Fakat zove...
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistrafree
Diskutant #12331


Broj postova: 1417
15.12.2006. 16:45 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

recept ne znam,ali ako nekome treba sala.....
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinesilver_fish
Diskutant #985


Broj postova: 8998
15.12.2006. 17:05 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [jaisinov]


princip ima na indexovoj kuharici mada mi ne štimaju količine:

http://www.index.hr/gastro/kuharica/recept.aspx?id=1584

ili ovdje:

http://www.hkr.hr/?sec=3&tid=11&cid=9058

tu mi se čini previše sala ali je princip dobar


kaj ti ne štima???
 ima više recepata i svaki ispadne dobro

ovaj kaj sam ja stavila je  iz kuharice "zdrava hrana-dugo zdravlje"

autora: štefanija grković i dr. drago ljutomerski  izdanje iz 1935

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineronhil
Diskutant #20041


Broj postova: 2770
15.12.2006. 18:45 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

odlični,čak što više super
s pekmezom-zakon
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineGricGric
Diskutant #179645


Broj postova: 5589
15.12.2006. 20:14 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [AnnaMJ]

Citat [jaisinov]

 

draga AnnaMJ
 to ti je sad već navlačenje maka na konac


o jebote...pitam samo...
moja mama radi salInjake...
pa me zanima kak se to onda Fakat zove...
Mislim da su ipak salenjaci, bar smo ih mi tako zvali...
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineDream385
Diskutant #101688


Broj postova: 578
16.12.2006. 04:28 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [GricGric]

Citat [AnnaMJ]

o jebote...pitam samo...
moja mama radi salInjake...
pa me zanima kak se to onda Fakat zove...
Mislim da su ipak salenjaci, bar smo ih mi tako zvali...

U literaturi ih nazivaju salEnjacima. Iskreno rečeno, nisam nikad čula da se kaže salInjaci. No, bitno je da znamo o čemu se radi... s E ili s I, sasvim sporedno.


[Editirano 16.12.2006. 4:29:00 by Dream385]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinejaisinov
Diskutant #55126


Broj postova: 1101
16.12.2006. 08:29 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [silver_fish]

kaj ti ne štima???
 ima više recepata i svaki ispadne dobro

ovaj kaj sam ja stavila je  iz kuharice "zdrava hrana-dugo zdravlje"

autora: štefanija grković i dr. drago ljutomerski  izdanje iz 1935


iz recepta:
Sastojci:
Kvas: pola kocke kvasca
1 mala žlica šećera
2 žlice mlakog mlijeka
25 dkg sala (očišćeno od žilica i kožica)
1 dcl oštrog brašna
5 dl glatkog brašna 2 žumanjka
 2-3 žlice vina ili limunovog soka 1/2 žličice soli

to da je iz neke kuharice ne znači i da nije pogreška
tiskarska tamo ili u prepisivanju ovdje

naime teško mi je zamisliti umijesiti 5 dl brašna
sa svega 2 žutanjka, 2-3 žlice vina i 2 žlice mlijeka
ovako odoka manjka mi cca 3 dl mlijeka


a sada nešto o receptima iz mnogih kuharica
a naročito časopisa gdje posebno ističem dobar tek
velika većina recepata za kolače pa i za ostala jela
nije točna ili čak manjka ključni sastojak
tako je na bezbroj internet kuharica
ne znam zašto je tako ali je tektako

zato nema razloga za neku ljutnju jer recept je 1/3  kuhanja
ostalo je iskustvo i poznavanje namirnica

hvala na reakcijama


[Editirano 16.12.2006. 14:24:00 by tektako]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineprorok
Diskutant #125964


Broj postova: 8971
16.12.2006. 08:34 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [jaisinov]


Salenjaci meni jako dragi,nažalost nikad ih nisam napravio,jednom prilikom sam zapisao recept ali sam ga zagubio,a u nekim kuharicama  ima recept ali ni meni se ne dopada,zamolio bih nekoga tko ih pravi da mi pošalje recept na pp,hvala.


[Editirano 16.12.2006. 14:24:00 by tektako]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinejaisinov
Diskutant #55126


Broj postova: 1101
16.12.2006. 08:46 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [AnnaMJ]

o jebote...pitam samo...
moja mama radi salInjake...
pa me zanima kak se to onda Fakat zove...
ovo sam rekao jer se većina dobro započetih tema
na ovom forumu svede na to kako se što kaže ili zove
u startnom postu je interes za starinski kolač
sa svinjskim salom i to je tema a kako se to zove u
nekom dijelu hrvatske je sasvim sporedno

radi informacije u nekim mjestima slavonije i baranje
se kolači rađeni sa salom nazivaju

hajaš kifle, a na istoku salci ili salčići

mijenja li taj podatak išta u postupku pripreme - mislim da ne

zato pišimo o iskustvima u pripremi, različitosti po regijama,
oblikovanju

po meni je danas važnije dati podatak gdje se može nabaviti salo
i kako ga obraditi i sačuvati za kasnije - kad prođu svinjokolje




[Editirano 16.12.2006. 14:25:00 by tektako]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinejaisinov
Diskutant #55126


Broj postova: 1101
16.12.2006. 10:24 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

a sad recept po kojem radim salenjake

prvo jedan naputak za dizana i tijesta uopće
nikada ne dajem točnu količinu brašna (samo otprilike i vrstu)
nego prema odabranoj količini tekućine dodajem brašno
dok ne dobijem željenu čvrstoću tijesta
to zato što brašna različite kvalitete troše više ili
manje tekućine pa nema pogreške u gustoći tijesta


SALENJACI:

oko 80 dkg brašna pšeničnog brašna T-500
2,5 dl mlijeka
2,5 dl kvalitetnog suhog bijelog vina
(umjesto vina netko koristi 5 dl mlijeka ili 4 dl mlijeka i 1 dl dobre jake rakije
alkohol kod pečenja hlapi i čini tijesto prozračnijim)
40 g kvasca
žlicu šećera
1 dkg soli (1/2 čajne žličice)
2 žumanjka
25 dkg očišćenog sala
po želji vanilija šećer za aromu

Kvasac rastopiti u 1 dl mlijeka uz dodatak šećera i žlicu - dvije brašna
te staviti na toplo da naraste (posuda od oko 1 l)
ohlađeno salo očistiti od prozirne opne i samljeti na stroj za meso ili nastrugati nožem
ili naribati na trenicu oblikovati kuglu i ostaviti na sobnoj temperaturi
U posudu za miješanje staviti polovicu predviđenog brašna
dodati dignuti kvasac, sol, razmućena žumanjca u malo mlijeka, ostatak mlijeka i vino
viljuškom razmiješati u žitku masu pa postupno dodavati brašno uz miješanje
dok se ne dobije tijesto srednje čvrstoće (radi usporedbe - za kruh je tvrdo a za štrudle od dizanog je meko - nikako ne uspoređivati sa tijestima za rezance)
kad se postigne željena gustoća miješati rukama ili snažnim mikserom dok se tijesto
ne počne odvajati od posude
Pokriti ga i ostaviti na toplom dok ne naraste dvostruko
Istresti na malo pobrašnjenu radnu plohu, oblikovati kuglu, pokriti i ostaviti da se odmori
15 ak minuta, tada razvaljati na 2 cm debljine pokušavajući dobiti kvadrat - nije presudno

na razvaljano tijesto namazati salo i to na gornje 2/3 površine vidi sliku:

salenjaci

donju praznu trećinu prebaciti preko srednje trećine pa gornju trećinu preko obje
dobili smo pravokutnik čiju lijevu trećinu prebacimo preko srednje pa desnu preko obje
Pokriti krpom i ostaviti odko 1/2 sata da se odmori
razvaljati ali što manje rotiranjem razvijača a više pritiskivanjem u svim smjerovima
npr lagano pritisnemo razvijač po sredini tijesta pa postupno prema rubovima
zatim okomito na taj smjer pa dijagonalno u oba smjera dok ne stanjimo tijesto
na polovinu početne debljine, sada možemo i valjati no nakon malo valjanja ponovno pritiskivanje (ovo zato da se salo ravnomjerno rasporedi po slojevima
nakon što smo postigli debljinu od cca 2 cm ponovo preklopiti po gornjem naputku
ostaviti 1/2 sata pokriveno, razvaljati na 2 cm, preklopiti ostaviti još 1/2 sata
pa sada razvaljati na debljinu od oko 1 cm
tijesto rezati jako zagrijanim nožem (koristiti nož kojeg vam nije žao jer poslije ovoga služi samo za rezanje salenjaka i drugih lisnatih tijesta) na kvadrate 6x6 cm
Može se upotrijebiti i jako oštar kuhinjski nož bez zagrijavanja no cilj je da se rubovi reza ne slijepe kako bi se kolači bogato razlistali
Na sredinu svakog kvadrata staviti GUSTI šljivov ili još bolje kajsijev pekmez, preklopiti po
dijagonali a vrhove dijagonale međusobno spojiti (kao tortelini) da se dobije oblik žabice

no ni preklapanje kao buhtla neće pokvariti dobar okus (tijesto preklopimo pa rub zarežemo nožem kako bi se spriječilo otklapanje)
puniti se može i nečim drugim no pekmez je tradicionalan
nakon oblikovanja ostaviti da 10 15 minuta odstoje na limu pa

peći na 180 stupnjeva dok ne pozlate
još vruće posuti šećerom u prahu s kojim smo samljeli vrećicu vanilija šećera

ako što preostane za sutra salenjaci se odlično podgrijavaju u zagrijanoj pećnici na nekoliko minuta
ili u mikrovalnoj na minutu no ovdje više ne budu hrskavi

napravljene salenjake možemo zamrznuti pa po potrebi ispeći <

[Editirano 16.12.2006. 10:47:00 by jaisinov]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offline_vcacic_
Diskutant #110293


Broj postova: 36519
16.12.2006. 10:26 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

Odma mi narasle zazubice...mljac...
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinejaisinov
Diskutant #55126


Broj postova: 1101
18.12.2006. 08:14 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

sada tek vidim da post nije cijeli

napisao sam još:

odmrznuti  raspoređene po limu za pečenje pa ispeći u nešto toplijoj  (190 stupnjeva) pećnici

na zamrzavanje ih staviti raspoređene po limu da se ne dotiču
a kad se smrznu zatvoriti ih u vrećicu

isprika zbog mnogo detalja - pokušao sam i početniku približiti ovaj tradicionalni
zimski kolač


vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinetektako
Diskutant #47138


Broj postova: 12630
18.12.2006. 13:46 | Naslov: RE: Salenjaci Prikaži/Sakrij | Citiraj

svaka cast jaisinov
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj

Index.hr Forum -> Život -> Gastronomija
Stranica: 1 2
caching

Aktivne teme
7:05 KAMO IDETE VEČERAS? by Published