Index.hr

22:03 • 19.6.2013. • POSTAVI INDEX ZA HOMEPAGETRAŽI
Xmag
Obavijest:
1. studenoga ovaj forum se arhivira i gasi. Pozivamo posjetitelje da se presele na novi forum (http://www.index.hr/indexforum/).
Kritike i sugestije šaljite na email forum(at)index.hr
Forum
Odaberi skin: DefaultDefaultgrassRoseButterOcean 
IndexKlubBroj članova: 816179 
Online članova: 0 

Bakin kolač-vafli,recepti i savjeti (Tema)
stranica 3

topic locked
Stranica: 1 2 3 Aktivne teme | Pretraživanje
Index.hr Forum -> Život -> Gastronomija

Autor Sadržaj
Korisnik je offlinerwanda
Diskutant #343065

Broj postova: 1074
8.9.2008. 13:53 | Naslov: RE: Bakin kolač-vafli,recepti i savjeti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [brancela]

da jeste. samo su sada na struju

eto vidiš da nije isto

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinebrancela
Diskutant #374899

Broj postova: 3925
8.9.2008. 14:13 | Naslov: RE: Bakin kolač-vafli,recepti i savjeti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [Gabgi2]

Hvala, napokon konkretni odgovor

ja ih stalno spremam,jer su veoma brzi za pripremanje.A i ukusni su.
Korisnik je offlineGabgi2
Diskutant #390720

Broj postova: 21935
8.9.2008. 14:32 | Naslov: RE: Bakin kolač-vafli,recepti i savjeti Prikaži/Sakrij | Citiraj

jesu super su, teta mi ih je radila prije dvije godine kad je bila u hrvatskoj, a ja sam kao zapamtila recept, moš si mislit, a knjigicu od tostera sam bacila čim sam kupila, hvala
Korisnik je offlineYlang_ylang
Diskutant #397534

Broj postova: 185
2.10.2008. 07:58 | Naslov: RE: Bakin kolač-vafli,recepti i savjeti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Moja baka je bila iz Vojvodine i zapamtila je taj kolač iz djetinjstva. Pa kad je još u Jugi u nekom srpskom časopisu našla reklamu za kalup koji se ovdje, vidim, naziva tuč, propitala se u cijeloj obitelji tko bi joj to mogao donijeti iz Beograda. Na kraju je stric bio žrtva - morao je donijeti tri takva kalupa, a išao je vlakom i bili su užasno teški. Nespretni su za čuvanje jer imaju duge ručke, a i jako ih je teško očistiti od ostataka masnoće kojom se premazuju dok se keksi peku (mi smo to zvali keksi u kalupu). I štednjak je bilo teško očistiti nakon pečenja jer se ta masnoća - mi smo koristili ulje - sljevala oko plinskog plamenika na koji se kalup postavljao. A trebalo ga je i dobro zagrijati kako se keks ne bi morao vaditi iz kalupa iglom za pletenje...

Mislim da još imam negdje recept za te kekse, potražit ću kasnije i staviti ako nađem.
Diskutant #374899

2.10.2008. 08:44 | Naslov: RE: Bakin kolač-vafli,recepti i savjeti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [Ylang_ylang]

Moja baka je bila iz Vojvodine i zapamtila je taj kolač iz djetinjstva. Pa kad je još u Jugi u nekom srpskom časopisu našla reklamu za kalup koji se ovdje, vidim, naziva tuč, propitala se u cijeloj obitelji tko bi joj to mogao donijeti iz Beograda. Na kraju je stric bio žrtva - morao je donijeti tri takva kalupa, a išao je vlakom i bili su užasno teški. Nespretni su za čuvanje jer imaju duge ručke, a i jako ih je teško očistiti od ostataka masnoće kojom se premazuju dok se keksi peku (mi smo to zvali keksi u kalupu). I štednjak je bilo teško očistiti nakon pečenja jer se ta masnoća - mi smo koristili ulje - sljevala oko plinskog plamenika na koji se kalup postavljao. A trebalo ga je i dobro zagrijati kako se keks ne bi morao vaditi iz kalupa iglom za pletenje...

Mislim da još imam negdje recept za te kekse, potražit ću kasnije i staviti ako nađem.

Kada je to bilo? Posto opisujes starinski tuc,koji je i moja baka imala. Danas se upotrebljavaju elektricni,i jako lice na tostere
Diskutant #397534

2.10.2008. 18:03 | Naslov: RE: Bakin kolač-vafli,recepti i savjeti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [brancela]

Kada je to bilo? Posto opisujes starinski tuc,koji je i moja baka imala. Danas se upotrebljavaju elektricni,i jako lice na tostere

Znam te tostere, iako nemam nijedan. Bilo je to u prvoj polovici osamdesetih godina kad je stric išao nekim poslom u Beograd. Nakon toga smo često imali na repertoaru te fine jeftine kekse. Moram naći taj recept, sigurno ga negdje imam :)
Diskutant #374899

2.10.2008. 19:48 | Naslov: RE: Bakin kolač-vafli,recepti i savjeti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [brancela]

Bakin kolac recepti iz Srbije

1. verzija
4 jaja,27 kasika secera,27 kasika mleka,27 kasika otopljene svinjske masti,1/2praska za pecivo,brasna po potrebi testo treba da bude kao za ustipke.

2.verzija
1/2 l ulja,1/2kg secera,6 jaja,900g brasna,1/2 pr,za pecivo,2dl mleka

3 verzija
4 jaja,300g secera,200g masti svinjske(ne otopljene)

1 solja mleka
1 kasicica za kafu sode bikarbone
400g brasna
1vanilin secer

ova treca verzija je najbolja i toplo je preporucujem.

uzivajte
ovo sam bila ranije ostavila. Mozes da probas koju verziju recepta
Diskutant #397534

4.10.2008. 09:14 | Naslov: RE: Bakin kolač-vafli,recepti i savjeti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Sjetila sam se gdje mi je recept

Nisam ga zapisala nego ga imam u kuharici od Mire Vučetić:

KEKSI PEČENI U KALUPU

50 dag brašna
12 dag margarina
3 jaja
20 dag šećera
1 omot praška za pecivo
korica od limuna

Margarin se pjenasto izmiješa, pomalo dodaje šećer i umiješa jaje po jaje. Brašno se prosije zajedno s praškom i doda u smjesu zajedno s usitnjenom koricom od limuna. Od ovoga tijesta umijesi se hljepčić i pusti počivati. Zatim se od njega prave mali valjčići i kuglice i slože na dasku.

Kalup za kekse se dobro ugrije na plinskom plameniku, namaže malo uljem i u nj stavljaju valjčići i kuglice da se peku. Peku se minutu na jednoj strani, kalup se okrene, još se malo peku i vade iglom ili vrškom noža. Ako nemamo takav kalup za kekse, možemo praviti kuglice i peći ih u pećnici u namazanom protvanu kao druge kekse.

Mislim da je moja mama dodavala i malo mlijeka kad bi tijesto bilo pretvrdo. Keksi se inače nakon pečenja dosta stvrdnu, ali omekšaju kad odstoje dan ili dva (kod nas su rijetko imali prilike odstajati toliko). I još nešto - u receptu sam ostavila margarin, iako ga ja već nekoliko godina ne kupujem, vjerojatno se može zamijeniti putrom, a kako je putar masniji od margarina može ga se malo manje staviti, pretpostavljam, kao i u drugim kolačima.

Korisnik je offlineanda.ra
Diskutant #179438

Broj postova: 4585
7.10.2008. 19:53 | Naslov: RE: Bakin kolač-vafli,recepti i savjeti Prikaži/Sakrij | Citiraj

[Editirano 7.10.2008. 20:00:00 by anda.ra]
Korisnik je offlineanda.ra
Diskutant #179438

Broj postova: 4585
7.10.2008. 19:57 | Naslov: RE: Bakin kolač-vafli,recepti i savjeti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Moj recept za vafle je skroz jednostavan, a ja stavim i manje margarina od navedenog. Dakle:

VAFLI

3 dl brašna
4 dl mlijeka
10 gad rastopljenog margarina (ohladit)
1 žličica praška za pecivo

Ovo se sve pomiješa i dobije se rijetka smjesa koja se izliva na vrući aparat za vafle, koji se svaki put premaže sa malo rastopljenog margarina.

Index.hr Forum -> Život -> Gastronomija
Stranica: 1 2 3
caching

Aktivne teme