Index.hr

16:46 • 29.7.2014. • POSTAVI INDEX ZA HOMEPAGETRAŽI
Xmag
Obavijest:
1. studenoga ovaj forum se arhivira i gasi. Pozivamo posjetitelje da se presele na novi forum (http://www.index.hr/indexforum/).
Kritike i sugestije šaljite na email forum(at)index.hr
Forum
Odaberi skin: DefaultDefaultgrassRoseButterOcean 
IndexKlubBroj članova:  
Online članova:  

omiljeni recepti (Tema)
stranica 9


 topic locked
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Aktivne teme | Pretraživanje
Index.hr Forum -> Život -> Gastronomija

Autor Sadržaj
Korisnik je offlineProffessoressa
Diskutant #13


Broj postova: 7091
21.9.2001. 23:20 | Naslov: Zar ovdje nitko ne kuha i ne jede? Prikaži/Sakrij | Citiraj

Ajmo razmjenjivati omiljene recepte

[Editirano 22.3.2007. 19:55:00 by tektako]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineErazmo
Diskutant #56


Broj postova: 2303
21.9.2001. 23:27 | Naslov: RE: Zar ovdje nitko ne kuha i ne jede? Prikaži/Sakrij | Citiraj

Cekam Darija da objavi recept za pitu krompirusu. Dari ovo je zaozbiljno, nije zajebancija.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinezveki
Diskutant #407


Broj postova: 507
23.9.2001. 17:59 | Naslov: RE: Zar ovdje nitko ne kuha i ne jede? Prikaži/Sakrij | Citiraj

Što se tiče kuhanja, nije da se hvalim, al tu sam majstorica. Najviše volim jela od povrća, rižu i tjesteninu, a naravno i sve iz mora.
Evo vam jedan jednostavan recept, a i brže je gotov neg što dođe pizza...
Potrebne su vam tikvice, rajčica, tvrdi sir (trapist, podravac ili gauda), sol, papar i origano.
Tikvice se operu, narežu na ploške po dužini (bez guljenja), te se proprže sa svake strane na teflon tavici s malo ulja.
U posudu za pećenje (ja volim vatrostalno suđe) na dno se stavi malo ulja i sitno nasjeckana rajčica. Na rajčicu se poslaže dio tikvica, posoli i popapri, te se na tikvice poslaže sir narezan na listiće. Na sir se poslaže ostatak tikvica, opet se posoli i popapri, te se poslaže na tikvice sir (nešto kao musaka - red tikvica, red sira). Zadnji sloj sira posipa se s origanom i stavi se 20 minuta u pećnicu da se zapeče.
Jede se toplo uz zelenu salatu, a zalije se s dobrim bijelim vinom.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineGothicA
Diskutant #468


Broj postova: 47
25.9.2001. 22:57 | Naslov: RE: Zar ovdje nitko ne kuha i ne jede? Prikaži/Sakrij | Citiraj

Heh....kad je već o jelu.Još ne kuham,ali jedem ne ko zmaj,nego ko 3 zmaja(šala).Ja sam inače velika gurmanica i klopa mi je dosta draga(naravno ne sva).U zadnje vrijeme mi se pogoršalo,pa izbjegavam svinjetinu iako se kaže:"nema tice do prasice".Za mene to ne vrijedi
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineLaCarmela
Diskutant #495


Broj postova: 1
27.9.2001. 14:47 | Naslov: RE: Zar ovdje nitko ne kuha i ne jede? Prikaži/Sakrij | Citiraj

Pita kompirusa:
1 tepsija

1 kg krompira izrezati na male kockice (bolje je nego ga rendati). Pustiti da malo stoji dok krompir ne pusti vodu. Metnuti ga u cijedilo. Isjeckati dvije kapule i posoliti i popapriti s crnim paprom (moze podosta ako volite papreno).

Razviti dvije jukne i pustiti da se malo posuse.

Krompir trazi masnocu pa se prema tome jukne dobro poliju uljem. Moze se sa rukom razmazati. Posipa se na pola jukne krompir, poklopi jednom (moze onda gore malo ulja da se polije) i lagano guzva (pita se ne savija nego guzva) i onda mece u tepsiju.
Pece se na dobroj vatri dok ne porumeni. Kad je rumena i kad provate da su kompirici peceni uzmete par dcl vode, metnete malo putra i soli i kad ta voda zakuha polijete je po piti. Metnete natrag u pecnicu par minuta dok sva voda ne bude upijena.

dobar tek.

P.S.: na isti nacin mozete i peci pite sa zeljem, mesom, spinatom, sirom i tako dalje..[B][/B]

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineasdfgh
Diskutant #147


Broj postova: 19
27.9.2001. 19:37 | Naslov: RE: Zar ovdje nitko ne kuha i ne jede? Prikaži/Sakrij | Citiraj

Pošto je sezona gljiva evo jedan, ali onako podugačak. Mislim što se trajanja pripreme i kuhanja tiče. Zahtjeva bar jedan, ali fin i sunčan dan.

Najprije se u subotnje jutro lagano probudite, protegnete par puta i zaletite u obližnju šumu. Nadišete se svježeg zraka i naberete punu korpu gljiva. Ali ako ikako može ne onih otrovnih (halucinogene se još toleriraju). Putem je uputno izbjegavati lokalne domoroce zvane Prigorci, jer ukoliko po govoru skuže da ste Dalmatinac i još da idete brati gljive zvati će hitnu pomoć zajedno s vatrogascina i to bez krzmanja.

Tako sam i ja neki dan prošetao malo ispod Sljemena i "ulovio" jedno, pa da ne lažem:

1,5 kg turčina (LECCINUM AURANTIACUM)
(što ti biže, ko zečevi)
2 kom običnog vrganja (BOLETUS EDULIS)
(duboki naklon caru od gljiv)
0,5 kg ljubičasto-zelene krasnice (RUSSULA CYANOXANTHA)
(mali savjet - ako može ikako ne mjenjajte ih sa zelenim pupavkama (AMANITA PHALLOIDES))
i par komada zlatača (XEROCOMUS CHRYSENTERON)
(a eto, čisto reda radi)

... da ne bude malo proletio sam na povratku i Dolcem te kupio još:

0,5 kg šampinjona (AGARICUS BISPORUS)
0,5 kg bukovača (PLEUROTUS OSTREATUS)

... i normalno poštivajući onu staru poslovicu ("jerbo gljiva nije meso ne ide je čovik nego bleso") bar polovično, kupio sam i:

0,5 kg junećeg buta

... te dodatni materijal

5 srednjih kapula (luka)
trećinu glavice luka (češnjaka)
malo petrusima (peršina)
2 pamidore (rajčice)
0.5L vina, ali onako pravog zagorskog kiseliša

... a neke stvari hvala Bogu imam i kod kuće

sol
papar
kvasina vinska
lovorov list


... i što je vrlo bitno

1 žlicu paprike slatke
pola male žlice paprike ljute

... ali domaće, Slavonske. Ostavio mi prijatelj iz Vinkovaca nakon zadnjeg skupnog čobanca. Ali onog oriđiđi, iznad vatre u kotliću od 17 litara.

Čim sam stigao doma ozarena lica svi moji, vidjevši što nosim, kao rođeni antigljivari popadaše u teško naricanje i lelek:
"Ajme meni šta je ovooo..
lud ti li je, manit li jeee..
..."
I tako kako se već nariče za pokojnikom, a ja sam u njihovim očima očito već pokojan i bio. No bez velike dišperacije potra san i sve iz kužine, raprostro materijal i počeo.

Najprije sam fino nasjeckao meso na male kockice, dobro ajde može i kvadar dimenzija 2x1x1cm, malo ga posolio onako s par prstohvata te u zdjeli zalio s kvasinom. Nek se toća jedno sat vrimena. Pošto vrijeme neumitno teče, brzo sam nasjeckao svih pet kapula, ali onako na sitno, najsitnije što može. Ma ako vam je nevolja sameljite ih u mlinu za meso. Stavio u pozamašan, a bogami i poskup zepter lonac na malo vrelog maslinova ulja i počeo dinstati dugo i dugo uz nadoljevanje Janicom, pardon jamnicom pa jedno, da ponovo ne slažem 30 minuta. Tada dodao izgratanu mrkvu i ostavio još 10 minuta da se krčka, usitnio petrusim i ... hm! Bacio ga u smeće, koji će mi đava petrusim. Ma da, dvi pamidore sam ogulio i izmasakrira onako na krvavo crveno i ubacio u lonac. Pričekao 10 minuta pa malo oprao meso, ocijedio i ubacio... gdje? pa zna se, u lonac s par decilitara vode i umaka od pamidora. Poklopio poznatim zepter poklopcem i pustio nek se laaaaagaaaaaaano žubori satima (dobro ajde, recimo jedno 90 minuta). Bitno je da se meso razmekša, ma šta razmekša, da se raspadne na proste faktore. U međuvremenu skupio sam društvo spremno na avanturu i počesmo piti i pivati ko da nam je zadnje u životu. Pošto je jelo više onako panonsko, a i Vinkovačke jeseni su u điru, a i car od pisama bunjevačko-šokačkih Zvonko Bogdan se napokon pojavio zapadno od Dunava nema druge nego zapivati:

Doneste mi rujna vina, hoću pjesme da se sjetim...

... i tako u tom molskom tonalitetu sjetih se da je vrijeme za ubacivanje isjeckanih gljiva ... gdje?... već znate. Osim gljiva stav

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinebarby @
Diskutant #1645


Broj postova: 16
3.10.2002. 11:44 | Naslov: RE: Zar ovdje nitko ne kuha i ne jede? Prikaži/Sakrij | Citiraj

Evo jos jedan sa tikvicama al s mesom>prodinsta se glavica luka i meso,u to se doda malo origana,presina,vegete,soli, i pasirane rajcice.
Tikvice se izrezu na kolutove otprilike dva prsta debljine i izdube al ne do kraja,neka ostane tanki sloj na dnu,ogule se od kore.
U tepsiju, prethodno nauljenu stavljati tikvice koje punimo mljevenim mesom,na vrh moze malo ribanog sira,kad smo slozili usuti u tepsiju do pola visine tikvica vode,sve pokriti folijom i peci dok tikvice ne omeksaju,tj.upiju vodu iz tepsije,onda skiniti foliju i malo zapeci.
Ja cu to danas praviti!
E,da do onoga sto je ostalo kad smo izdubili tikvice napravi se cuspajz,a o tome drugi put!Dobar tek
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinejudita
Diskutant #1218


Broj postova: 263
4.10.2002. 15:54 | Naslov: RE: Zar ovdje nitko ne kuha i ne jede? Prikaži/Sakrij | Citiraj

evo jedan recept za finu, brzu juhicu:

isjeckate ili izrendisete jednu mrkvicu,
stavite maleni komadic putra u jedan manji lonac (ne znam da li se kaze serpa ili..lonac),
na to stavite mrkvicu i prodinstate da pocne da se lijepi za dno.
dodate litru vode, pola kasike vegete, pustite da to sve provri i smanjite da se polako kuha.
za to vrijeme umutite jedno jaje sa grizom da dobijete gustu smjesu (da bude kao kuhani griz) i stavljate malo po malo u juhicu.
prokuhati jos 5 min.
posluziti

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineJane
Diskutant #1000


Broj postova: 3861
31.12.2002. 09:26 | Naslov: RE: Zar ovdje nitko ne kuha i ne jede? Prikaži/Sakrij | Citiraj

kako jane kuha hobotnicu


1. kupi je već očišćenu (ovo nije zbog lijenosti, nego... vidi dalje, sve će biti jasno).

2. kad voda uzavre u loncu, pogleda uprtog u strop, rukama napipava posudu u kojoj se izležava Ona, kao da je živa (ima li života nakon smrti?)

3. gore sa stropa smije se jules verne, jedan, dva, tri, ah, kako je varljiv taj dodir s posudom... brzo... tko će prije... buć

5. za ovakvu hrabrost valja se nagraditi čašicom loze

4. 1kg hobotnice, sat vremena smišljanja kako je izvaditi a da te ne obuhvati pipcima... jer, krajičkom oka vidiš da se miče, to je mitsko biće, prepuno zagrobnih trikova

5. stiglo vrijeme da se susjedu pozove na kavu

6. znate, bih ja, ali ima tako čudnu glavu, a vi joj se sigurno niste zamjerili...

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinewalpurga
Diskutant #853


Broj postova: 28478
6.1.2003. 00:39 | Naslov: hobotnice Prikaži/Sakrij | Citiraj

smrznute hobotnice su bolje - mekše su, ne mora ih se tući. Bolje nemati bat u ruci može se nekoga drugoga njime udariti.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineAdria
Diskutant #2619


Broj postova: 97
14.1.2003. 00:40 | Naslov: itekako jede Prikaži/Sakrij | Citiraj

prvo se smucka kolac s visnjama i cokoladnim mrvicama i ostavi se u pecnici temperaturi od 175° na milost i nemilost na... pa recimo... sat. za to vrijeme se pocne sa sjeckanjem povrca (mrkva, celer, tikvica, patlidzan, gljive, praziluk i sigurno sam jos nesto zaboravila, a da, jesam, brokulu) te kuhanjem makarona, uz to obavezno dernjanje "blow the house down". u odgovarajucu formu sasuti red makarona, pa red blansiranog povrca, pa jos jedan red makarona. pospe se sa zacinima zamucenim sa slatkim vrhnjem, i na kraju puno puno naribanog sira. izvadi se kolac i gurne ovaj gore navedeni eksperiment, kojem je 15 minuta 250° dovoljno, taman tako da se sir istopi i zapece.
gotovooooooooooo
p.s: ako pripadate onom 0,002 postotku koji na kraju mucenja slatkog vrhnja u slag dobiju maslac i vodu, nema veze, kolac je jos bolji bez slaga!!
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinetektako
Diskutant #47138


Broj postova: 12630
2.11.2006. 17:44 | Naslov: RE: Zar ovdje nitko ne kuha i ne jede? Prikaži/Sakrij | Citiraj

@professoresa, ako se slazes promijenit cu naslov topica u "omiljeni recepti" ili takvo nesto slicno, jer ovakav ce izgleda postat jos jedan kratkorocni tresh chat topic. moze?

edit: nema odgovora, pa cu promijenit naslov topica. professoressa se nece ljutit. profesorice, molim te da ubuduce kad otvaras topic das i svoj prilog temi u uvodnom postu

[Editirano 3.11.2006. 13:30:00 by tektako]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinetektako
Diskutant #47138


Broj postova: 12630
3.11.2006. 13:46 | Naslov: RE: omiljeni recepti Prikaži/Sakrij | Citiraj

na maslinovom izdinstat kapulu, cesan i petrusin, dodat piletinu sjeckanu na male komade, najbolje krila i tamno meso, ubacit pancete usitno i mrkve na kolutice, par klincica, ljutu papricicu, gasit s vodom i crnim vinom, dodat pasatu od pomidori i lagano privodit kraju. kuha se nekih sat-sat i po. pri kraju doadt cesna i petrusina usitno, zalit maslinovim uljem, pa na tome svemu napravit rizot. za prste polizat!!!!
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineLokna
Diskutant #115232


Broj postova: 3328
8.11.2006. 08:35 | Naslov: RE: omiljeni recepti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Na gradele ili rebrastu tavu ispeći malo veće, očišćene lignje, crvenu i zelenu papriku.
Kad je sve pečeno, lignje izrezati na trakice, paprike oguliti i izrezati na kockice ili trakice, posoliti i popapriti,pa dodati kapare.
Sve začiniti maslinovim uljem i sokom od limuna. Ostaviti par sati u hladnjaku, da se okusi pomiješaju.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinemara_
Diskutant #163282


Broj postova: 864
8.11.2006. 08:36 | Naslov: RE: omiljeni recepti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [tektako]

na maslinovom izdinstat kapulu, cesan i petrusin, dodat piletinu sjeckanu na male komade, najbolje krila i tamno meso, ubacit pancete usitno i mrkve na kolutice, par klincica, ljutu papricicu, gasit s vodom i crnim vinom, dodat pasatu od pomidori i lagano privodit kraju. kuha se nekih sat-sat i po. pri kraju doadt cesna i petrusina usitno, zalit maslinovim uljem, pa na tome svemu napravit rizot. za prste polizat!!!!



ne zvući loše
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinetektako
Diskutant #47138


Broj postova: 12630
8.11.2006. 18:05 | Naslov: RE: omiljeni recepti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [mara_]

ne zvući loše
a ni ne zvuČi loše ...   

ma sto lose, pa to mi je jedno od omiljenih jela.. probaj pa ces se uvijerit
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineProffessoressa
Diskutant #13


Broj postova: 7091
9.11.2006. 22:41 | Naslov: RE: omiljeni recepti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Tetakic sunce moje moderatorsko,jel ti vidis kad je teta profesoresa pokrenula topic?
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinewalpurga
Diskutant #853


Broj postova: 28478
9.11.2006. 23:01 | Naslov: RE: omiljeni recepti Prikaži/Sakrij | Citiraj

PALAČINKE OD KELJA
1 jaje
sol
malo brašna
2 srednje veličine glavice kelja
200 gr mljevenog mesa Napraviti tijesto za palačinke od jaja, malo soli, mlake vode i brašna koliko je potrebno da tijesto bude polu tekuće. Dodati skuhan i na rezance isječen kelj, i od te mase ispeći debele palačinke. Puniti ih pirjanim mljevenim mesom ili pržen pilećim jetrima.
Služiti sa zelenom salatom.

[Editirano 9.11.2006. 23:02:00 by walpurga]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineirena.fr
Diskutant #113733


Broj postova: 9574
9.11.2006. 23:22 | Naslov: RE: omiljeni recepti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Bosanski lonac
Meso izrezati na male tanke odreske.Malo ih natući,posoliti i posuti mljevenim paprom pa ostaviti pola sata.Oguljene krumpire po širini izrezati na tanke listiće,poriluk na tanke kolutie,cvjetaču odvojiti na cvjetiće.Poriluk,cvjetaču,rajčice,nasjeckan peršun,ostatak papra i soli i mljevenu papriku dobro izmješatiSložiti najprije sloj krumpira ,onda sloj mesa,na meso povrće i tako slagati dalje,posljednji gornji sloj moraju biti krumpiri.Izmutiti vrhnje ,sol i oraščić i preliti preko krumpira.Nakon toga lonac dobro poklopiti,,staviti do polovineu kipuću vodu,lonac poklopiti i kuhatipolagano 2 sata.zatim jelo istresti na pladanj,posuti ribanim sirom,a za prilog dodaj neku salatu!

sirovine
250 g svinjetine od buta bez kostiju
250 g govedine od buta bez kostiju
750 g krumpira
200g poriluka
300 g cvjetače(cvijet)
malo soli,nešto mljevene paprike
30 g ukuhane rajčice
nešto peršuna i malo mljevena papra
250 g kisela vrhnja
malo ribanog orašćićai
50 g ribanog paškog sira
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinetektako
Diskutant #47138


Broj postova: 12630
10.11.2006. 14:10 | Naslov: RE: omiljeni recepti Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [Proffessoressa]

Tetakic sunce moje moderatorsko,jel ti vidis kad je teta profesoresa pokrenula topic?
ma bravo profesorice. a i znao sam ja da se ti neces ljutit ako promijenim ime topica.  priznat ces mi da sam ga ubo kako treba . nego, aj ti nama kopiraj ovdje onaj fini recept sa socnom piletinom sto si ga objavila na svom blogu
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj

Index.hr Forum -> Život -> Gastronomija
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
caching

Aktivne teme
7:05 KAMO IDETE VEČERAS? by Published