Index.hr

5:21 • 24.4.2014. • POSTAVI INDEX ZA HOMEPAGETRAŽI
Xmag
Obavijest:
1. studenoga ovaj forum se arhivira i gasi. Pozivamo posjetitelje da se presele na novi forum (http://www.index.hr/indexforum/).
Kritike i sugestije šaljite na email forum(at)index.hr
Forum
Odaberi skin: DefaultDefaultgrassRoseButterOcean 
IndexKlubBroj članova: 835663 
Online članova: 0 

Krumpir na milijun načina (Tema)
stranica 2


 topic locked
Stranica: 1 2 3 Aktivne teme | Pretraživanje
Index.hr Forum -> Život -> Gastronomija

Autor Sadržaj
Korisnik je offlineHlewagastiR
Diskutant #33707


Broj postova: 10186
1.12.2004. 06:16 | Naslov: Prikaži/Sakrij | Citiraj

Pregledao sam svih 9 stranica, i nevjerojatno da nema topica o krumpiru.
Njega sam zavolio tek kasnije; kao dijete ga nisam jeo, osim "krumpirića" ...
Francuzi poznaju bezbroj vrsti. Jedna je za topljenje sira, naime se miješa sa njim, treća je za "pomfri" , druga za peći uz meso, četvrta je za pire, peta je za pekarski krumpir itd.
Kod nas ga dijele samo na dvije vrsti - bijeli, brašnjavi za pire, i crveni, malo tvrđi, za prženje.
Većina krumpir smatra siromašnom hranom. Kako ju pripravljau jeste i hrana za stoku ...
Ali ako Francuzi posvećuju toliko pažnje tom korijenju, to dovoljno govori.
A Švicarci tek, sa svojim nacionalnim jelom, restanim ribanim krumpirom u tavi...?!

Ovo je restani krumpir.
Za restanje se krumpir najbolje skuha dan prije i ohladi, u ljusci. Pa se guli tek sutradan prije prženja ili pečenja.
Za krumpir pire u obzir dolazi samo JOŠ VRUĆI krumpir.
Tu Francuzi ne žale platnenih salveta i njime drže vruće "kartofle" dok ga ljušte a sline im cure niz usta.
Kad se lijepo spremi, ne mora biti samo prilog mesu.
Na proljeće se čovjek može hraniti samo pr\enim mladim krumpirom i rajčicom...
Jedan od recepata za

RESTANI KRUMPIR

Na pari skuhati 4 kila krumpira, najbolje u WOK-u... na onoj aluminijskoj napravi. Sipajte mnogo ulja u lim, oko pola litre!! /za 4 kila krumpira vam treba toliko maslinovog ulja/ i u pećnici na 200 Nives stupnjeva pecite krumpir slijedećeg dana, oguljen i narezan. Pecite ih 30 minuta. Ali ih prvo dobro prevrnite da budu nauljeni. Koristite morsku so i papar bijeli. Poslije 30 minuta ih okrenite pa pecite još 30-40 minuta.


[font size=1>Editirano 1.12.2004 6:19:00 by HlewagastiR.

Editirano 2.12.2004 0:54:51 by HlewagastiR.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinemilena.k
Diskutant #7521


Broj postova: 3601
1.12.2004. 11:40 | Naslov: RE: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj

Pire krumpir s konzerviranim crnim tartufom
(za četiri osobe)

Oguljene i oprane krumpire narežite na jednake komade,prelijte vodom,posolite i kuhajte dok ne omekšaju.Zatim ih ocijedite,zgnječite i dodajte sol,maslac,crne tartufe narezane na listiće i nekoliko kapi maslinovog ulja s okusom crnog tartufa.
Poslužite toplo kao prilog ili samostalno jelo.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinemilena.k
Diskutant #7521


Broj postova: 3601
1.12.2004. 11:49 | Naslov: RE: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj

Tartufirani pečeni krumpir

Oguljen,na veće ploške narezan i tartufiranim maslinovim uljem,nauljen krumpir posložite u neku manju posudu,pecite ga na 180 stupnjeva C u pećnici oko 45 minuta.Pred kraj dodajte konzervirani ili još bolje svježe narezani crni tartuf,lagano promiješajte i kratko zapecite.

Odličan prilog ovom samostalnom jelu može biti sezonska zelena salata,radič,rukola,puterica endivija ili mix od svega pomalo.

Editirano 1.12.2004 11:55:16 by milena.k.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
1.12.2004. 22:15 | Naslov: Sufle( souffle) od krumpira Prikaži/Sakrij | Citiraj

Sastojci:
( za 4 osobe)
800 gr krumpira
1 dl mlijeka
3 jaja
50 gr sira ribanca
malo maslaca
so i bijeli papar, muskatni orascic

Priprema:
Ogulite krumpir, stavite u hladnu vodu i zakuhajte cca 25 minuta.
Kad je skuhano provedite ga kroz stiskac (strucapatate )i dodajte hladno mlijeko.
Promjesajte i dodajte naribani sir, so, malo papra i muskatni orascic.
Dodajte zutanjke i snijeg od bjelanjka u kojeg ste stavili malo soli.


Kad ste promjesali stavite u tepsiju ili format kojeg ste premazali s maslacom te u pecnicu ugrijanu na 180 stupnjeva i zapecite cca 25/30 minuta.

Servirajte sa mesom ili ribom.

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
1.12.2004. 22:41 | Naslov: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj

Krumpir s maslinama i zaferanom

Sastojci:
Krumpir ( po mogucnost mona liza) 600 gr.
zelene masline, bez kostice, 100 gr
malo zaferana
1 mala kapula
origano
so
maslinovo ulje - 1 zlica

Priprema.
Ogulite krumpir, narezite na ploske i kuhajte 5 minuta u vrucoj slanoj vodi te procjedite.

Poslozite u povecu tavu, dodajte maslinovo ulje, zaferan promjesan u malo vode, nasjeckana glavica luka, malo soli i nasjeckane masline.
Dodajte 2 dl tople vode, poklopite i pustite da se radi cca 15 minuta, ali ne na jakoj vatri.

Na kraju probajte i ako Vam nije dovoljno slano posolite i dodajte origano.

Servirajte toplo.

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinewali_walpurga
Diskutant #60279


Broj postova: 70
1.12.2004. 22:56 | Naslov: PECENI KRUMPIR SA LIMUNOM I CRVENIM LUKOM Prikaži/Sakrij | Citiraj

1,6 kg krumpira
6 žlica maslinova ulja
3 crvena luka izrezanih na 6 dijelova
2 limuna, izrezanih na 6 dijelova
sol
papar

Izrezati krumpire na jednake dijelove. Dobro ih posušiti kuhinjskim ubrusom. Posložiti ih u posudu za pečenje, uliti maslinovo ulje, staviti luk, limun i začiniti. Staviti u pećnicu. s vremena na vrijem polijevati krumpir s masnoćom u kojoj se peče.


vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinewali_walpurga
Diskutant #60279


Broj postova: 70
1.12.2004. 23:02 | Naslov: SELJAČKI KRUMPIR Prikaži/Sakrij | Citiraj

67,5 dag krumpira
5 dag maslaca
1 veliki ili 2 manja poriluka, izrezana na tanke kolutiće
1,2 dl punomasnog vrhnja
4 dag fino nasjeckana peršinova lista
sol
papar

Po izboru se može, a i ne mora, oguliti kora krumpira. Ako ne - onda se krumpir mora temeljito oprati. Krumpir skuhati u puno slane vode , ali ne do kraja, otprilike kada se počne smekšavati. Krumpir ocijediti, malo ohladiti i narezati na deblje komade. Zagrijati maslac i pržiti krumpir dok ne dobije zlatnožutu boju, dodati poriluk i dalje pržiti na laganoj vatri, dok krumpir ne omekša do kraja. dodati vrhnje, začiniti solju i paprom i sve dobro izmiješati. Krumpir bogato posuti kosanim peršinom.

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
1.12.2004. 23:25 | Naslov: Krumpir Oraj Prikaži/Sakrij | Citiraj

Sastojci:
krumpir Lipovac
masline crne
male rajcice
bijelo vino
temeljac od povrca
maslinovo ulje

zacini:
lovorov list
ruzmarin
majcina dusica
luk vlasac
sol
papar


Priprema:
Krumpire oguliti, oprati, narezati na vece kriske. Staviti ih u posudu za pecenje i pomijesati sa zacinima, podliti maslinovim uljem, suhim bijelim vinom, te malo temeljca od povrca. Odgorcene marinirane masline posuti po krumpirima i peći na 180 °C cca 35 minuta. Pred kraj dodati male rajcice i peci još nekoliko minuta.
Posluziti jos vruc krumpir ,a uz to pecenu mladu piletinu.


vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineistranka
Diskutant #5471


Broj postova: 20191
1.12.2004. 23:35 | Naslov: Krumpir sa kozletinom Prikaži/Sakrij | Citiraj

Sastojci:
2 kg kozletine
2 kg mladog krumpira
2 deca biljnog ulja
cesnjak, list lovora, so

Sve sloziti u rostjeru i staviti u zagrijanu pecnicu na 180 stupnjeva, po potrebi povecati temperaturu dok meso i krumpir lijepo ne porumene. Uz ovo jelo odlicno ide mladi luk.


P.S. Dubrovacki specijalitet
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineHlewagastiR
Diskutant #33707


Broj postova: 10186
2.12.2004. 00:58 | Naslov: RE: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj

Iako sam editirao pogrešku kod tipkanja, da razjasnim još jednom - za krumpir PIRE (ta riječ manjka) ide samo vrući krumpir.

O za pire bi se trebao kuhati u ljusci.

Ali, ako vam se žuri, možete ga skuhati oguljenog i narezanog na krupnije kocke, sa malo vode i vegete, u loncu sa duplim dnom.

Poslije 20 minuta otprilike, voda bi trebalo uglavnom ispariti, pa krumpir u istom loncu možete isgnječiti, doliti mlijeka ili vrhnja i putra.
Papar tko voli.
A za takozvani "Cigojner pire" kako kažu Nijemci, pa ga tako prodaju u gotovim pakiranjima, ide i raznobojni papar, crvena papričica ljuta, a i perca mladog luka!


Editirano 2.12.2004 3:39:27 by HlewagastiR.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinela_mer
Diskutant #58004


Broj postova: 30025
2.12.2004. 01:00 | Naslov: RE: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj

quote
Originalni post by HlewagastiR:
Iako sam editirao poge[ku kod tipkanja, da rayjasnim još jednom - za krumpir PIRE (ta riječ manjka) ide samo vrući krumpir.
O za pire bi se trebao kuhati u ljusci.
Ali, ako vam se žuri, možete ga skuhati oguljenog i narezanog na krupnije kocke, sa malo vode i vegete, u loncu sa duplim dnom. Poslije 20 minuta otprilike, voda bi trebalo uglavnom ispariti, pa krumpir u istom loncu možete isgnječiti, doliti mlijeka ili vrhnja i putra.
Papar tko voli.
A za takozvani "Cigojner pire" kako kažu Nijemci, pa ga tako prodaju u gotovim pakiranjima, ide i raznobojni papar, crvena papričica ljuta, a i perca mladog luka!


Joj,ti mora da si buco..ko o čemu,a ti o hrani
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinesigurnija
Diskutant #6886


Broj postova: 470
2.12.2004. 03:25 | Naslov: RE: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj

hlew, ova ti slika izgleda ko alien. i jel moras bas sve ilustrirati, da mi se ocitava pol minute?
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinesigurnija
Diskutant #6886


Broj postova: 470
2.12.2004. 03:33 | Naslov: bubble and squeek Prikaži/Sakrij | Citiraj

za pire koji je ostao od rucka

plus spek, kelj, glavica luka

kelj se skuha, spek poprzi, izvadi van i na mast u tavi baci luk. doda se kelj, spek i pire, sve se s kuhacom sravna i pusti da se zapece. okrene se da se zapece s druge strane.
engleski recept.

colcannon

u pire od krumpira se umijesa skuhani kelj i poriluk (neki kazu da se kuha u mlijeku), a moze i luk skuhan u vodi. i puno putra.
irski recept.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineHlewagastiR
Diskutant #33707


Broj postova: 10186
2.12.2004. 04:00 | Naslov: RE: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj

quote
Originalni post by la_mer:
>

Joj,ti mora da si buco..ko o čemu,a ti o hrani
Ja debeo? Pitaj Feelgoodovu mamu je li to istina?!
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineProffessoressa
Diskutant #13


Broj postova: 7091
4.12.2004. 21:55 | Naslov: RE: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj

Najvise volim mladi przeni,neoguljeni,samo opran.Znam da je nezdravo,srecom je kratko mlad.A zimi volim pole,prereze se opran neoguljen krumpir na pola,natrlja solju prerezani dio i stavi peci.Hm,ja u stvari ne volim guliti krumpir.

Ca mislite o smrznutom pomfritu?
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineHlewagastiR
Diskutant #33707


Broj postova: 10186
5.12.2004. 03:09 | Naslov: RE: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj

Ako krumpir dobro opereš, pogotovo ako je organski uzgajan, ako imaš i novaca i volje za tako nešto paziti, i ne trebaš ga gulit, ako ga pečeš, pa čak i kod restanja u francuskom "seljačkom provancalskom zajtrku", na primjer.

A glede zaleđenog "poma" i sama naslućuješ odgovor: led i mikrovalne pećnice su prava smrt i po makrobiotičarima i po borcima za zdravu prehranu.

Mislim, ako ti se već žuri - onda skuhaj veću količinu krumpira pa je drži u hladioniku ... pa onda na brzinu nareži i baci u tavu za restanje...

Savjet majstora:

A brz "pomfri" i ukusan dobiješ kad POLUskuhan krumpir od prethodnog dana narežeš na štapiće pa na malo ulja ispržiš.
Bolji od McDonaldsa...

Editirano 5.12.2004 9:18:09 by HlewagastiR.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineostarije
Diskutant #27415


Broj postova: 2691
5.12.2004. 09:12 | Naslov: RE: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj


BRZO KUHANI KRUMPIR U MIKROVALNOJ PECNICI

Krumpire staviti u plasticnu posudu, poklopiti plasticnim poklopcem, staviti u mikrovalnu pecnicu na 7 minuta. Izvaditi, oguliti pod hladnom vodom, i restati, ili praviti pire, ili salatu, ili kaj vec.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinevivalavita
Diskutant #42229


Broj postova: 5844
5.12.2004. 10:58 | Naslov: RE: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj

FRANCUSKI KROMPIR

Krompir (1 kg) skuhati u ljusci, oguliti i narezati na ploške.
Vatrostalnu zdjelu namazati masnoćom i posuti mrvicama.Na dno naslagati red krompira, a na njih red 5 izrezanih, tvrdo kuhanih jaja, sol, papar i 15 dag domaćih suhih kobasica. Sve zaliti s 1,5 dl vrhnja i preklopiti preostalim krompirom.
Posoliti poparit i zaliti s još 1,5 dl vrhnja i otopljenim maslacem (5 dag).
Peći oko pola sata.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinegjurokaiser
Diskutant #2349


Broj postova: 1775
5.12.2004. 11:39 | Naslov: RE: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj

KALAPAJSANI JE SUPER


Je ga uopće tko probao?
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineostarije
Diskutant #27415


Broj postova: 2691
10.12.2004. 12:37 | Naslov: RE: Krumpir na milijun načina Prikaži/Sakrij | Citiraj

quote
Originalni post by gjurokaiser:
KALAPAJSANI JE SUPER

Je ga uopće tko probao?


Pojma nemam kaj to je! Da li je to hrana, ili kaj?
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj

Index.hr Forum -> Život -> Gastronomija
Stranica: 1 2 3
caching

Aktivne teme