Kršna Lika (Tema) stranica 193
|
topic locked |
 |
 |
 |
 |

|
|
lickisoko Diskutant #167982

Broj postova: 1260
|
Citat [lickisoko]
Pozdrav Liko, Velebita diko! Večer Ličani! Zna li netko gdje su u Hrvatskoj napravljeni prvi teniski tereni i gdje je odigran prvi teniski meč u Hrvatskoj?
Pošto nitko nije ni pokušao, odgovorit ću: u Gospiću!
|
|
vrh |

|
 |
|
maline Diskutant #157364

Broj postova: 6502
|
Dobro jutro Licani sirom svijeta ...
@lickisoko...kako da dam odgovor ako nisam na netu? a da budem iskrena, nebi bila ni znala...jos bi bilo zanimljivo znati kada je odigran taj prvi teniski mec?
|
|
vrh |
 |
 |
|
maline Diskutant #157364

|
Citat [lickisoko]
Tamo je moj kraj, rodni zavičaj! Gacko polje
za ovu sliku ti placam pice kad prvi put dodjem u Liku 
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
maline Diskutant #157364

|
Citat [lickisoko]
Dobro jutro draga maline. Dogovoreno, prihvaćam ponudu za piće. Drago mi je što ti se sviđa slika. Baš mi je to super kad vidim da se ti iskreno veseliš Lici i da je stvarno voliš svim srcem! Nisam siguran za datum, ali znam da je prvi teniski klub u Hrvatskoj osnovan u Gospiću, 1900. godine, "Gospić 1900". Pozdrav
Lijep pozdrav lickisoko... E to stvarno nebi ni blizu znala, da je u tim ranim godinama bilo tenisa u Liki...hvala za info ...a slike Like i Lickoga kraja, nikada ih nece biti previse, to je jedan djelic moje Like ovdje u mom domu i ja stvarno uzivam...a ova iz Gacke doline... ta srce posebno dira, hvala ti
|
|
vrh |
 |
 |
|

|
SJETIMO SE MALE VERICE; NAŠE LIČANKE KOJA JE TEK ZAKORAČILA U ŽIVOT, A VEĆ GA JE IZGUBILA Namjerno zaboravljena i prešućena zato što je bila Hrvatica
21. listopada 2004.,Hrvatski List
Verica je imala samo 13 godina kad su ju Srbi 1991. godine zajedno s majkom i 40 mještana spalili u Širokoj Kuli!
Trinaest je godina prošlo od masovnih četničkih zločina nad hrvatskim civilima u Širokoj kuli, malenom ličkom selu samo nekoliko kilometara udaljenom od Gospića, no za mještane, a osobito za preživjele članove obitelji, kao da su se dogodili jučer. Jednako su bolni, a podjednako boli i činjenica kako njihovi počinitelji nisu sankcionirani, kao, uostalom, ni u slučaju mnogih drugih srpskih zločina u Hrvatskoj u to vrijeme. Nedavnom ekshumacijom posmrtnih ostataka 14 osoba iz jame Golubnjača u susjednom selu Ljubovo, koji se još uvijek nalaze na analizi u Zagrebu, riješit će se pitanje samo nekih od nestalih iz Široke Kule, a do daljnjega će sudbine mnogih ostati nepoznata. Naime predpostavlja se kako je čak njih deset, od ukupnog broja ekshumiranih, iz tog sela, dok su ostali iz Vukšića i Ostrovice. Istoga dana kada je dio mještana odveden, ubijen i bačen u jamu, u selu se odvijao jednako tragičan događaj. Lokalni srbi zapalili su dvije kuće u koje su predhodno zatvorili i ubili svoje dotadašnje prijatelje i susjede hrvatske nacionalnosti.
Selo Široka Kula doživjelo je istu sudbinu kao i brojna sela u kojima je do početka Domovinskog rata živjelo mješovito stanovništvo. U selu je bilo tri puta više Srba nego Hrvata. Nakon izbora 1990. godine, a zbog otvorenih velikosrpskih prijetnji i velikosrpske politike koja nije skrivala želju za okupacijom i tog dijela Hrvatske, dolazi do zahlađenja u meususjedskim odnosima između mještana srpske i hrvatske nacionalnosti. Pobunjeni Srbi, počeli su prvo s barikadama, nastavili izljevima mržnje prema Hrvatima, prijetnjama i zlostavljanjima. Naoružani Srpski civili sve brutalnije napastvuju Hrvate, a uskoro padaju i prve žrtve. Dolaskom zloglasnih martićevaca u obližnje selo Lički Osik, u kolovozu 1991. godine, Široka Kula ostaje izolirana. Otada počinje stvarno etničko čišćenje koje se očitovalo u svakodnevnom odvođenju hrvatskih civila u nepoznatome smjeru, poslije čega im se izgubio trag. Rat Srbije i pobunjenih Srba protiv Hrvatske i Hrvata sve je više bjesnio u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i na ličkom prostoru. Vrhunac zločina nad Hrvatima Široke Kule dogodio se 13. listopada 1991. godine, kada su maskirani lokalni Srbi zapalili dvije hrvatske kuće u koje su prije toga prisilno zatvorili Hrvate Najmlađa žrtva tog zločina bila je trinaestogodišnja curica Verica Nikšić - surovo kažnjena samo zato što je bila hrvatske nacionalnosti. Danas, 13 godina nakon tog monstruoznog čina, tih tragičnih žrtava, ne rata, jer nisu ubijeni u borbi, nego u zločinačkom iživljavanju lokalnih Srba, prisjećaju se jedino preživjeli mještani, a ponajviše otac male Verice, Marko, koji je uz kćer, toga dana izgubio i ženu Mandu. Marko Nikšić i njegova starija kći uspjeli su izbjeći sudbinu svojih najbližih, kao i ostalih pobijenih mještana. Marko Nikšić: "Onih dana kada su lokalni Srbi svakodnevno odvodili Hrvate, a koga su odveli taj je loše prošao, ja sam dočuo kako dolaze i po mene pa sam pobjegao u Perušić. Odveo sam i svoju stariju kćer bojeći se da bi joj mogli nauditi iživljavajući se na njoj. Svoju mlađu kčer nisam poveo. Mislio sam, premala je, nju neće dirati. Međutim, prevario se. Nedugo nakon toga pogubljeni su i njegova malodobna kći i žena, zajedno s ostalim mještanima, čija je prosječna dob bila 60 godina.
Fotografija na kućnom zidu
Nakon tog strašnog dana, Nikšić i njegova starija kći prijavilisu se u vojsku. Osam godina kasnije razvojačio se i vratio u Široku Kulu, gdje i danas živi sam. Jedina utjeha mu je starija kći Mandica koja se udala i zajedno sa svojom obitelji živi u Gospiću. Marko još ima stado ovaca koje svakodnevno izvodi na ispašu. "Poslije svega osjećam se tužno i bijedno. Nakon što su mi ubili kćer i ženu, najlakše mi je kada vodim svoje stado ovaca na ispašu. Tada su mi misli zaokupljene njima pa manje razmišljam o svojoj tragediji" - kaže Nikšić. Međutim, kada se vrati kući s livada, na koje vodi svoje ovce na ispašu, Marka svaki put iznova dočeka velika obiteljska fotografija na kućnom zidu, koja ga neprestano vraća u ratom izgubljena vremena, kada je sretno živio sa svojom obitelji na svom imanju, i surova činjenica da su ta vremena otišla u nepovrat.
"Tada su u Širokoj Kuli ubili tridestečetvero Hrvata. Ako su mogli ubiti moju malenu i ostale, od kojih su neki bili stariji od 90 godina, zar to nije zločin i zar to nije bilo etničko čišćenje? Pa ipak nitko do dana današnjeg nije odgovarao. Policija je mene i moju stariju kćer, od 1991. do 1998. godine stotinu puta ispitivala, ali ništa nije zaključeno" - ogorčeno kazuje Nikšić. Doduše jedan od kolovođa srpskih zločina u selu, kojeg je imenovao Marko Nikšić, Dane Serdar, bio je osuđen u otsutnosti na 15 godina zatvora. Prošle godine godine je uhićen, protiv njega je obnovljen sudski postupak, nakon čega su odbačene sve optužbe, kao i presuda donjeta u otsutnosti. Godinu dana Serdar je proveo u zatvoru, a nakon puštanja na slobodu, brzo je otišao u Srbiju. "Hrvatska vlast ga je 1995. godine osudila, a sada ga je pustila na slobodu. Onda su znali nešto o njemu, imali su dokaze, a sada nemaju. Zašto mene kojemu su ubijeni i žena i kći, nisu zvali da svjedočim? Još će mu na kraju praviti kuću i platiti ono vrijeme što je proveo u zatvoru" - ogorčeno će Nikšić, pa nastavlja: "Hrvatska vlast je 1996. napravila veliku glupost. Sve ih je amnestirala, a vrlo malo osudila. A ti isti ljudi su se četiri, pet godina borili protiv ove države. Trebali su ih prisiliti da grade ove kuće koje su spalili, ceste koje su uništili i osuditi na zatvor kao 1945. Tada nije bilo milosti." - naglašava Marko Nikšić. Na naš upit, je li što dobio od hrvatske države, u čijim su temeljima uostalom utkani i nevini životi njegove žene i kćeri, kao i toliko godina provedenih u hrvatskoj vojsci u borbi za hrvatsku samostalnost i neovisnost, kako njega, tako i njegove starije kćeri, Marko Nikšić odgovara kako je dobio jedno veliko ništa. Kolovođe i počinitelji zločina te davne 1991. godine, u kojemu je izgubio dvoje članova svoje uže obitelji, nikad nisu bili kažnjeni, a pitanje je hoće li ikada i biti. Premda je toliko godina proveo u vojsci i za to vrijeme imao više operacija uslijed oštećenja kralješnice, vida i sluha, nije dobio status ratnog invalida niti prima vojnu mirovinu. Danas živi od poljoprivredne mirovine kao da je cijeli rat radio ono što radi i danas - čuvao ovce. "Ništa nisam dobio od ove države, nego stres. Hrvatska mi ništa nije dala. Svi smo bili aktivni kako bi danas imali svoju državu, i ja i moja kći, a sada, evo, što se događa - upropastilo se sve, propala poduzeća, nema posla, toliki mladi se ubijaju. Kad to vidim, duša me boli, kaže Nikšić
|
|
vrh |

|
 |
|
|
|
_1114_ Diskutant #173325

Broj postova: 65
|
Citat [lickisoko]
Široku Kulu, Čanak... NIKAD zaboraviti!
A Lovinac,Sv.Rok,Boričevac,Podlapaču,Duboki dol...itd... Jutro Liko i ličani,jel kiša pada?
|
|
vrh |
 |
 |
|

|
Citat [_1114_]
Citat [lickisoko]
Široku Kulu, Čanak... NIKAD zaboraviti!
A Lovinac,Sv.Rok,Boričevac,Podlapaču,Duboki dol...itd... Jutro Liko i ličani,jel kiša pada?
Nikad zaboraviti! Naravno ni njih, zato sam i stavio ...
|
|
vrh |

|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reinhardt Diskutant #155323

Broj postova: 2772
|
Citat [d.selo]
Citat [24_Heures_du_Mans]
Citat [ivAn_Gs]
slažem se s tobom....u zadnje vrijeme je na ovom topicu sve manje ličkih stvari a počele neke prepirke oko narodnjaka i počeli se pisat stihovi o srpskim crkvama kojima nije mjesto na ovom topicu...možda na nekom drugom ali ne i ovdje....
Frka je u tome da za svaku ovu svadju ima topic posebno na Indexu...ali sve se to skupilo ovdje...
Svaki put kad udem u Forum kod Krsne Like, malo po malo pa je opet frka il zbog pjesme il zbog nekog srbina ili vlajina itd.
Lika i to sve je super, ali ja sigurno ne idem da citam pjesme na forumu ili neke svade, tako da mi se i neda bas previse tu bit. Licani nemoj te se uvrjediti, ali mislila sam da ce vise chatat o nekim temama, koje imaju vezu s Likom....... Vuk, medvid, slive, janjetina licke obicaje.....
Pozdrav d.selo...treba nekad i o nacionalnim temama raspravljat,dok god nema vrijeđanja i slično,a naše <ličke> teme su uvijek dobrodošle,naravno...
|
|
vrh |
 |
 |
|
Reinhardt Diskutant #155323

Broj postova: 2772
|
Citat [lickisoko]
Sve je u redu maline što pišeš i slažem se s tobom u većini! Ne slažem se da je svejedno tko pjeva, jer zašto bi pjevale srpske polupismene pjevačice ili pjevači, kad ima toliko hrvatskih i stranih?
pretpostavljam da je maline mislila na one stare narodne pjesme poput, Zvijezda tjera mjeseca i to,koje izvorno nisu ličke,ali su u Lici oduvijek slušane i tu se slažem sa njom
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
_1114_ Diskutant #173325

Broj postova: 65
|
Citat [Reinhardt]
Citat [d.selo]
Citat [24_Heures_du_Mans]
Citat [ivAn_Gs]
slažem se s tobom....u zadnje vrijeme je na ovom topicu sve manje ličkih stvari a počele neke prepirke oko narodnjaka i počeli se pisat stihovi o srpskim crkvama kojima nije mjesto na ovom topicu...možda na nekom drugom ali ne i ovdje....
Frka je u tome da za svaku ovu svadju ima topic posebno na Indexu...ali sve se to skupilo ovdje...
Svaki put kad udem u Forum kod Krsne Like, malo po malo pa je opet frka il zbog pjesme il zbog nekog srbina ili vlajina itd.
Lika i to sve je super, ali ja sigurno ne idem da citam pjesme na forumu ili neke svade, tako da mi se i neda bas previse tu bit. Licani nemoj te se uvrjediti, ali mislila sam da ce vise chatat o nekim temama, koje imaju vezu s Likom....... Vuk, medvid, slive, janjetina licke obicaje.....
Pozdrav d.selo...treba nekad i o nacionalnim temama raspravljat,dok god nema vrijeđanja i slično,a naše <ličke> teme su uvijek dobrodošle,naravno...
Točno tako pa nije topić samo o postanju slika i pismi,već i o stanju u našoj Lici i problemima u njoj..
|
|
vrh |
 |
 |
|
maline Diskutant #157364

|
Citat [lickisoko]
Sve je u redu maline što pišeš i slažem se s tobom u većini! Ne slažem se da je svejedno tko pjeva, jer zašto bi pjevale srpske polupismene pjevačice ili pjevači, kad ima toliko hrvatskih i stranih?
sokole...ja ne podrzavam, jeftine srpske pjevacice, nikako i nikada to nebi ucinila, ja samo postavljam pitanje zasto se ne samo u Lici vec diljem lijepe nase to slusa....zasto mladi u srcu nose sliku naseg generala Gotovine a slusaju cajke...ZASTO???
Ja samo mladosti i mladim ljudima toleriram greske i ne osudjujem ih...
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
 |
 |
|
|