Index.hr

11:41 • 17.4.2014. • POSTAVI INDEX ZA HOMEPAGETRAŽI
Xmag
Obavijest:
1. studenoga ovaj forum se arhivira i gasi. Pozivamo posjetitelje da se presele na novi forum (http://www.index.hr/indexforum/).
Kritike i sugestije šaljite na email forum(at)index.hr
Forum
Odaberi skin: DefaultDefaultgrassRoseButterOcean 
IndexKlubBroj članova: 835327 
Online članova: 0 

Emulgatori, točnije E-330! (Tema)


 topic locked
Stranica: 1 2 Aktivne teme | Pretraživanje
Index.hr Forum -> Život -> Roditelji i djeca

Autor Sadržaj
Korisnik je offlineXAMUX
Diskutant #41216


Broj postova: 1508
9.7.2006. 22:31 | Naslov: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

Što je to konkretno E-330, svi govore da ke karcerogen, a nitko da kaže konkretno što je to u prehrani, negde na deklaraciji piše E, a negde nema da piše ništa!
Zanima me konkretno što je to E-330?Emulagatori su integralni dio proizvodnje hrane, i mogu se naći u mnogim artiklima:Poboljšavaju teksturu, okus i svarljivost.
Postiji jako puno emulgatora, koji se na proizvodima označavaju sa E, ali mislim da većima nas ne zna koji od njih su štetni a koji ne za čovjeka.
Ovo sam odlučila napisati , jer sam svojoj curici oko 3 mjeseca davala danonino a tek poslije toga sam saznala da on u sebi sadrzi najopasniji emulgator od svih koji postoje (koji izaziva rak:).
Bilo bi mi drago kad bismo što više kontrolisale šta jedemo, a naročito šta dajemo svojoj djeci, pa evo da ovdje stavim sve o emulgatorima, i o njihivoj štetnosti----ja od nedavno obavezno nosim spisak najopasnijih i provjeravam na namirnicama da slučajno ne sadrze one koji su štetni:

1. Dodaci koji nisu štetni:

E100, 101, l03, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

2. Sumnljivi dodaci:

E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241,

3. Opasni dodaci:

E102, 11O, 120, 124

4. Dodaci koji su štetni za zdravlje


a.) problemi s crijevima: E220, 221, 232, 224
b.) problemi s probavom: E338, 339, 340, 341, 45O, 461, 463,465, 466, u pakiranom sladoledu E407
c.) kožne bolesti: E230,231,232,233
d.) uništava vitamin B12: E220
e.) povećava kolesterol: E320,321
f.) nadražuje živce: E311, 312
g.)upala usne šupljine: E330 NAJOPASNIJI DODATAK (uzrukuje rak), nalazimo ga u Schweppesu od limuna, senfu, nekim bezalkoholnim pićima, konzerviranom mesu rakova, u nekim sirevima, nekim gljivama u konzervi.... i pored ostalog u siru za djecu-DANONINO

5. Dodaci, koji uzrukuju rak:

E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
Pažnja: E123 je vrlo otrovan te je zabranjen u SAD
Posebnu pažnju obratite na slijedeće proizvode:
E123 i E110 u gumenim bonbonima, čokoladnim bonbonima, posebno marke TREETS, SMARTIES, HARIBO – gumeni bonboni, puding sa šlagom u plastičnim čašicama, zaleđena riba marke IGLO, vrhnje za kuhanje Creme-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije, E102 i E110, u gotovim umacima raznih vrsta.

ZAPAMTITE: Vi sami birate proizvode koje kupuje. Razmišljajte o zdravlju Vas i vaše djece!
Tehnološki obrađena hrana je biloški »mrtva« i ima kratak rok trajanja; zato su nužno potrebni kemijski dodaci koji produžavaju rok trajanja kako u skaldištima tako i na policama u trgovinama. Upotreba sintetičkih tvari u namirnicama je slabije istražena, ali za mnogobrojne aditive već sad je poznato da uzrukuju određene rizike.

Među njima su konzervansi označeni od E200 do E290, koji mogu uzrokovati niže nabrojane zdravstvene probleme odnosno negative posljedice:

E210 - astma, neurološke teškoće, hiperaktivnost djece;
E211 - astma;
E216 - alergije
E218 - kožne alergije;
E220 - astma, uništava vitamin Bl;
E235 - mučnina, povraćanje, proljev, nadražaj kože, anoreksija;
E249 - potencialni kancerogen, poremećaj prijenosa kisika, glavobolje, nekoncentriranost, poteškoće sa disanjem;
E250 - potencialni kancerogen, u želudcu stvara nitrozamine, hiperaktivnost djece;
E251 - u organizmu se pretvara u nitrit;
E252 - hiperaktivnost, potencialni kancerogen, slabokrvnost, ozljede bubrega, zabranjen u nekim zemljama;
E261 - neka ga izbjegavaju ljudi sa oštećenjem bubrega;
E264 - mučnina, povraćanje;
E280 - uzrokuje migrene;
E281 - uzrokuje migrene;
E290 - povećava učinak alkohola.
Pažljivi budite na antioksidante regulatore kiselosti koji su oznaćeni od E296 do E385.

Oksidativni procesi i promjene pH ubrzavaju razgradnju hrane, te proizvođači zbog toga doodaju prikladne kemijske tvari među kojima su posebno opasne sljedeće:

E302 - uzrukuje stvaranje bubrežnih kamenaca;
E310 - nadražaj želudca i kože
E319 - mučnina, povraćanje, delirij, smrtna doza je 5g.
E320 - alergije, hiperaktivnost, kancerogeni i estrogeni učinci;
E325 - neka ga izbjegavaju djeca sa intolernacijom na laktozu;
E339 - ruši ravnotežu između kalcija in fosfora;
E363 - zabranjen u nekim zemljama;
E370 - zabranjen u nekom zemljama;
E375 - ozljede jetra, podiže razinu mokraćne kiseline, gastritis;
E380 - ozljede jetra i trbušne sluznice;
E385 - zabranjen u nekim zemljama;

I među stabilizatorima, tvarima za zgušnjavanje i emulgatorima označenim od E400 do E495, sa kojima se postiže primjerena stabilna struktura i gustoća namirnica, također nalazimo i one koje su zdravlju štetne:

E407 - u vezi s etilen oksidom stvara etilenklorohidrin, koji je opasan kancerogen, uzukuje čir;
E412 - mučnina, napuhivanje i grčevi, snižava razinu kolesterola;
E413 - mogući kontaktni alergen;
E414 - nadraženje sluznice, alergen
E416 - mogući alergen;
E420 - ozljede želudca, nije dozvoljen za dječju prehranu;
E421 - proljev, mučnina, povraćanje, ozljede bubrega;
E432 - zabranjen u nekim zemljama;
E450 - remeti omjer između kalcija in fosfora;
E461 - napuhivanje, obstrukcija tankog crijeva;
E463 - zabranjen u nekim zemljama.

Sredstva protiv zgrušavanja nalazimo pod oznakama od E500 do E585. Opreznost kod nabrojanih:

E503 - nadražuje sluznice;
E508 - pokreće ulcerozna stanja želudca.
E510 - neka ga izbjegavaju ljudi s bolesnim bubrezima i jetrom;
E513 - zabranjen u nekim zemljama;
E514 - remeti vodenu bilancu organizma;
E553 - veza s rakom želuca;
E554 - teškoće s placentom kod trudnoće, alzheimejreva bolest.

Pored atraktivne obojanosti, kod namirnica su bitni i privlačan miris i okus. Za krivotvorenje mirisa i okusa su aditivi od E620 do E640 odnosno umjetne arome:

E620 - neka ga izbjegavju djeca;
E621 - glavobolja, žeđ, vrtoglavica, trbušni grčevi, proljev, smetnje u otkucajima srca (aritmija), zabranjen za dječju prehranu;
E622 - mučnina, povraćanje, proljev;
E626 - može uzrokovati protin;
E627 - može uzrokovati protin, zabranjen za dječju prehranu;
E629 - može uzrokovati protin;
E631 - može uzrokovati protin;
E633 - može uzorkovati protin;
E635 - može pokrenuti promjene kože, zabranjen u mnogobrojnim zemljama.

Zaslađena ovisnost potrošaća i blješatvi izgled donose i gorke i manje slatke zaključke, u vezi sa upotrebom zaslađivača i glazura pod oznakom od E900 do E1520:

E905 - moguća veza s rakom prebavnih organa;
E907 - zabranjen u nekim zemljama;
E924 - mućnina, povraćanje, proljev;
E925 - kancerogen, uništava biološku vrijednost hrane;
E927 - zabranjen u nekim zemljama;
E950 - spada među najopasnije aditive, kancerogen za pokusne životinje, smetnje štitnjače;
E951 - mnogobrojni izuzetno opasni učinci, alergije, migrene, vrtoglavica, smetnje vida, sluha i okusa, smetnje pamćenja, depresije, smetnje ponašanja, uzročnik nekih degenerativnih bolesti (multipla skleroza, parkinsonova bolest), hormonske smetnje;
E952 - migrene, potencialno kancerogen, zabranjen u SAD i Engleskoj;
E954 - kancerogen kod pokusnih životinja;
E967 - pokreće nastanak bubrežnih kamenaca, diuretik, smetnje ponašanja kod pokusnih životinja;
E1505 - u metabolizmu se mijenja u etanol;
E1520 - veza s fatalnimi infarktniim stanjima (intravenozno), smetnje živčanog sistema, dermatitis.

OSVJEŠTENI POTROŠAČI DANAS KUPUJU NAMIRNICE ZA KOJE SU SIGURNI DA SE U NJIMA NE NALAZE ŠTETNI I OPASNI ADITIVi. LISTIĆ SA POPISOM TIH ADITIVA UVIJEK IMAJU SA SOBOM PRILIKOM KUPOVINE;

E102, E110, E122, E123, E127, E131, E132, E133, E142, E150, E151,E153, E154; E171, E173, E210, E220, E223, E232, E249, E250, E284, E285, E310, E311, E312, E320, E321. E308, E407, E472, E473, E512, E553, E620, E621, E622, E626, E942, E950, E951, E952, E954, E1440



(PRIJEPIS ISTRAŽIVANJA KLINIKE ZA PEDIJATRIJSKU ONKOLOGIJU-DUSSELDORF)

Znam da je ovaj post jako dugačak, ali je u interesu očuvanja našeg i zdravlja naše djece, i ne bi bilo loše da imamo na umu ovo pri kupovini namirnica
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinebeatrica
Diskutant #55146


Broj postova: 550
10.7.2006. 08:07 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

Hvala na edukaciji!
Dobro će mi doći
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineAnnaMJ
Diskutant #105533


Broj postova: 22466
10.7.2006. 08:09 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

Limunska kiselina....a navodno je ta zabluda došla zbog krivog prijevoda...ili tako nešto...
potražit ću pa ti zaljepim...
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinevjerna33
Diskutant #150210


Broj postova: 669
10.7.2006. 23:10 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

ne može se kontrolirati sve što jedemo ionako se trujemo s nečim drugim što nema veze sa unosom hrane.......zato je bolje ne nositi spisak i bit će ti lakše.......
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinejos_jedan_mulac
Diskutant #125585


Broj postova: 1411
10.7.2006. 23:46 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

da, ja sam isto procito da je taj E330 najobicnija limunska kiselina. ako su se tu zajebali, ko zna koliko jos toga krivo pise. mozda je pola ovih "bezopasnih" opasno
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineNuma1
Diskutant #150575


Broj postova: 1081
11.7.2006. 00:16 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

Da, jeste to je limunska kiselina.
Mnogi jesu opsani ali ne taj.
Idealno bi bilo da se koriste samo ekoloski proizvodi ali nazalost zbog ogranicenosti izbora u proizvodima i vremena i novca, to je pomalo nemoguce.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineellica
Diskutant #36657


Broj postova: 2463
11.7.2006. 13:02 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

Postoji li uopče iti 1 proizvod bez emulgatora?! Hvala tebi na postu ali neću valjda s ovim popisom šetat po dućanima i gledat u kom proizvodu je koji dodatak. 
U ostalom dovoljno ti je otić na pazar di se prodaje svo ono lipo voće i povrče. Za tvoju informaciju veliki dio ih raste uz ceste i magistrale pa možeš samo zamislit kako su samim tim zagađeni a da i ne pričam o umjetnom gnjojivu (kakve štetne tvari sadrži?)kojim ga uzgajaju i čime ih sve prskaju (kakvim sve otrovima?). A kako takve stvari da provjerimo? 
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineNuma1
Diskutant #150575


Broj postova: 1081
11.7.2006. 14:19 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

Ellica postoje proizvodi bez emulgatora.   To su oni sto su rasli na ekoloskom imanju. Jedno takvo imanje je Bio-zrno
Da, sve se svodi na to da se sto manje preradi povrce ili voce, meso.
Nisu sva rasla pored megistrale, hvala Bogu ima i Hrvatska lijepe ciste zemlje jos.

Ma, u biti drzi se pameti i sjeti se nasih baka.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineGlycerine
Diskutant #47098


Broj postova: 78043
11.7.2006. 14:24 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

po ovom popisu, mogo bi jest bez rizika samo zemlju i travu s livade na Velebitu, plus malo vode tu i tamo...
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineRofl
Diskutant #131728


Broj postova: 2149
11.7.2006. 14:43 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [XAMUX]

Što je to konkretno E-330, svi govore da ke karcerogen, a nitko da kaže konkretno što je to u prehrani, negde na deklaraciji piše E, a negde nema da piše ništa!
. . .

Ali naravno da ima, kao sto su ti vec napisali limunska kiselina i nije stetan dodatak.



link na popis i objasnjenje "E" dodataka po abecendom redu



vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineXAMUX
Diskutant #41216


Broj postova: 1508
11.7.2006. 22:23 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [AnnaMJ]

Limunska kiselina....a navodno je ta zabluda došla zbog krivog prijevoda...ili tako nešto...
potražit ću pa ti zaljepim...
Limunska kiselina, notorna glupost, sam neznam iz čije je to kuhinje?
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinedamir31
Diskutant #17468


Broj postova: 30674
11.7.2006. 22:28 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

dakle jedite e-175 i kakali bute zlatne poluge...jer pod tim brojem je zlato kao prirodni metal...
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinefreeyourmind
Diskutant #154949


Broj postova: 4
26.7.2006. 02:07 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [Numa1]

Da, jeste to je limunska kiselina.
Mnogi jesu opsani ali ne taj.
Idealno bi bilo da se koriste samo ekoloski proizvodi ali nazalost zbog ogranicenosti izbora u proizvodima i vremena i novca, to je pomalo nemoguce.

Ej to je itekako moguce, samo su se navikli da jedna napolitanka moze trajati godinama. Novac je u pitanju, zato se i stavljaju. Znam da jedni od tih E brojeva je monosodiumglutaminate, sto bi ti bio onaj poznati MSG, izaziva razne bolesti srca, a neki drugi brojevi ono ostalo sto je napisano.Najgore je sto ima raznih imena, tako se ti brojevi ne koriste u US, a iste gluposti u biti koriste. 
Ja  kupujem vecinom organske proizvode ili one koje mogu procitati, a da mi ne zvuci kao sat kemije. Danas ima sve vise i vise takvih proizvoda i bilo bi dobro da se sve vise i vise kupuju tako da dodju sto povoljniji. 
Nisam razumijela koja je to ogranicenost u proizvodima ako se koriste samo ekoloski proizvodi?

vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinelinol3um
Diskutant #57871


Broj postova: 339
26.7.2006. 09:00 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

Xamuxe, E-330 je najobičnija limunska kiselina, imaju ljudi pravo.

Iz wikipedie:
"As a food additive, citric acid is used as a flavouring and preservative in food and beverages, especially soft drinks; it is denoted by E number E330. Citrate salts of various metals are used to deliver those minerals in a biologically available form in many dietary supplements. The buffering properties of citrates are used to control pH in household cleaners and pharmaceuticals."

Inače se pojavljuje u jednoj od faza ciklusa limunske kiseline ili Krebsovog ciklusa. A neko nepametan je to krebs povezao sa rakom.
I, ta klinika u Dusseldorfu koja je navedena kao izvor ne postoji.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offline_lira_
Diskutant #141420


Broj postova: 31538
26.7.2006. 09:13 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj



E - brojevi

Prije 15-tak godina počele su kružiti crne liste sa E-brojevima koji, prema nepotpisanom autoru, ili više njih, označavaju aditive štetne za zdravlje čovjeka i trebaju se svakako izbjagavati. I opet se desilo, da se zbog nedostatka informacija, osudi nešto o čemu se dovoljno ne zna. Apsurdno je to što je lista sadržavala i neke prirodne aditive, poput limunske kiseline, koji su čak dobro prihvaćeni od strane "štovatelja prirodne hrane". E-sustav numeriranja uveden je kako bi se racionalizirao opseg aditiva koji su već u upotrebi te kako bi identifikacija aditiva bila što lakša. Prefiks E označava da se radi o aditivima koji su primjenjivi u Europi, a oznakom proizvođač garantira neškodljivost svojega proizvoda, odnosno aditiva.
U Europskoj uniji odobrena je uporaba 297 aditiva, od toga 43 bojila, 12 zaslađivača i 212 aditiva ostalih kategorija, i nasuprot uvriježenom mišljanju, broj aditiva koji se danas koriste u prehrambenoj industriji gotovo se i nije mijenjao u posljednjih 30 - 40 godina.

Ukoliko ste ipak zabrinuti za sigurnost uporabe prehrambenih aditiva, morate biti dobro informirani. U prvome redu treba biti svjestan da izbjegavanje uporabe aditiva zahtijeva veliku upornost, umijeće uzgoja i skladištenja hrane, mnogo vremena utrošenoga za proces pripreme hrane kao i prihvaćanje velikog rizika od kvarenja hrane.

Nadalje, treba pažljivo čitati i razumjeti deklaracije proizvoda. Namirnice koje se deklariraju "bez aditiva" nisu nužno zdravije od ostalih. Primjerice, razlika između dva proizvoda može biti u tome da jedan sadrži sol, a drugi ne. Najbolji način da se unos aditiva svede na minimum je odabir svježih i minimalno procesiranih namirnica.


http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=t&cat=t&id=4530&show=1
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offline1mali1
Diskutant #156918


Broj postova: 481
28.8.2006. 01:14 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

Da ovo sam dobio koncem 90-ih, samo niko nije potpisa i niko ne stoji iza toga, ili san ja slabo vidija
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineM.Magdalena
Diskutant #156090


Broj postova: 2237
7.9.2006. 09:48 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

dodala bi nešto


Jedno sladilo i njegova gorka istina - priča o aspartamu.


Ako ijedan kemijski dodatak hrani izaziva kontradikcije, može se reći da nije ni izbliza bučan kao sladilo aspartam. Mnogi se pitaju, zašto ga je Agencija za hranu i lijekove (FDA) uopće odobrila kao sigurnog?

Takav potez možemo razjasniti odmah na početku, a sumnju i presudu ostaviti operaciji logičnog zaključivanja.
Aspartam je odobren kao sladilo ušavši na velika vrata u potrošački svijet za što je najzaslužniji Donalda Rumsfelda, nekadašnji direktora «Searle-a», proizvođača ovog sladila, a koji je vršio veliki pritisak na FDA. U procesu odobravanja koji uključuje znanstveni odbor Agencije za hranu i lijekove, izbjegnuta je obvezatna procedura, ponovno zahvaljujući političkim igrama i određenom gospodinu Arthuru Hayesu, koji je ubrzo nakon ovakvog poteza kao jedan od šefova FDA, dobio posao kao PR «Searlove» agencije «Burson-Marsteller».



Iako je FDA imala podatke koji su upućivali na nesigurnost korištenja aspartama te bila izložena pritiscima da revidira svoju odluku i ponovno pokrene legalnu i potpunu proceduru koja prethodi odobravanju tvari za slobodnu prodaju i upotrebu u prehrani, ništa se nije događalo. Sve do lipnja prošle godine, kada je «Centar za istraživanje raka» «Europske fondacije za onkologiju i okoliš» iz Bologne pisao o rezultatima dugoročnog ispitivanja o karcinogenom efektu aspartama. Zaključak je kako «sladilo izaziva porast učestalosti limfoma i leukemije u ženki štakora.»

Istinite laži
Ovo istraživanje nije usamljen slučaj među mnogobrojnim istraživanjima. Prije konačnog pritiska na prihvaćanje aspartama kao sigurnog, FDA je 8 godina odbijala donijeti takvu odluku jer rezultati istraživanja u kojima se pokazalo kako sladilo izaziva tumore na mozgu laboratorijskih životinja i nisu bili tako benigni.

Jedno istraživanje u laboratorijima samog «Searle-a», poznato pod imenom «Waismanova studija», indiciralo je kako konzumacija aspartama izaziva neku vrstu konvulzija (epilepsije?) i smrt u primata. Ipak, do konačnog zaključka nije se došlo jer je studija naprasno prekinuta. Daljnje okolnosti oko «Waismanove studije» više sliče političkom trileru nego postupcima civiliziranog i demokratskog društva.
Od 100 nezavisnih studija provedenih na aspartamu, njih preko 90 daju rezultate o značajnim negativni utjecajima aspartama na zdravlje. Ralph G. Walton, predsjednik «Centra za bihevioralnu medicinu», profesor kliničke psihijatrije na Univerzitetu u Ohiu, analizirao je medicinsku literaturu preko baze podataka MEDLINE-a.



Od 164 istraživanja za koja je smatrao da imaju bitno značenje za sigurnost ljudskog zdravlja, a koja su vezana uz aspartam, njih 74 financirala je industrija vezana uz proizvodnju sladila. Od 90 istraživanja koja su bila «nezavisno» financirana, njih 83 (92%) identificiralo je jedan ili više problema u vezi sigurnosti aspartama po ljudsko zdravlje.

Od 7 studija koje nisu našle problem, njih 6 provela je FDA. Zasigurno to nije bila slučajnost.
Od prije spomenuta 74 istraživanja, niti jedno nije naišlo na problem koji bi aspartam mogao eventualno izazvati. Ovo je vrlo reminiscentno s istraživanjima na duhanu gdje upravo one studije koje financira duhanska industrija očito ne pronalaze nikakve probleme koje bi povezivale pušenje i zdravlje, dok to nalaze gotovo sve nezavisne studije.

Slobodno društvo slobodnih izbora



Trenutno aspartam koriste tisuće tvrtki u svojim proizvodima: dijetnim pićima, sokovima, praškovima, čaju, kavama, kakau, smrznutim desertima, keksima, kolačima, čak i vitaminskim i mineralnim dodacima prehrani. To znači milijarde dolara širom svijeta.
Od kada je odobren kao aditiv 1981. aspartam je uspio dobiti i bolest svog imena: aspartamska bolest, koja uključuje simptome kao što su glavobolje, vrtoglavica, zvonjava u ušima ili ometanje u funkciji govora. Više od 75 % žalbi upućenih Skupini za monitoring negativnih učinaka pri FDA, odnosi se ponovno upravo na aspartam.

Sljedeće su bolesti i smetnje uz koje je povezana upotreba ovog sladila: tumor mozga i cerebralne disfunkcije širokog spektra, epilepsija, oštećenje vida, fibromilagija, multipla skleroza, diabetes mellitus, hipertenzija, kronični umor i glavobolje.
«Nacionalni institut za rak» SAD-a (NCI) tvrdi kako niti jedno sladilo odobreno za uporabu od strane FDA ne izaziva rak i kako su potpuno sigurni za uporabu u prehrani ljudi. Da li je dovoljan razlog tomu što istraživanja na štakorima kod kojih se pokazalo da aspartam (kad smo već kod sladila, i saharin ima sličnu priču) itekako izaziva rak, ne mogu biti ekstrapolirana na ljude sa 100 % sigurnošću zbog razlike u metaboličkim putovima i mehanizmu razvoja tumora? Ili je dovoljan razlog tomu što su NCI i FDA vladine organizacije? Zašto se bolest kao što je rak toliko bagatelizira, van je domašaja uma autoru ovih redaka. Manje smetnje tipa svakodnevnih migrena koje aspartam u osjetljivih može prouzročiti nisu niti vrijedne spomena.

Gdje se sve može naići na aspartam (E 951)?


Aspartam je zahvalan prehrambeni dodatak. To znači da ga se može naći u gotovo svim proizvodima koji mogu ili trebaju sadržavati neku vrstu šećera/sladila.
Dijetalne cole i pepsi napici, te druge manje poznate marke s oznakom «diet» sadržavaju umjesto šećera u nekoj kombinaciji upravo aspartam.
Lista slatkiša, lijekova i vitaminsko-mineralnih dodataka koji ga najvjerojatnije sadržavaju je preduga. Najkorisniji savjet je da se oslonite se na čitanje etikete o sastavu proizvoda
.


[Editirano 7.9.2006. 9:50:00 by M.Magdalena]
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlinegonjava
Diskutant #146464


Broj postova: 6322
7.9.2006. 09:51 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

Citat [M.Magdalena]

dodala bi nešto


Jedno sladilo i njegova gorka istina - priča o aspartamu.

nisam  sve pročitala, al kaj ga nisu ameri zabranili?
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineM.Magdalena
Diskutant #156090


Broj postova: 2237
7.9.2006. 09:52 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

koliko ja znam kod njih se Cola light više ne prodaje pa su sve izbacili na druga tržišta.
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj
Korisnik je offlineameto
Diskutant #96488


Broj postova: 27391
8.9.2006. 11:38 | Naslov: RE: Emulgatori, točnije E-330! Prikaži/Sakrij | Citiraj

koja panika zbog citrone

mislim da priloženi popis ne vrijedi puno
vrh pp Blokiraj/Odblokiraj

Index.hr Forum -> Život -> Roditelji i djeca
Stranica: 1 2
caching

Aktivne teme