Je li nacionalizam pozitivan ili negativan?
|
|
 |
 |
 |
 |

siber Diskutant #122113

Broj postova: 1193
|
Psihologijski aspekt nacije osjećaj pripadnosti, zajedništva, sustav stavova prema vlastitoj nacionalnoj grupi. Iako je nacionalni osjećaj subjektivan on uvelike ovisi i o ponašanju drugih prema nama. Po Rotu i Havelki postoje 5 oblika nacionalne vezanosti u kojoj su isključiva nacionalna vezanost( naglašavanje vezanosti za vlastitu naciju i ocjena da je ta vezanost jedino važna i značajna(etnocentrizam)) i nepostojanje nacionalne vezanosti ( za bilo koju naciju i isticanje nepotrebnosti i štetnosti nacionalnih osjećaja (individualizam ili anacionalizam)) krajnje kategorije. Uglavnom problem leži u nacionalnoj isključivosti koja je patologija nacionalnog osjećaja. Ovdje dolazi do velikih problema precpecije pojedinca koji društvene pojave promatra isključivo kroz činjenicu pripadnosti vlastitoj naciji. Na dalje, dolazi do zatvaranja unutar grupe i suprotstavljanje drugim grupama, gubljenje vlastitog idnetiteta i dominacije emocionalnog prosuđivanja i potiskivanja racionalnog, ksenofobije i šovinizma. Najgora stvar je kada je posljedica predrasuda akcija poput istrebljenja cijelih naroda, progon, genocid. Ultranacionalisti lako dolaze pod utjecaj propagande kojoj tema može biti (po Supeku) oštećenost (ekonomije, politike), zavjera, biološka ugroženost, ideološki alarm, etnocentrična superiornost, autoritarnost, osveta i odmazda. U današnjem svijetu pluraliteta nacija koje žive na jednom prostoru i međusobno surađuju, nacionalni osjećaj može biti pozitivan element nacionalne integracije i formiranja pojedinca.
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
|
|
Mindza Diskutant #118447

Broj postova: 160
|
dobra ti je tema ali vidis na kakvome smo nivou i koliko se ljudi zeli uopce upustiti u suvislu diskusiju bez laprdanja, prebacivanja i pickaranja od cega na ovim indexovim forumima sve vrvi kako vidim ...
je li nacionalizam pozitivan - rijetko bogami, u sasvim specificnim historijskim uvjetima ponekad da, ali ovaj etnicki, radikalni i regresivni i iz komunizma proizasli koji se nama desio raspadom bivseg ali i jedinog sistema koji smo zivjeli i poznavali ga sigurno ne;
na zalost jugoslavenska niti intelektualna a jos manje politicka elita jednostavno nisu bili u stanju da federaciju pretvore u nesto tipa amerike - nekakve nadnacionalne demokracije - za boga miloga - a tko? mozda blagoje adzic ili gojko supak - opasne karikature naseg vremena ... a jos su manje bili u stanju da dovedu do sporazumnog razgradjivanja na konstitutivne republike de facto drzave
i naravno, raspadom u grotlu nacionalistickog divljanja beogradske nahije zuvijek je razvodnjen tj. ukinut i identit nas samih (pustimo sad nekakve sitne irelevantne kulturoloske razlike ili one nasih jezicnih dijalekata i formi kao sto su ekavica ili ijekavica itd...)
sto je to danas identiet hrvata recimo?
sa cime se to nas covjek najvise identificira i sta mu je to stvarno bolje nego u prijasnjem sistemu - identificira se sa postojanjem svoje nezavisne nacionalne drzave i njenih simbola i utemeljitelja, i to je sve? vec je malo groteskno nije li, a sta je to njoj najsvojstvenije kao ideja koja nas je oko toga homogenizirala - pa najvise odbojnost prema "mracnom jugoslavenstvu" koje se opet izjednacuje sa velikosrpstvom, dakle skraceno srpstvom, i zelja da se to dokine;
dakle, mi sada kad smo pobijedili u ratu i izbacili srbe tj. sveli ih na "razumnu" mjeru jednostavno postojimo, vegetiramo u nekakvoj krizi identiteta a da ni sami ne znamo zasto - stvarno, zasto - da bi imali drzavu koja je pravi svoj antipod - skolski primjer onoga sto jedna sredjena drzava ne bi trebala biti, ne bih rekao da se za to ginulo, zato da budemo slobodni - pa to smo cak i vise bili prije - barem su nase banke, tvornice i sve ostalo bile nase a ne strane, eto sad imamo nekakvu toboznju neovisnost ali se apsolutno sve odvija po diktatu evrope koja sama prolazi kroz krizu identiteta i ne zna se sto ce od toga sutra uopce nastati - nadnacionalna drzava tipa amerike ili nekakav komplicirani multinacionalni buckuris koji bi po nekim atributima mogao cak sliciti i na jugoslaviju;
mi smo zeljeli lberalnu demokraciju gradjanskog tipa, a ne da nas milosevicev cisti pandan tudjma posrbi do kraja, jer kad potjeramo i posljednjeg srbina tek cemo onda biti pravi srboidni balkanci sa kojima se segaci cijela jebena evropa i kupuje nas za jeftine pare. i za to su znaci velike zrtve pale da bi se upalo u veliku historijsku regresiju i negaciju samih sebe i svoje drzavnosti, sa jos uvijek nesagledivim posljedicama na dugi rok, u kojoj lopov tuzi postenoga sto ga je raskrinkao kao zuzul babica, pa ako je taj isti zuzul drzava a drzava je tu da stiti zakon, onda je ova drzava znaci stvorena da bi ukinula zakon a ne stitila ga zar ne?
eto to su samo sazete posljedice onoga do cega je nas doveo radikalni nacionalisticki komunizam tudjmanovskog ili milosevicevskog tipa, neka mi neko kaze razliku? kazu gotovina je nas hrvatski brand, heroj, ne damo njega, bal-bla, smijesno, a njega se poistovjecuje sa hrvatskom drzavotvornoscu, a drzavotvorcima ni ustastvo nije nesto posebno mrsko, cak naprotiv reklo bi se, a ustastvo se hrani iskljucivo pogromom mrskih jugokomunistickih trabanata srba,
zidova je ionako malo ostalo pa nisu vise ni interesantni, ali bogami evo nestaje i srba, sta cemo sad ustase? - pa srbi i sve sto oni simboliziraju su i iznjedrili drzavotvornosti novovjeki hrvatski nacionalni identitet, i srbi su u najvecoj mjeri vrlo dobar razlog postojanja vladajucih nomenklatura, i to onim najogavnijim upravo srpskim principima, a da ne govorim kako je rat odlican manevarski prostor za muljazu i pljacku naivnog naroda, pusili su ljusi ne tako davno i price o naj 200 obitelji - i evo ih danas manje-vise bogami i imamo! a sve od zla oca i od gore majke, reko bi covjek da su milosevicevi da ne govore hrvatski i ne stanuju u vladi i saboru;
i koga cemo sada klat i kriviti za sve kad vise nema srba - jedni druge, mozda da se preorjentiramo na slovence, a mozda ove sa ove najnovije liste za lustraciju, ma sve nesto premalo i na kratak rok - ne mozemo sad i evropljane pocet optuzivati da su prosrpski nastrojeni i da su se urotili protiv nas, pa tu istu pricu srbija prodaje od pocetka...
... pa sta da se radi ljudi moji - sjedi i placi za srbima eto to ti je! hahahahaha!!!!!
koja hladna i gadna i jadna ironija sudbine, ko onaj oslijepljni svabo iz fima kozara sta tetura po sumi i zaziva upomoc: chetnik! ushtash! cetnik! ushtash! .... da, da, nema vise chetnika i ushtasha da uvjetuju i proizvode jedan drugoga, ali nema vise ni jugoslavije, nesvrstanih, nema nista osim evropskih integracija i hladnih evropljana koji oce da nas uskope i oduzmu nam sve sta imamo i izreguliraju sve po svojoj mjeri, bas krasno - ko ce i te pedere jos trpiti, e tako je to danas - to je nama nas drzavni nacionalizam donio, a moglo je i drugacije, puno drugacije .... e pa moglo je al' nije.
ajde dobro, dosta za sada, malo nihilisticki priznajem, ali bogami nemam lijepe rijeci za nase danasnje drustvo - jad i bijeda, prava sramota, bjelodana faza teske historijske regresije i gubitka grqdjanskog identiteta sa tendencijom da preraste u potpunu servilnost prema evropi i jacima i bogatijima, koji se sa nama sprdaju i rade sta oce upravo zbog naseg historijskog sljepila i ponavljanja uvijek istih gresaka - negiranja istine ... tipicno balkanski, prave smo zvijezde regije - pobjednici i graditelji svog boljeg danas, a za sutra koga briga, eto barem se time mozemo tjesiti da smo za balkanstvo prava mustra - prvi u regiji! poserem se ja na to.
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
Mindza Diskutant #118447

Broj postova: 160
|
ej ti gore exys sta marsiras na paradi - stari moj ja sam ti vani odavno, ali znas - ne vani svoje zemlje hrvatske niti svoga naroda u cjelini gdje mi je najljepse kako je-da je, vec sam ja van tih tvojih malogradjnskih primitivistickih (a vjerovatno i nacional-socijalistickih) zabluda sa kojima su te lobotomirali roditelji od malena pa ti nije ni za zamjerit sta si blenuo ko tele, jel te tata tuko puno? c, c, c ...
a to sta kazes za hsp, pa oni su samo hdzovska ili tudjmanovska ridikuloznija ili "radikalnija" forma, jer da nema njih koji se otvoreno svrstavaju (ili odnedavna toboze ne svrtavaju) na stranu ustastva tj. fasizma, sam hdz bi bio skoro pa ravan ekstremnoj desnici, boze sacuvaj dokle cemo ih trpit svih zajedno, ne bi li ih ova pticja gripa dohvatila da malo ubrza proces;
siber, pametan si vidim, ali vjeruj mi nije mi to nikakva cast ni veselje nego eto vise da si malo olaksam a malo i vidim kako ljudi reagiraju na kriticko iznosenje cinjenica, inace jadno je to nase drusvo i u sta srlja - u propast bez veze, kao da se dovoljno zla nije vec izdogadjalo a i to bez veze - pa manje bi stete bilo da smo izabrali racana ili pokojnoga tripala miku, koji najvjerovatnije ne bi nasjeli na farsu raspada federacije od koje su na kraju FT i SM ipak iskonstruirali bratoubilacki rat, a samo da bi se obogatili i zadovoljili svoje bolesne umove, puno bi u boljoj situaciji bili da smo otrpili (bilo ogranicenu bilo apsolutnu sta je manje moguce) srpsku hegemoniju jos ovih 15 godina nego sta smo dosli na ovo na sta smo dosli, a srbija bi se i onako i ovako prije ili kasnije raspala i svela na pasaluk kao sta i jeste i upravo tako i zasluzuje, i to vjerovatno i ranije da su se historijski tokovi uspjeli usmjeriti kao npr. u cehoslovackoj, ah kako smo mi mogli zajebavat cijeli svijet samo da smo prebrodili tu tranziciju bez ovga historijskog rugla koje nas je ujebalo za vijeke vjekova, pa eto jos smo mogli bit npr. nesvrstani i mutit vodu i zapadu i istoku i navlacit je na svoj mlin, e da, ali ko, zadrigli gospon sanader mozda, da ne bi ...
nije se na balkanu naviklo na otvoren istup, na kritiku negativnosti ma otkud ona dolazila, a i nije se imalo ni kad - povijesne su okolnosti teske bile, dakle nema istinskih intelektualaca koji bi govorili ni vise ni manje nego istinu svaki u svojim domenama znanosti privrede i drustva, tj. nema ih jos uvijek dovoljno - drustvene okolnosti su takve da ih je jednostavno premalo i ne mogu se oformiti jer to je u biti srednja gradjanska klasa iz koje se rafinira elitni intelektualni sloj, a kod nas i gradjanstvo i elita svi se boje - cast rijetkima ali uglavnom sve konformisticke kukavice i malogradjani - i ja se ponesto bojim, imam obitelj ... jebi ga takva su vremena cupava, ginulo se nizasta, ne samo u ratu protiv srba vec i u drustvu, moj konformizam je ipak ogranicen jer ne obavljam nikakvu funkciju (boze mi prosti jos mi samo to fali) i uvjetovan je pukim prezivljavanjem a nisam ni neskroman niti ikoga potkradam - najmanje siroke narodne mase i to na milione i to svaki boziji dan sta radi "drzava" tj. njeni najvisi nosioci, ja afirmiram osobine najobicnijeg slobodnog grajdanina lojalnog sistemu, ali avaj i tu treba biti oprezan - sistem je u svojoj naravi kriminalan pa je i biti mu lojalan po automatizmu kontraproduktivno i balansiranje na rubu bezdana, uf;
kazao je akademik s. livada - nema gorega kriminala od institucionaliziranog kriminala, a to se upravo nama desilo na nasu veliku tugu i frustraciju, ali sreca pa nije samo na moju koliko vidim ljudi se ipak polako trijezne, polako ali sigurno ...
ali ti si zato mlad! intelektualac i buduci liberalni gradjanin - ti i tvoja kompa ste nosioci promjena, niko drugi, zato se ne boj primitivaca jer njih je lako izblefirati i zaplasiti jer i sami uvijek nesto foliraju da ni sami ne znaju sta - i to nas doovdje i dovede, nego istupi hladno i sabrano kad znas da si u pravu i jebi mater bez pardona svkome ko ti se iti ucini seljacinom, neces puno pogrijesiti a ako i pogrijesis koji put lako se ispricati, jer jedino tako moze razum nadvladati primitivne instinkte poput neznanja, straha, mrznje, koji jedan drugoga uvjetuju i cesto varaju ljude kojima je onda vrlo lako manipulirati, pa i od strane takvih apsolutnih idiota kao sto su FT, SM ili inih ... eh, ja ti sad solim pamet a tvojih sam godina bio sasvim apolitican i anacionalan jer su bila takva vremena, a i danas sam doduse, samo sta se novovjekom Sranju vise niko ne moze potpuno otrgnuti ...
[Editirano 25.2.2006 20:30:00 by Mindza]
|
|
vrh |
 |
 |
|
Maca_mala Diskutant #110999

Broj postova: 146
|
Samo htjela da dodam svaka vam cast.
Hvala Bogu mater me nikad nije ucila "tome'' osim da ljude dijelim na
ljude i ne ljude, jos uvik se toga drzim. I osjecam se good.
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
Rider_of_Rohan Diskutant #107054

Broj postova: 7025
|
Citat [Mindza]
uvazavam svaciji argument naravno, samo sta to tvoje mozes pricati mami i tati da ne kazem zakaciti macku na rep, upravo nacionalizam odnosno formu nacionalizma su nase rukovodece strukture prodale narodu, a SADRZAJ mu je bio primitivizam i nacional-sovinizam i na koncu fasizam ako bas hoces, i to bas onaj sablonski, a sve pod borbom za nacionalno samoodredjenje i formiranje nacionalnih "demokracija" kako su si tepali i tepaju dan danas, a sto je trebao biti nekakav pozitivan historijski pomak naprijed a ne regresija u bezakonje na krilima tog istog nacionalizma koja traje jos uvijek, pise ti gore pa ako nisi dobro vidio procitaj jos jednom - tanka je crta izmedju ljubavi i mrznje isto kao izmedju nacionalizma ili nacional-sovinizma, na nasem se primjeru zorno vidi ... slabo sam ja cuo "nacionalist" ili "nacionalisticki" u nekakvom dobrom kontextu ili kao superlativ ...
Uz svo dužno poštovanje prema trudu ali naslov teme je "nacionalizam" a ne "hrvatska praksa koju neki novinari nazivaju nacionalizmom"
|
|
vrh |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
frko Diskutant #28338

Broj postova: 317
|
nacionalizam može biti jedno vrlo jako oružje što se pokazalo već jako puno puta u povijesti, izraženi nacionalizam omogućuje i lako manipuliranje masama od strane vladajuće oligarhije, što svakako ne može polučiti dobrim ciljom, pogotovo ako one kontroliraju medije i određuju neprijatelja naciji (a šta se u većini slučajeva upravo i dešava)
uzmimo samo za primjer našu blisku povijest
- u trenucima kada je hrvatska opstojnost uistinu bila ugrožena oligarhija na vlasti je u širokom masama izazvala razvila svijest da je svako suprostavljanje vlasti atak na sam hrvatski narod i na sigurnost RH (što je u trenucima rata bilo donekle i razmljivo), valst i nezini potezi poistovijetili su se sa nacijom odnosno njezinom budućnošću
i što se desilo: da su se osim obrane od velikosrpske agresije i očuvanja opstojnosti - što je neupitna vrednota, dogodile i vrlo ružne stvari poput:
- sramotne pretvorbe -sustavnog osiromašenja hrv. građanstva - stvaranja preko noći tajkuna zahvaljujući dobrim vezama sa oligarhijom na vrhu
i sve to pod krinkom nacionalnih interesa, a još i danas se mnoge te negativne pojave upravo brane nacionalnim razlozima
a ruku na srce veliki dio hrvatske je rasprodat upravo strancima,
krvotok hrvatske, banke su prtešle u ruke stranaca, u Opatiji bogati stranci kupuju vile uz more a domicionalno stanovništvo bježi u brda, pol istre je rasprodanjio, godišnje oko 9000 ljudi više umre nego se rodi , nacija odumire
a gotovo cijela hrvatska politička scena se bazira na opciji ljevo-desno, odnosno ptomci ustaša i partozana, a još je žalosnije da mase to puše i tako glasuju dok država propada
ljubav mrepa domovini da, očuvanje naše kulturne baštine, teirtorija opstojnosti je po meni neupitna, ali nacionalizam je jako opasna stvar, pogotovo u neumjernim količinama, odnosno kao i sve drugo u životu (prevelika opčinjenost bilo čime nije dobra, pa to nas i uči biblija zar ne umjerenost)
|
|
vrh |

|
 |
|
|
|
ager Diskutant #19260

Broj postova: 6072
|
Citat [Knin_95]
ali
HDZ-ova ideja demokratskog ustroja države dovela je do slabljenja i
popuštanja pred
protivnicima nacionalne ideje i dovela narod i državu na koljena pred
ostalim državama, međunarodnom zajednicom i unutarnjim saboterima.
daj reci jednu nedemokratsku modernu i uspješnu državu
|
|
vrh |

|
 |
|
|
|
|
|
ager Diskutant #19260

Broj postova: 6072
|
Citat [jankec05]
ja bih rekao da je nacionalizam negativno, a domoljublje je pozitivno.
i nacionalizam je pozitivan osjećaj ako si ponosan na uspješne sportaše, naučnike, izumitelje, pisce, pjevače, pjesnike, naučnike, ali ako misliš da su uzor naciji razni mutikaše, utajivači, krivotvoritelji, pljačkaši, ubojice, svećenici, suci, trgovci drogom, lažljivci i njihove pičke onda je to bolesno Tko i inače poštuje prave vrijednosti , taj ni s bolesnim nacionalizmom nema problema
|
|
vrh |

|
 |
|
 |
 |
|
Danas sam kao predsjednička kandidatkinja uputila otvoreno pismo Predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću i pozvala ga da iskorist...
|