Istarska, primorska, dalmatinska, otočka kuhinja

woodmajstor  je objavio 2.3.2019 10:26 | 211 odgovora u temi

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa...

na dno
woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 2.3.2019 10:26

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa najdrazim

 

JAnjetina s ruzmarinom

Sastojci:

 

1.5-2kg janjece plecke

1 kg krumpira

3,4 mrkve

2 poriluka

2,3 grancice ruzmarina

lovorov list

dva deca bijelog vina

sol,papar

maslinovo ulje

 

 

1.korak

Janjetinu posolite i popaprite

Zarezite meso nozem na nekoliko mjesta pa utaknite unutra ruzmarin ,lovor i neoguljenei cesnjak.Zalijte meso maslinovim uljem i neka odstoji dva sata

2.korak

U posudu za pecenje stavite maslinovo ulje pa polozite janjetinu i pecite oko pola sata na 200 stupnjeva.Dodajte malo tople vode ,prekrijte je folijom i pecite je jos oko sat i pol do dva sata vremena uz okretanje i podlijevanje.

 

3korak

Pola sata prije kraja dodajte narezani i zacinjeni krumpir ,mrkvu,poriluk i cesnjak i sve podlijte bijelim vinom.

 

AKo to radite pod pekom, pazite da zar nije prejak i cesce provjeravajte i podlijevajte da se meso ne osusi,a kad stavite krumpir i povrce dobro zalijte vinom i isto tako provjeravajte .

Normalno dok ste kraj peke s drustvom pazite da vino koje ste pripremili za peku ne ispijete do kraja

woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 2.3.2019 10:31

Punjene lignje

 

Lignje ocistite, odvojite krakove i usitnite ih.

Usitnjenim krakovima dodajte usitnjeni cesnjak,petersin, mrvice.S tim napunite lignje i zatvorite lignje cackalicom

Narezite krumpir, papriku ,kapulu , pomidor, ako imate batata onda i njig.

Povrce slozite na dno padele, na povrce slozite lignjei sve zalijte maslinovim uljem i bijelim vinom po vasoj zelji.Dodajte i dec vode da povrce bude socnije.

Pokrijte aluminijjskom i stavite u zagrijanu pec na 180 da se pece minimalno 30 minuta, nakon pol ure maknite foliju i ispecite do kraja

woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 2.3.2019 10:46

Mrkac na saltu

 

Ocistimo dans mrkaca i stavimo ga u led do sutra

U posudi zgrijemo maslinovo ulje i dodamo vino, ja uvijek stavim crno vino, vi kako volite

Stavimo mrkaca i zalijemo ga vodom prst iznad mrkaca i kuhamo oko 45 minuta

u drugoj posudi skuhati krumpir u kori

kad je sve skuhano, i krumpir i mrkaca izrezati na sitno, sve pomijesati, dodati papar sol, cesnjak, vlasac, cesnjak ,sve zalit maslinovim uljem i ponovno izmijesati

Servirat hladno

woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 2.3.2019 10:50

Ne znam zasto neki ne vole lignjune, obicno zene, meni je lignjun dobar ko i lignja

woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 2.3.2019 10:52

Nekad sam solio srdele i imao punu kacu ,to vec dugo, dugo nisam radio, kupim ih u plodinama,ali valjda sto si stariji, okusi mladosti ti se nekako vracaju i onda  se i ti zelis vratiti tim okusima i ponovno ih osjetiti.

Mislim da cu ponovno pocet solit incune i srdele

woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 2.3.2019 11:00

Za soljenje je potrebno sljedece

 

bacvice, ja ih imam i cuvam ih ljubomorno

5-6 kila incuna ili srdela zavisi sta zelite soliti

dobar kamen tezine riba koje cete soliti ,dakle 5-6 kila.

 

U dno bacve nasuti sol

pokriti sve ribom tako da je glava okrenuta bacvi,i sve jedno uz drugo da nema prostora izmedju, zatim sve posoliti pa posloziti drugi red ribe, okomito na donji red ,pa opet posoliti i tako do vrha bacve.

Sve poklopiti i na poklopac staviti kamen.

NAkon 5-6 dana pokupiti vodu koja je nastala presom i izbaciti, dodati ponovno sol na vrh.

Uzeti manji kamen , oko 2-3 kile i ponovno poklopiti i zaboravit na ribu kojih 2-3 mjeseca

woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 10.3.2019 17:17

NAmaz od maslina

Crne ili zelene masline

slani incuni file

kapare

papar

maslinovo ulje

ribana limunova korica

 

 

MAsline, kapare i incune nasjeckajte na sitno ili izmiksajte dodajte koricu limuna,maslinovo ulje, kapare, i sve dobro izmiksajte u namaz

 

 

 

Kap Cognaca nece odmoci, dapace

woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 10.3.2019 17:28

Kako je nono radio zimnicu od tune.

Uhvacenu tunu bi izrezao na komade i skuhao sa korjenastim povrcem.

Skuhanu tunu bi ostavio vani do sutra. Onda bi je ocistio od kostiju i slozio u staklenke.

Poklopac bi namazao rakijom (kod nas se kuhala najvise smokovaca)

I to je to, Mogla je tako stajat skoro godinu dana

woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 10.3.2019 17:43

Jos kao klinac sam uvijek obozavao brudet od ugora

 

 

Narezati kapulu i na maslinovom ulju lagano je dinstatii oko 20 minuta

Dodati cesnjak, petersin, pomidor i jos malo dinstat

Na to dodat komade ugora, a i druge ribe ako imate ili skoljke, moze i mrkac ili sipa ili lignja ,uopce nije bitno

Posoliti, popapriti, dodati bijelo vino ,moze i crno i octa.

Kuhati poklopljeno jos pol sata i ne mijesati.

Ja jos obavezno dodam pidoce na vrh

 

Uz to nema bolje od palente krumpirice, ili paste ili surle.

woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 10.3.2019 17:48

Kroz cijeli zivot ce me pratiti mirisi salse od pomidora , znale bi se skupit sve none iz mjesta i tri dana prije pocetka pravljenja salse raspravljat

o salsi.

A onda bi cijelo selo zamirisalo po salsi.

sistrum_
Broj postova: 6801
sistrum_ je objavio 10.3.2019 17:50 | citat na woodmajstor

Za soljenje je potrebno sljedece

 

bacvice, ja ih imam i cuvam ih ljubomorno

5-6 kila incuna ili srdela zavisi sta zelite soliti

dobar kamen tezine riba koje cete soliti ,dakle 5-6 kila.

 

U dno bacve nasuti sol

pokriti sve ribom tako da je glava okrenuta bacvi,i sve jedno uz drugo da nema prostora izmedju, zatim sve posoliti pa posloziti drugi red ribe, okomito na donji red ,pa opet posoliti i tako do vrha bacve.

Sve poklopiti i na poklopac staviti kamen.

NAkon 5-6 dana pokupiti vodu koja je nastala presom i izbaciti, dodati ponovno sol na vrh.

Uzeti manji kamen , oko 2-3 kile i ponovno poklopiti i zaboravit na ribu kojih 2-3 mjeseca

onda ih izvadis, malo posolis i mljac...

sistrum_
Broj postova: 6801
sistrum_ je objavio 10.3.2019 17:51

mogos nabacit i koju slicicu tu... i to te ide od ruke :DDD

woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 10.3.2019 17:53

KAd bi nono uhvatio grdobinu to je bila festa.

3, 3,5 kile je bilo ono normalno.

Obavezno se radila na brudet .

 

NArezat je, na komade, oprat posusit, uvaljat u brasno,

lagano je prepec na maslinovom ulju, onda maknut i na istom ulju izdinstat kapule .

Dodat pomidore, kuhat jos desetak minuta ,dodat sol, papar, bijelog vina i konjaka i polako dodavat grdobinu.

LAgano je kuhat i ne mijesat ,dok ne omeksa

 

woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 10.3.2019 17:54 | citat na sistrum_

mogos nabacit i koju slicicu tu... i to te ide od ruke :DDD

 

 

Kad ih budem radio stavit cu, dobra ideja

woodmajstor
Broj postova: 8681
woodmajstor je objavio 11.3.2019 09:32

Vrijeme je sparoga i vrijeme za budjenje poskoka.

uvijek treba biti oprezan dok se beru sparoge, jer koliko god poskok izgledao tromo ,on to nije, dapace superbrz je .

Uglavnom kad odem u sparoge ne vracam se doma dok nemam preko tri kile nabranih.

 

 

NAjjednostavniji recept i najkoristeniji je fritaja sa sparogama, U Istri ih mozete gustati na svakom koraku, u svakom restoranu.

 

MEni je najdraze napravit rizoto od sparoga, .

Na maslinovom prodinstat kapulu i vrhove sparoga, dodati rizu i mijesati uz podlijevanje bijelim vinom. Zaciniti soli i paprom, malo safrana za zutu boju, malo maslaca i vrhnje i na kraju parmezan.

na vrh