Istarska, primorska, dalmatinska, otočka kuhinja

woodmajstor  je objavio 2.3.2019 10:26 | 235 odgovora u temi

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa...

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 19.4.2019 14:10

Meso raka u prsutu

Skuhano meso raka umotati u ploske prsuta, dobro bi bilo da je prsut mladji.

NA maslinovo zdinstat cesnjak i kapulu kao za buzaru , stavit rakovo meso u prsutu na to

Okretati dok ne dobije lijepu boju, ako je prsut jako slan ne solit, samo popaprit,ruzmarinom proc kroz ulje za miris

Dodat bijelo vino i lagano dinstat

Kad je gotovo prelit po krumpiru i posut petersinom

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 19.4.2019 14:20

Buzara od raka

SKuhat raka u kipucoj vodi, izvadit iz vode i ocistit oklop od mesa

Na maslinovom prodinstat kapulu,dodat sitno narezan cesanj, promijesat pet sest puta da cesanj ne zagori, dodat rakovo meso, dodat pome da li friske i sitno narezane, ili iz konzerve, dodat malo paste iz konzerve od poma ,mijesat jos i polako dolijevat bijelo vino, kad malo zakuha dodat mrvice i petersin .

 

Pazit da ne pojedete prste

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 19.4.2019 17:30

Dignes se iznad Karlobaga prema Velebitu u koju god kucu udjes a da te znaju,ili da znaju tvog oca ili didu, jer prvo pitanje je ako te ne znaju a ciji si ti, sve ce ti ponudit.Ako te ne znaju, bit ce zatvoreni prema tebi, i osjetit ces da si nezeljeni gost.

AKo ides nekome koga znas, ili ti znaju porodicu, ili si u nekakvom krvnom svojstvu sa njima, a vecina jesu , jer su iz sela u selo se zenili i tako se krvili i porodice osnazivali ,tamo si ko doma.

Prodjem ispod Alana, spustim se do Karlobaga, a u auto mi napunjen veprovinom, srnecim mesom, zecevima.Ali znam da i kad netko od njih prodje kroz moje selo, da ce njegov auto bit napunjen kvalitetnom ribom , suhim smokvama, dobrom rakijom od smokve. Ljudi dolaze i odlaze ali krv je krv, to ne mozes i ne smijes zaboravit bez obzira u kojem je koljenu tvoj rodjak.

 

Tako se vratim doma, stavim meso u led, ( kuca mora imat generator, jer zimi cesto nestane struje tijekom bure, a onda ode meso iz ledenica )

Odrezem komad vepra i napravim dobar sug od veprovine.

Meso vepra izrezem ,posolim i ispecem ga sa svih strana.

Izvadim ga van i u to ulje dodam mrkve, celera ,petersina i suhe pancete.

Kad sve omeksa, nalim vina, dodam borovnice suhe ako ih imam, ako nemam onda bobe od smreke, pomidor,ruzmarin, moze i suhe sljive, pobrasnim sve ,promijesam i stavim nazad meso od vepra.

Dodam vode da pokrim meso i smanjim vatru.

Kuham dok meso posve ne smeksa.

KAd je gotovo, skuham palentu ,ponekad pire.

 

Crno vino dok me ne baci na pod i cetveronoske se odvucem do fotelje

zhelimir.obradovic
Broj postova: 11243
zhelimir.obradovic je objavio 19.4.2019 17:31 | citat na woodmajstor

Buzara od raka

SKuhat raka u kipucoj vodi, izvadit iz vode i ocistit oklop od mesa

Na maslinovom prodinstat kapulu,dodat sitno narezan cesanj, promijesat pet sest puta da cesanj ne zagori, dodat rakovo meso, dodat pome da li friske i sitno narezane, ili iz konzerve, dodat malo paste iz konzerve od poma ,mijesat jos i polako dolijevat bijelo vino, kad malo zakuha dodat mrvice i petersin .

 

Pazit da ne pojedete prste

Ovde ti samo fali kilo hleba, raka posle moš i da baciš

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 19.4.2019 17:33

Obicno kilo kruha i ode uz toc

zhelimir.obradovic
Broj postova: 11243
zhelimir.obradovic je objavio 19.4.2019 17:41 | citat na woodmajstor

Obicno kilo kruha i ode uz toc

Jel, kad ubaciš paradajz kolko posle još kuvaš?

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 19.4.2019 17:46 | citat na zhelimir.obradovic

Jel, kad ubaciš paradajz kolko posle još kuvaš?

 

 

Dok sve ne prokuha, ali na lagano,ako nije lagano nego jaka vatra ,onda prebrzo prokuha ,pa nije zgotovljeno i onda se useres od proljeva.

 

Ozbiljno ,iz prve ruke

zhelimir.obradovic
Broj postova: 11243
zhelimir.obradovic je objavio 19.4.2019 17:54

Jel dodaješ šećera?

 

Deluje mi da samo od paradajza i vina mož da bude malo kiselo

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 19.4.2019 17:57

Zec

NApravit marinadu od crvenog vina, octa, ruzmarina i kapule, kod nekog sam vidio da stavlja lavandu, nisam htio komentirat jer je starija osoba, ali mi je ostalo u pameti. TAko mariniranog stavit u frizider do sutra.

Drugi dan ga oprat ,posusit, izrezat na komade , natrljat soli i paprom i stavit u posudu za pecenje.

Preko mesa posloziti pancetu .Stavit pec i onda s vremena na vrijeme zalit ga malo vodom ili sokom od pecenja i okretat meso, sve dok se ne zgotovi.

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 19.4.2019 17:59 | citat na zhelimir.obradovic

 

 

Ne dodajem secer, stavim ili borovnice ili suhe sljive, one malo bace secera, dok kuhas cijelo vrijeme isprobavas, i dodajes po svom misljenju ono sto fali.

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 20.4.2019 08:47

BAba je bila posebna osoba, fantasticna kuharica ,nepismena zena ,koja je sve znala.

Sjecam se da je uvijek imala ogromnu teglu sa smokvama koja je bila njezin lijek za sve. Ne znam koliko joj je to pomoglo za razne bolesti, ali znam da je umrla sa 92.

Babin lijek za sve

 

Brdo suhih smokava stavit u veliku teglu i to prekrit maslinovim uljem.

ZAtvorit teglu i ostavit je na hladnom mjestu dva mjeseca.

Nakon dva mjeseca otvorit i svaki dan uzimat jednu smokvu na taste.

 

Probat cu to napravit ove godine kad pokupim i osusim smokve

farcajg
Broj postova: 19593
farcajg je objavio 20.4.2019 10:16

Na netu se da naći više informacija koliko te smokve trebaju stajati. Najčešće piše 40dana. 

Tak da ova informacija od dva mjeseca je prava. 

Ako ko zna onda su to bake. 👍

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 20.4.2019 10:22

Ja to radim sa rakijom

kilu smokava zalijem sa lozom zatvorim i pustim da odstoji dva mjeseca

dok ne dobije predivnu zlatnu boju.

Onda svaki dan pojedem na taste jednu pijanu smokvu i

popijem malu casicu.

Problem je sto onda to radim po nekoliko puta na dan.

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 21.4.2019 13:43 | citat na zhelimir.obradovic

Jel dodaješ šećera?

 

Deluje mi da samo od paradajza i vina mož da bude malo kiselo

 

Ti o jednom ja o drugom, ti pitas za buzaru a ja odgovaram za vepra.

Ubuzaru ne stavljam secer, i ne ispadne kiselo od vina i pomidora, mrvice i samo meso raka promijene okus vino-pomidor,

u biti pomidor na kraju samo napravi crvenkastu boju, ali ako radis buzaru na bijelo, onda ne stavljas pomidor.

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 22.4.2019 10:14

Za koji dan mi je rodjendan , i standardno za prijatelje cu pripremit janjetinu pod pekom, sa krumpirom. i kruh pod pekom.

To je vec kao tradicionalno, poruke vec stizu da se ne bi koga slucajno zaboravilo. KAo da sam ikad ikoga zaboravio.

Cak i onog koji mi svaki put kad se napije pjeva Bella Ciao, a sad mi jos poslao preradjenu disco veriju Belle ciao, mozete to zamislit partizanska preradjena u disco verziju, fantazmagoricno.

No ajmo o peki.

 

Napravim marinadu od maslinovog ,crvene paprike,kapule, soli papra, namazem janjetinu dobro sa tim i stavim dva sata u frizider.

Dok mi se vatra pretvori u zar, pripremim povrce, krumpir, mrkvu, papriku, balanzanu, kapulu ,  isto posolim i popaprim , zalijem maslinovim i pustim povrce da ceka vatru da se pretvori u dobar zar. Obje peke stavim pokraj vatre da se zagrije. Druga peka je za kruh, koji ce se pocet pec kad i janjetina.

Stavim meso i povrce pod peku , sve zagrnem zarom ,i ne pijem nista , jer mi se desilo dva puta da smo se zapili i zaboravili okrenut meso.

Dakle nakon 45 minuta okrenut meso i sve promijesat, dodat vina i pustit dalje da se pece. Glupo je rec koliko se treba pec, sve zavisi od kolicine mesa koju pecete, zato moj savjet je svakih 25 minuta provjerite meso. I uvijek imajte dovoljno zara sa strane.