Istarska, primorska, dalmatinska, otočka kuhinja

woodmajstor  je objavio 2.3.2019 10:26 | 235 odgovora u temi

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa...

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 22.4.2019 10:28

Uvijek se nadje par osoba koje ne vole janjetinu, da li zbog svojstvenog mirisa i okusa ili neceg drugog, ali ih ima, Obicno njih tuzno gledamo, zli za njih uvijek ima jetrica koje se brzo ispeku, ili kokosjih krilca i bataka, ili koja vratina, ali, sta rec, ne vole janjetinu , osmi grijeh

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 22.4.2019 14:17 | citat na woodmajstor

 

 

 

O bella ciao

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 23.4.2019 10:14

Brzinski incuni

 

VAsi su na kupanju, a vi ste malo ostali doma odmorit, i normalno malo zadrijemali oko podneva uz casu vina,

MAlo prije nego sunce u podne udari u glavu zovu vas ,ako ste pripremili rucak, jer se oni spremaju sa plaze.

Ajmo nesto brzinski a to su incuni za dvadeset minuta.

 

Na maslinovom prodinstajte kapulu, poslozite incune na kapulu kad je zdinstana,

posolite , popaprite , i zalijte bijelim vinom, poklopite i pustite 3,4 minute da se incuni pocnu odvajat od kosti.

Dodajte cesnja, petersina i poklopite  20tak minuta ,a za to vrijeme skuhajte krumpir.

Dok oni dojdu, sve je spremno za serviranje.

bigblueST
Broj postova: 6507
bigblueST je objavio 23.4.2019 22:49 | citat na woodmajstor

 

mi ih zovemo grancigule 

bigblueST
Broj postova: 6507
bigblueST je objavio 23.4.2019 22:54 | citat na woodmajstor

Nekad su ugorirasli u svakoj rupi, gurnem ruku, ili me ugrize ili pokusa zbrisat dublje, ako me ugrize, samo ga izvlacim,lako za ugriz, bitno da je vani, ako se uvuce, onda pocinje pakao, zaroni, izroni, zaroni, izroni, guraj osti ,trazi duze osti itd.

 

Ali gust ga je bio izvuc kad je bio debel.

 

Volim ga i danas pripremit na svoj nacin, to nisam vidio nigdje drugdje , cak niti kod svojih , a kad sasam im napravio bili su odusevljeni.

Ugora izrezat na komade , pripremit pac od vina ,maslinovog, ruzmarina ,soli i papra, uvaljat ga u to i pustit ga dva sata u frizideru.

Nabrat listova vinove loze, umocit ih u sok od limuna , svaki komad ugora zavit u poseban list. Zapalit vatru i pricekat da se zar smiri, na gredaelu poredat zavijene komade ugorai pustit da lisceloze polako uvene, cijelo vrijeme ga mocit sokomod limuna ,i maslinovog. Kad je gotovo izvuci ugora iz lisca posut ga maslinovim ,i limunon , stavit masline oko njega Kriske limuna i kuhani krumpir zaliven maslinovim i s petersinom po njemu.

Servirat uz hladno bijelo vino

 

jedan praktičan savjet za lakše čišćenje ugora s obzirom da je pun malih, sitnih dračica zbog kojih ga mnogi izbjegavaju

 

dakle, ugora uhvatite za glavu, a pustite tijelo da pada prema tlu...zatim ugora obuhvatite rukom i svom snagom povlačite prema dolje (prema repu) i tako više puta ponovite

 

na taj način, većina drača i dračica otiđe prema dnu tijela, tj. prema repu i ostaje ih manje u mesu 

bigblueST
Broj postova: 6507
bigblueST je objavio 23.4.2019 23:13 | citat na woodmajstor

Obozavam balancane, nekiih ne vole jer su im gorke, ali treba ih znat napravit.

 

Volim napravit balancanu sa parmezanom

Narezem je na listove i bacim na maslinovo dvije tri minute

maknem je na tanjur sa papirom da se ocijedi-

Stavim pasate, maslinovo ociscene,ali ne narezane komade cesnja, lisce basilice i sol,

mijesam 10 minuta na srednjoj temperaturi, i onda maknem cesanj van.

Zagrijem pecnicu na 200.

Poslazem balancanu po pljosnatoj padeli, tako da je dno pokriveno, stavim na balancanu pasate

preko pasata namazem dobro iscijedenu mozarelu, dobro ocijedzenu , da ne pusta vodu

nabacam na vrh oregana, preko svega nastruzem parmezana i pobacam na to listice basilike.

Nastavim slagati istim redoslijedom dok sve nepopunim, i na vrhu zavrsim sa mocarelom i pospricam maslinovim uljem.

 

Pecem oko 40 minuta, vadim pustim da se malo ohladi i rezem u kocke.

 

Ako niste dobro ocijedilimozarelu, moze vam lako ispasti gnjecavi irasipati se dok rezete

 

kako odstraniti gorčinu iz balancana:

 

neoguljene balancane dobro izbosti pirunom/vilicom/viljuškom na što više mjesta, staviti u veliku teču s puno hladne, dobro posoljene vode i pustiti najmanje sat-dva...posoljena hladna voda će izvući svu gorčinu iz njih (treba dobro posoliti, ubaciti šaku soli - ne bojte se, neće sol ući u balancane) 

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 23.4.2019 23:25 | citat na bigblueST

 

jedan praktičan savjet za lakše čišćenje ugora s obzirom da je pun malih, sitnih dračica zbog kojih ga mnogi izbjegavaju

 

dakle, ugora uhvatite za glavu, a pustite tijelo da pada prema tlu...zatim ugora obuhvatite rukom i svom snagom povlačite prema dolje (prema repu) i tako više puta ponovite

 

na taj način, većina drača i dračica otiđe prema dnu tijela, tj. prema repu i ostaje ih manje u mesu 

 

 

 

I onda rep odsjec i bacit.

 

bigblueST
Broj postova: 6507
bigblueST je objavio 23.4.2019 23:47 | odgovor na woodmajstor

I onda rep odsjec i bacit.

...........................

 

bolje i to, nego da su one dračice debljine dlake po mesu, ono je užas, posebno kod manjeg ugora 

bigblueST
Broj postova: 6507
bigblueST je objavio 23.4.2019 23:49

ne znam je li tko napisao recept za pašticadu, prolistat ću sutra još malo pa ako nema, ja ću postavit 

BoxxRI
Broj postova: 1656
BoxxRI je objavio 27.4.2019 15:46

Sretan rodjendan

 

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 28.4.2019 17:12

Biti ceza koji dan ,planiram janjetinu pod pekom i rostilj

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 28.4.2019 17:13 | citat na bigblueST

ne znam je li tko napisao recept za pašticadu, prolistat ću sutra još malo pa ako nema, ja ću postavit 

 

 

Hajde recept napokon

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 29.4.2019 15:53

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 29.4.2019 23:46

Stojim na terasi i gledam livadu ispred sebe,koju moram pokosit,a stari su tamo nekih 100 godina unazad ili mozda i vise sa te livade pokupili svaki kamencic i kamen  da bi je mogli sadit.Svega se sadilo, a sada samo travurina i koromac.

Tužno i za razmisljat, danas nicemu ne služi ,a nekad je hranila pet dimova (kuča) i tko zna koliko usta.

 

Sve se sadilo, sve je uspijevalo, iskopani su bunari za navodnjavanje i za stoku preko ljeta, i sve je odlično služilo do prije nekih 30 godina ,kad je sve mlado otišlo ili u Rijeku , ili u Zadar ili u Gospic.

 

 

Jote je uvijek bilo, fine mirisne i zdrave, sa kupusom sa te livade.

 

Jota

Namočite fažol da odstoji cijelu noć

Stavite ga kuhat nakon što ga preberete.

Kad zakuha, ispraznite vodu i dodajte drugu i pustite nek opet zakuha na polutiho

Kad drugi put zakuha ,dodajte cešanj, peteršin, pancetu, narezanu kapulu i lovorov list.

Posolite i popaprite.Nastavite kuhat fažol na polutiho dok se ne skuha.

U drugoj padeli kuhajte kapuz i suha rebra, kad je fažol skuhan dodajte mu kiseli kapuz i rebra , neki rebra odvajaju od kosti, ja volin stavit kompletno.

 

Narežite krumpir na kockice i dodajte nek se i on kuha.

woodmajstor
Broj postova: 9359
woodmajstor je objavio 2.5.2019 11:22

Nikad senisam usudio brati gljive, mada ih ima okolp mene, ali tu možeš pogriješit samo jednom.

Ne raspoznajemih, nikad se nisam trudio naučit raspoznavat gljive, i kad ih i vidim samo prođem pored njih.

Često ih dobijem zamrznute, ali i kad ih dobijem moram vjerovat onome od koga ih dobivam, ako baš i ne vjerujem, onda ih ne uzmem.

 

Ali ajmo malo o punjenim gljivama

 

 

 

Drzak gljive, prsut ,mladu kapulu narezat na sitno

Sve malo prodinstati na maslinovom.

Narezati sir na sitno i pomijesati sa prodinstanom smjesom kapulice, prsuta i stabljika

Sir se i ne mora narezat na sitno ali onda smjesu kojom punimo gljive prekriti sirom.

Kad se gljive napune ,naribati jos sira po vrhu, sve zalit maslinovim i u pečnicu na dvadeset minuta na 200