Istarska, primorska, dalmatinska, otočka kuhinja

woodmajstor  je objavio 2.3.2019 10:26 | 179 odgovora u temi

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa...

na dno
woodmajstor
Broj postova: 8290
woodmajstor je objavio 2.5.2019 13:01

Današnja poruka Don Galla 

bigblueST
Broj postova: 5835
bigblueST je objavio 6.5.2019 14:14 | citat na woodmajstor

 

 

 

O bella ciao

bigblueST
Broj postova: 5835
bigblueST je objavio 6.5.2019 14:17

evo tradicionalni dalmatinski recepti za bakalar, nije mi se dalo tipkati nego drito iz moje tekice

 

 

Napomena: šubioti su vrsta tjestenine, uobičajeno se dodaju bakalaru na brujet u šibeniku i njegovoj okolici

 

 

 

 

 

 

 

bigblueST
Broj postova: 5835
bigblueST je objavio 6.5.2019 14:18

majstore, nisam zaboravila na recept od pašticade, nego ga nemam zapisanog pa još uvijek skupljam volju za tipkanje 

woodmajstor
Broj postova: 8290
woodmajstor je objavio 8.5.2019 08:57

Što setiče pašticade , mi smo je jeli samo za praznike, kombinacije su bile svakakve, ali pašticada je bila često uvrštena kao praznički ručak.

 

Moj izbor pasticade

 

Junetinu deblje komade narezat sa strane i napunit češnjom i pancetom,(volim masnije dijelove pancete stavit).

Maslinovo ulje zasolim i zapaprim , dodam vina i acceto balsamico i lovora ,promiješam i onda namažem junetinu sa svih strana i ostavimje preko noći u frizideru u ostatku marinade da se toća.

Drugi dan na maslinovom ili na malo svinjske masti okrenem meso nekoliko puta dok sva marinada ne ishlapi.

Na maslinovom zdinstam kapule i češnja dodam suhe smokve na pet minuta, dodam malo konzerve , prošeka, lovorov list i dlačice ružmarina , u to uvaljam meso , zalim sa temeljcem i pustim da se krčka svojih tri četiri sata.

Kad je meso skuhano, narežem ga na šnite i vratim nazad na još pol ure, ili tako usput provjeravam treba li još vode ili vina u toć.

 

Napravim njoke od krumpira i serviram uz pašticadu.

 

 

woodmajstor
Broj postova: 8290
woodmajstor je objavio 9.5.2019 08:41

Kiša lijeva ,dosadan dan , pozvao sam tri prijatelja doma na briškulu i trešetu i malo gastronomije. Svi su pomorci tako da ni oni ne znaju kako ubiti dan. Jednog sam uhvatio na placi kupuje provištu, tako da sam od njega naručio da donese s place malo domačih dalmatinskih maslina i crnih i zelenih. Kad se umorimo od briškule i trešete možda i kifamena ,malo čemo se zajebavat po kužini i delat svako svoj namaz od maslina i crnih i zelenih ,da vidimo kakvi smo. Onaj čiji namaz bude najgori rezat če pršut, što baš i nije lak posao kad znaš koliko pršuta trojica mogu pojesti uz vino.

 

Ajmo malo o namazu od maslina

 

Ja volim pomiješat zelene i crne masline, tako da crne daju malo gorčine

Dodam kapare, malo ljute papričice, maslinovog ulja i par fileta slanog inčuna

Češnjaka toliko da ga se osjeti da je unutra i na sve nacijedim limuna.

Sve u mikser i namaz je gotov.

 

Uz prsut i sir, vino i namaz na toplom kruhu briskula ce krenuti usvom normalnom smijeru svađe i deranja ko je zajebo i nije brojao punte u svojim i njihovim rukama,

A šta radit po ovakvom danu nego se svadjat u karte.

 

Posolim i popaprim

woodmajstor
Broj postova: 8290
woodmajstor je objavio 16.5.2019 18:26

 

Grancipol

woodmajstor
Broj postova: 8290
woodmajstor je objavio 16.5.2019 18:27

woodmajstor
Broj postova: 8290
woodmajstor je objavio 18.5.2019 13:36

Dolazi vrijemeza kupanje, a tim i izvlačenje svakakve faune  iz mora .U zoru kad idem hvatat mrkače,obavezno nahvatam i rakova grmalja i priljepaka i pidoča i svega pomalo.Kad vadim rakove ako su veliki obavezno ih vadim sa rukavicom, jer znaju dobro uštipnuti. Male rakove čuvam za mamac za orade, jer ih obožavaju.Velike rakove hvatam tako da im uvalim ribu pred rupu i čekam, čim krene prema ribi ,i prije nego je uhvati, uhvatim ja njega i u mrežu s njim.

 

I onda napravim od njih i priljepaka ukusnu buzaru ili brudet. Bitno mi je da ih žive donesem doma.

 

Kapilu zažutim, dodam česnja i pelate, ili nasjeckanog pomidora i petersina i zalim bijelim vinom, kad je to gotovo dodam grmalje i očiščene priljepke, sol, papar malo cayene paprike. Sve skupa kuham uru vremena.

KAd je gotovo, to zalijem po palenti ili pašti

 

 

Purple_Eye
Broj postova: 54321
Purple_Eye je objavio 18.5.2019 13:38

Woo jel imate kakvo prase ili janje da upadne u more?

woodmajstor
Broj postova: 8290
woodmajstor je objavio 18.5.2019 13:41 | citat na Purple_Eye

Woo jel imate kakvo prase ili janje da upadne u more?

 

 

Ima jedna uvala na Cresu sa vrlo strmim stijenama, gdje ako se oboružaš strpljenjem i dosta vina ili pive možes dočekat divlje ovce dapadnu sa stijena,jer se guraju za vrlo sočnu travu. Dva puta sam dočekao i ovcu odmah na brod ipun gas doma.

Purple_Eye
Broj postova: 54321
Purple_Eye je objavio 18.5.2019 13:52 | citat na woodmajstor

 

 

Ima jedna uvala na Cresu sa vrlo strmim stijenama, gdje ako se oboružaš strpljenjem i dosta vina ili pive možes dočekat divlje ovce dapadnu sa stijena,jer se guraju za vrlo sočnu travu. Dva puta sam dočekao i ovcu odmah na brod ipun gas doma.

Najbolji morski plodovi 

woodmajstor
Broj postova: 8290
woodmajstor je objavio 23.5.2019 12:33
Danas radim specijalitet moje none I njene . None
woodmajstor
Broj postova: 8290
woodmajstor je objavio 23.5.2019 22:06

Na malo maslinovog bacite teleče odreske, i pršuta u trakama . Kad se zazlati dodajte bijelog vina , i okrečite odreske u vinu.

Kad se meso smekša i vino malo ispari dodajte na sitno narezane pomidore sa svim sokom koji vam se iscijedio, miješajte i polako dodavajte masline i prst češnja ,Ružmarinom proiješajte sve , nek ružmarin malo pusti svoj miris.

Servirajte uz linguete, ili pire ili njoke, ili paštu koju volite.

 

 

 

 

na vrh