Istarska, primorska, dalmatinska, otočka kuhinja

woodmajstor  je objavio 2.3.2019 10:26 | 227 odgovora u temi

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa...

woodmajstor
Broj postova: 8655
woodmajstor je objavio 10.6.2019 10:11

Sta sam volio kao klinac, a i danas si sam napravim jer je brzo a ukusno i zasitno.

 

Juha od bizi (grasak)

Bize skuhat, na ulju poprziti brasno i kad je poprzeno dodat skuhane bize.

Ako treba vode dolit malo, i mijesat 15 minuta.

Popaprit i posolit.

Dodat petersin po volji.

Uz to ide dobro preprzeni kruh

woodmajstor
Broj postova: 8655
woodmajstor je objavio 10.6.2019 10:19

Kako radim brudet od mrkaca

Mrkaca izvuc iz leda, narezat na komadice.

Na hladno ulje stavit kapulu i mrkac zajedno.Mrkac ce pustit vodu i kuhat se u svojoj vodi, pokrit padelui pustit da sva voda prokuha.

Dodat nasjeckani petersin i cesanj,sol,papar brasno i konzervu. Promijesat i pokrit sve sa jos vode.

Na kraju dodat maslinovog ulja

woodmajstor
Broj postova: 8655
woodmajstor je objavio 11.6.2019 18:32

Kad se zazelim cipla (predivno bijelo meso ,kategoriziraju ga zajedno sa brancinom po kvaliteti, neki kazu da su u rangu salpi, dakle ribe II kategorije, ali meni je odlican cipal) spustim se na stijene gdje je plice nabacam kruha, jer vrag nece u vrsu nikako, i oboruzam se strpljenjem( citaj vinom) KAd nalete maknem se sa sunca i odvalim osti . Tako u sat vremena mogu uhvatit tri cetiri lijepa komada cipla. Volim zlatne ciple s onom karakteristicnom zlatnom tockom. Ako ga niste dobro ocistili i oprali i pripremili, nakon sto ga spremite imat ce onaj okus na mulj koji nije bas ugodan, jer to je riba koja je svezder iz plicaka. Cplal sto je najvaznije se mora ocistit cim se uhvati i ocistit mu crnu potrbusnicu. 

 

Pomijesam maslinovo, limunov sok, bijelo vino papar, sol i umocim cipla u tekucinu i pustim ga da lezi u njoj dok nasjeckam petersin, cesanj, komorac, krumpir ,kapulu .

Kad sam sve izrezao, napunim trbuh cipla sa usitnjenim cesnjom ,petersinom , komoracem i kriskom limuna i pol zlice maslaca.

Krumpir i kapulu poslazem na dno posude,posolim i popaprim , preko toga poslozim ciple, zalijem sa tekucinom u kojoj se cipal tocao, pokrijem sa ruzmarinom i u pecnicu na 200 .

zhelimir.obradovic
Broj postova: 8582
zhelimir.obradovic je objavio 11.6.2019 18:34 | citat na woodmajstor

Kako radim brudet od mrkaca

Mrkaca izvuc iz leda, narezat na komadice.

Na hladno ulje stavit kapulu i mrkac zajedno.Mrkac ce pustit vodu i kuhat se u svojoj vodi, pokrit padelui pustit da sva voda prokuha.

Dodat nasjeckani petersin i cesanj,sol,papar brasno i konzervu. Promijesat i pokrit sve sa jos vode.

Na kraju dodat maslinovog ulja

Kolko dugo se kuva?

woodmajstor
Broj postova: 8655
woodmajstor je objavio 11.6.2019 18:54

Kuha se najmanje sat vremena, vilicom ubodi po sredini glave di su oci, i ako je mekano, onda je gotovo.

To ako je izvadis iz leda, a ako je kuhas nezaledjenu onda duze, ali je moras stavit da se kuha u hladnoj vodi.

zhelimir.obradovic
Broj postova: 8582
zhelimir.obradovic je objavio 11.6.2019 18:55 | citat na woodmajstor

Kuha se najmanje sat vremena, vilicom ubodi po sredini glave di su oci, i ako je mekano, onda je gotovo.

To ako je izvadis iz leda, a ako je kuhas nezaledjenu onda duze, ali je moras stavit da se kuha u hladnoj vodi.

Pretpostavljam da to važi i za ostale rođake (hobotnice, velike lignje i sipe)?

woodmajstor
Broj postova: 8655
woodmajstor je objavio 11.6.2019 18:58

I stari su me naucili da kad kuhas nezaledjenu da je dobro u vodu stavit pluteni cep.

woodmajstor
Broj postova: 8655
woodmajstor je objavio 12.6.2019 14:07
Znam puno njih koji kad ulove zubatca ,obozavaju filozofirati u svemu u vezi s njim, od toga kako ikoliko dugo su ga izvlacili pa sve do toga kako ce ga pripremiti. Tajna sa pripremom zubatca je da nema filozofiranja, najjednostavnije ga napravi i bit ce ti najsladji. Od glave i komada mesa iza glave najbolje je napravit lesadu ,juhu , ako ga ne zelite fetirat,onda ga jednostavno bacit na gradele s malo cesnja i petersina. Ako je veci a vas je manje ili ste sam i mislite da ce cijeli zubatac biti previse za vas onda ostatak koji mislite da bi bio visak isjecite na tanke filete umocite u maslinovo ulje i limunov sok, capare, sol i papar. Napravite pesto od cesnja ,kapara, limuna ,bosiljka i pinjola. Sa tim prelite filete koji su vec u maslinovom. Ako su vam pinjoli preskupi ,upotrijebite bademe.
zhelimir.obradovic
Broj postova: 8582
zhelimir.obradovic je objavio 12.6.2019 14:18 | citat na woodmajstor
Znam puno njih koji kad ulove zubatca ,obozavaju filozofirati u svemu u vezi s njim, od toga kako ikoliko dugo su ga izvlacili pa sve do toga kako ce ga pripremiti. Tajna sa pripremom zubatca je da nema filozofiranja, najjednostavnije ga napravi i bit ce ti najsladji. Od glave i komada mesa iza glave najbolje je napravit lesadu ,juhu , ako ga ne zelite fetirat,onda ga jednostavno bacit na gradele s malo cesnja i petersina. Ako je veci a vas je manje ili ste sam i mislite da ce cijeli zubatac biti previse za vas onda ostatak koji mislite da bi bio visak isjecite na tanke filete umocite u maslinovo ulje i limunov sok, capare, sol i papar. Napravite pesto od cesnja ,kapara, limuna ,bosiljka i pinjola. Sa tim prelite filete koji su vec u maslinovom. Ako su vam pinjoli preskupi ,upotrijebite bademe.

Bez termičke obrade?

woodmajstor
Broj postova: 8655
woodmajstor je objavio 12.6.2019 14:19 | citat na zhelimir.obradovic

Bez termičke obrade?

 

 

Ko sushi 

woodmajstor
Broj postova: 8655
woodmajstor je objavio 12.6.2019 14:20

Iliti carpacio

zhelimir.obradovic
Broj postova: 8582
zhelimir.obradovic je objavio 12.6.2019 14:31 | citat na woodmajstor

Iliti carpacio

Zapravo ceviche.

 

 

Nisam znao da ga i u Dalmaciji radite, mada nije daleko od mozga.

woodmajstor
Broj postova: 8655
woodmajstor je objavio 12.6.2019 14:48

Sad sam nesto naucio, prvi put sam u doticaju sa tom rijeci, ali guglajuci nadjog cileanske recepte s ribom koje bih mogao isprobat. Thanks Zeljo

ameto
Broj postova: 9863
ameto je objavio 12.6.2019 16:08 | citat na woodmajstor

 

a gdje je povrće? radiš pašticadu bez povrća?

woodmajstor
Broj postova: 8655
woodmajstor je objavio 13.6.2019 08:30 | citat na ameto

a gdje je povrće? radiš pašticadu bez povrća?

 

 

Povrce propasiram u toc(umak)Celera i petersina, mrkvu ne stavljam