Istarska, primorska, dalmatinska, otočka kuhinja

woodmajstor  je objavio 2.3.2019 10:26 | 342 odgovora u temi

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa...

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 19.6.2019 21:35 | citat na Nikka

Sve ok...ali fazol je dovoljan skrob....zaprska u fazolu je visak!!

 

 

Bez zaprske ga radim kad ga zelim u rijetko, a u gusto onda stavim zaprsku

 

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 2.7.2019 12:01

Vrsa krcata Usata  .Odaberem pet sest vecih Usata i skuham ih.

KAd su skuhane, ocistim ih od kostiju, ispecem pol teglice maslina, i sve to zajedno stavim u vodu u kojoj su se kuhale Usate.

KAd se sve ohladilo i postalo zelatinozno,po tome nacijedim limuna i pospem maslinovim uljem, posolim ,popaprim i uz bijelo vino

sjednem i gledam kako mi frendovi gustaju u ovom jednostavnomjelu.

Cure malo mrko gledaju na to sto je zelatinozno, ali kad probaju, ociste tanjur do kraja :D:D:D

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 2.7.2019 12:05

 

 

Lose doba godine za janjce

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 22.7.2019 21:39

Jucer smo nahvatali mrkača ne znam koliko i naprvili ih lijepo pod pekom.

 

Nekoliko sam ih odvojio i jos izvukao lignje od proljetnog ulova iz dubokog i napravio lijepu marinadu.

Poprzio sam češnjak na maslinovomi u njega dodao na vece komade narezane lignje i mrkače.

Tako popržene poškropio sam ih sa aceto balsamico,dodao par listova lovora i malo ružmarina ,šaku papra u zrnu,

stavio sve u veliku staklenu posudu i zalio maslinovim uljem.

Navečer smo se počastili uz obilje hladnog bijelog vina

 

 

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 28.7.2019 14:09

Sjecam se ko klinci, nikad nismo izlazili iz mora, jer je svaki trenutak bio pun uzbudjenja, uvijek bi nalazili nešto novo i zanimljivo.

Hvatali bi rakove, čupali priljepke,vadili dagnje, ponekad periske,istraživali bi sve i svašta, tako da su nam svaćutila bila uvijek zadovoljena,pogotovo ona koja su išla kroz trbuh. Često smo organizirali lov na petrova uha.Trebalo je malo dublje zaronit i preturat po kamenju na dnu. Sječam se nono je uvijek govorio, dico na moru ne morete bit lačni. More če ti vavik dat špižu,

Petrovo uho danas isto znam vadit ,čisto iz zajebancije, da se podsjetim kako je to bilo kad sam bio klinac.

Merso izvadim poprskam ga s maslinovim i par kapi limuna i stavim ga na gradele. Kad meso pocne pucketat, znači da se je odvojilo i da je spremno za jest.

 

Nije nešto od čega češ se najest ali ima svoj gušt

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 18.8.2019 11:12

Kad bi nona ili baba radile marmelade, a radile su ih od svega sto su mogle pokupiti oko kuce, cudim se samo da ih nisu radile i od ribe ili od hobotnica, cijela kuca je mirisala danima.

Moj najdrazi je bio od smokava. A priprema pekmeza je stvarno bila jednostavna.

Baba je radila na sporetu na drva i ja bih bio odgovoran za punjenje sporeta i vatru,i na to sam bio jako ponosan.

Mi klinci bi poharali stabla sa smokvama oko kuce i u dolcicima i donijeli brdo smokava,koje bi ocistili ,oprali i pripremili za kuhanje.

Baba bi pripremila dva lonca, jedan u kojem su se kuhale smokve a drugi u kojem bi se sterilizirale staklenke, koje su bile svih oblika i velicina.

Kad bi se staklenke iskuhale i osusile stavljale bi se u toplu rernu i.

Na 3 kile smokava isla bi kila secera.Kad se smokve operu i razrezu bace se u lonac i sve se pokrije secerom. Pusti se da odstoji dva -tri sata.

Nakon toga se stavi kuhat i mijesa se non stop, doda se sok i korica od limuna i naribana korica od narance.

Mijesat dok se sve ne zgusne, malo izvadit van i dat djetetu da proba. Djeca su najbolji sudci za takve stvari.

Kad je marmelada gotova vadile bi se staklenke iz rerne i punile marmeladom. Dobro se zatvori i spremi na tamno i hladno mjesto

 

 

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 18.9.2019 12:02

Jednom davno lovili smo oko Visa , išli na tunu, a ja balavac bacim panulat sa lignjom na dubinu oko 100 metara  i izvučem gofa od 36 kila, stari mi jebe sve po spisku, jer da smo dosli na tunu, a did se samo smjeska i cereka. Pita ga stari da šta se cereka, a kaže did , več znam kako ču ga spremit, a ti nečeš ni primirisat blizu.I tako je i bilo.

 

Dvije kile gofa izrežemo na fete i bacimo ga na maslinovo sa obje strane.

U tavi propržit česanj ,petersin ,pelate i dodat vina dok ne zakuha.NA kraju dodat kapare i origanoi jos malo prokuhat.

U to dodat odreske gofa i jos malo kuhat na lagano, oko deset minuta.

 

 

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 18.9.2019 12:06

Onda kilo dvije drugi dan opet ali sa pršutom.

Opet na fete ga narezat, omotat svaku fetu u pršut, unutra utaknut malo ružmarina i probit ih štapicem ko za ražnjiče.

Tako ihispeč na gradelama.

 

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 18.9.2019 12:14

Ono što sam uvijekmrzio kod starih je, kad god bi ulovili šanpjera to se nikad nije smjelo pripremati za nas same.

Šanpjer je uvijek bio rezerviran za nekakve darove onom kome si nešto bio dužan, ili ko te je nečim zaduzio ,ili za doktora,

ili za one koji radeu opčini ,jer ti tamo na knjižnom uvijek nešto treba ili za katastarske sudce.

Njega se smjelo jesti jedino ako ih je bilo uhvačeno više od tri komada.

ZAto ga danas kad vidim na placi velikog šanpjera uzmem s guštom i napravim ga samo za sebe, i onda seosječam ko sudac, ko doktor ili katastarski činovnik i zguštom podrignem.

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 18.9.2019 12:18

Očiščenog šanpjera stavim u foliju namazanu maslinovim, zalijem ga sa dva deci bijelog, posolim , dodam petersina, češnja,crnih maslina, puno motara( sad če bit pitanje šta je to)i pomidore. U pečnici je tako zamotanoko 30 minuta, nekad 40. Uz njega napravim obavezno blitvu s puno češnja.

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 18.9.2019 12:22

Motar još zovemo šćulac , i raste svuda uz obalu, najbolje ga je skupljati po stijenam uz more, i zato je slan, pa ga se ne mora solit pri pripremi.Ja ga volim sa krumpirom kao na blitvu, i čini mi se da je bolji motar nego blitva sa krumpirom.

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 26.9.2019 12:02

Polako seprimiče doba liganja i sipa, jedva čekam provodit noći bacajuči peškafonde i skosavice.

Obično najednu stranu bacam stare a na drugu nove. Obično odem u lov sat prije nego sunce padne, a najljepše se love kad je magla.

Znalo se desit da imam zakazan izlazak s nekim na cugu, ali kad vidim da je magla i da malo pada kiša odjebem izlazak i odem na lignje, jednostavno je prejako kad si našpanan na lov.

 

 

KAd ih dosta nahvatam sve ide u led. A onda mi je za zimskih dana gušt raditi brudet od sipa i liganja.

 

NArezem dosta krumpira na veče kocke i posložim ih po dnu posude, na to dodam narezane lignje i sipe,narezem glavicu kapule i peteršina i pokrijem sipe i lignje i onda sve to pokrijem drugim redom krumpiroma . Na sredinu stavim zgnjecenog češnja  Sve zalijem maslinovim i vinom i pokrijem šugom od pomidora i malo konzerve .

Lagano pustim kuhat i svako malo protresem padelu., i kad sveomekša ,spremno je za servirat uz bijelo vino.

 

 

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 27.9.2019 16:14

Znalo jebit da ne bude mesa, pogotovo zimi, a ribe je uvijek bilo, pogotovo zimi.

I onda bi baba napravilariblje pogače, danas bi ih nazvali fishburger.

 

Ovako ih radila, a i danas ih ja tako radim ponekad

 

Skuham i očistim ribu od kostiju,iizmiješam ga u padeli dok se ne pretvori u smjesu, istučem kuhani ječam i dodam zajedno sa soli, crvenom paprikom, dodam papra i malo maslinovog i sve opet izmiješam i onda napravim pogačice ili male burgere.

Pečem na roštilju ili na tavi

 

 

 

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 27.9.2019 16:18

KAdradim ribu na lešo , volim napravit dobar umak za prelit ribu.

Uzmem pol šake kapara i slanih srdela i to dobro zgnječim ili istucam , prelim sa par žlica maslinovog i ocijedim limun u to.

Sve dobro prokuham i onda kad je prokuhalo prelim ribu s tim. 

woodmajstor
Broj postova: 12704
woodmajstor je objavio 27.9.2019 16:28

Danas više nemorate na placu da biste kupili škampe, dovoljno otič u bilo koji trgovaki centar, osim pPlodina, tamo ih nema.

 

Možete nač smrznute repove škampa koji su oko  80 kuna kilo.

Jedno dvaput sam ih tako uzeo i razmišljao sto napravit s njima, evo:

Kad se odlede ,prerežem ih s trbušne strane od početka do kraja, isprzim ih na malo, malo maslinovog.

Stavim sa strane i onda na maslinovo bacim nasjeckanog češnja i papra , nalim bijelog vina i u to dodam več pečene repove škampi

,posolim i još malo prepečem sve zajedno.

I to je to.