Istarska, primorska, dalmatinska, otočka kuhinja

woodmajstor  je objavio 2.3.2019 10:26 | 207 odgovora u temi

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa...

woodmajstor
Broj postova: 8656
woodmajstor je objavio 11.3.2019 09:36

Volim napraviti i njoke sa sparogama, ali onda se toliko napucam njoka da se dva dana oporavljam.

 

NA maslinovom prodinstat kapulu i cesnjak, dodat sparoge , dolit vina i nastavit dinstat.

Kad vino prodje ,dodat vrhnje za kuhanje. Sa strane skuhat njoke,  i preliti ih umakom od sparoha koji sste napravili.

I na kraju normalno parmezan po svemu

Imaginarno_vrijeme
Broj postova: 6136
Imaginarno_vrijeme je objavio 11.3.2019 09:47

 

Ubojice šparoga! 

Šparoge uvik dodaj zadnje jer ih svim drugim postupcima "ubiješ"...

Hoćeš recept za nonićevu marinadu? Tamo za po ure do cile...

woodmajstor
Broj postova: 8656
woodmajstor je objavio 11.3.2019 09:47

Volim ih napravit i sa prsutom i sa kozicama,

Obicno ljudi onda koriste fuze, meni su draze surlice.

 

Na maslinovom zagrijem prsuta s obje strane , izvadim ga, bacim kozice dvije minute, preko njih sparoge ,malo bijeloga ,cherry rajcice i bosiljka

cesnjak na dvije minute ,na vrh ponovno prsut i promijesam par minuta.

KAd su surlice gotove, pomijesam sve zajedno i jos minutu okrecem u tavi

woodmajstor
Broj postova: 8656
woodmajstor je objavio 11.3.2019 09:50

Ako radite caj od sparoga budite spremni na jako intenzivan miris dok urinirate.

ALi bar ste sigurni da ste dobro ocistili bubrege

woodmajstor
Broj postova: 8656
woodmajstor je objavio 11.3.2019 09:51 | citat na Imaginarno_vrijeme

 

Ubojice šparoga! 

Šparoge uvik dodaj zadnje jer ih svim drugim postupcima "ubiješ"...

Hoćeš recept za nonićevu marinadu? Tamo za po ure do cile...

 

 

Sve ovo kuhanje sa sparogama je brzinsko, tako da sparoge nikad ne izgube svoja svostva jer kao sto si rekla/rekao sparogama treba jako malo

woodmajstor
Broj postova: 8656
woodmajstor je objavio 11.3.2019 10:00

Lignje punjene sparogama.

 

Mislim svako treba biti svoj sef uz malo maste

 

jednom sam drustvu napravio lignje punjene sparogama i prsutom

Ide ovako

 

NArezat na sitno prsut, sparoge, crne masline krakove liganja .

To sve podinstati na sitno narezanom cesnjaku.

Kad je gotovo smjesu zacinit  bijelim vinom i prodinstat jos minutu.

Lignje napunit tom smjesom i ispec ih u sporetu 

skuhat krompira i blitve.

 

KAd servirate zaliti sve maslinovim uljem.

 

woodmajstor
Broj postova: 8656
woodmajstor je objavio 11.3.2019 11:12

Mali predah izmedju dva zalogaja

woodmajstor
Broj postova: 8656
woodmajstor je objavio 27.3.2019 22:14

Sad mi pala napamet susena hobotnica.

Volio sam ko klinaci sa didom i sa nonotom ic na mrkace.

U pet ujutroustanemo s didom uzmem osti a sa nonotom osti i bijelu krpu.

Bijele krpe pobacamo po plicaku i evo ti mrkaca, samo ih nabadas.

 

Ulovljene mrkace bi stavili na siljate stapove na buru pet sest dana i posuli ih kukuruznim brasnom .

Osusenu bi izrezali na komadice, po njoj maslinovo, malo kuhanog krumpira i kapule i bijelog vina.

Nekad i sa kajganom. Uz to kruh namazan maslinovim uljem i cesnjakom pecen malo u rerni

 

Bijelo vino, a poslije rakija i smokva

woodmajstor
Broj postova: 8656
woodmajstor je objavio 27.3.2019 22:28

Mlade morske pse obozavam,

Neki ih ne podnose zbog mirisa koji ih podsjeca na mokracu.

Ja ih obozavam spohat , ili na brudet, nekad su bili jeftini danas su i oni dosegli 100 kuna kilo.

 

I Morske pse i mackes smo znali susit na buri ili ih na brudet.

woodmajstor
Broj postova: 8656
woodmajstor je objavio 27.3.2019 22:40

Ko klinac sam ludjacki cekao  bilo kakav crkveni praznik jer je onda nona pravila pastetu od mrkaca.

Sad je cesto znam napravit prijateljima i to je uvijek pun pogodak.

2,3 kile hobotnica , skuhat u pretisu, nakon sto se izvadi iz dubokog

 Cesnjak, limunov sok, petersin,maslinovo, suseni pomidori,sol,papar

          
woodmajstor
Broj postova: 8656
woodmajstor je objavio 27.3.2019 22:56

Morske puzeve i priljepke  ne mozes ponuditi svakom, samo onima koji su odrasli uz more i koji znaju, kontinentalci se obicno zgade.

Kupit puzeve i priljepke zahtijeva kojih sat vremena po stijenama.

Kuha ih se minimum sat vremena jer znaju bit zilavi. Ako hvatate volke ,onda ih mozete i narezati.

Nakon kuhanja, jos jednom sve dobro isprati i ako je ostalo iznutrice ,ocistiti.

Napravit toc od maslinovog ulja , cesnjaka, limuna i kapara ,dobro sve izmijesati, posoliti i popapriti.

Narezati kapule i nju izmijesati i servirati

 

Hebe
Broj postova: 5058
Hebe je objavio 27.3.2019 23:32

sviđaju mi se ovi tvoji recepti.

bugeishaxo
Broj postova: 4069
bugeishaxo je objavio 28.3.2019 00:06
Zanimljivo, lajk!
zhelimir.obradovic
Broj postova: 7647
zhelimir.obradovic je objavio 28.3.2019 01:39 | citat na woodmajstor

Morske puzeve i priljepke  ne mozes ponuditi svakom, samo onima koji su odrasli uz more i koji znaju, kontinentalci se obicno zgade.

Kupit puzeve i priljepke zahtijeva kojih sat vremena po stijenama.

Kuha ih se minimum sat vremena jer znaju bit zilavi. Ako hvatate volke ,onda ih mozete i narezati.

Nakon kuhanja, jos jednom sve dobro isprati i ako je ostalo iznutrice ,ocistiti.

Napravit toc od maslinovog ulja , cesnjaka, limuna i kapara ,dobro sve izmijesati, posoliti i popapriti.

Narezati kapule i nju izmijesati i servirati

 

Moš ih i ostaviti dva-tri dana u činiji morske vode koju svaki dan ispiraš da se očiste od bilo čega što imaju u sebi pa skuvati kao što bi dagnje i izneti na sto. Čačkalica u ruke i navališ. 

Obavezno reći onom ko ih nije jeo da je ona zelena slina što na kraju izađe najukusniji deo i da je nipošto ne bacaju. 

 

BTW, super recepti, samo nastavi.

Civetta
Broj postova: 25078
Civetta je objavio 28.3.2019 06:10
Super topik. Dakle, maslinovo, kapula, cesnjak, persin i deri. :D