Istarska, primorska, dalmatinska, otočka kuhinja

woodmajstor  je objavio 2.3.2019 10:26 | 382 odgovora u temi

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa...

na dno
woodmajstor
Broj postova: 13692
woodmajstor je objavio 30.10.2020 10:23

UTORAK

 

Orada 

Kapulu, mrkvu celer, petersin , korijen celera, stavit kuhat, kad je napol skuhano dodad oradu i rizu, posolit i popaprit.

Kad je orada skuhana izvadit je ,ocistit od kosti i komadice mesa vratit u juhu, ili ako neko voli leso ribu, servirat mu je leso sa  leso krumpirom ,i sve zalit maslinovim ,posolit i popaprit, petersin po svemu .

 

NApraviti smjesu od maslinovog ulja, vina, papra ,limuna , lovora, ruzmarina i u to namocit oradu, dva tri sata.

KAd se orada izmarinirala, izvadit je a, marinadu spremit sa strane.

 

Oradu ocistit, odvojit od kosti , narezat lijepe filete  i stavit ih lijepo pec sa kozicom na dole , kozica mora postat hrskava, kad se kozica ispece, pazljivo filet omotat oko smokve ,moze i suhe pogotovo sad kad su smokve prosle ,i vratit nazad na laganu vatru i zalit sa malo marinade.

KAd smokva pusti tocc, hvatat ga zlicom i posut po filetima i maknut sa vatre,servirat sa leso krumpirom, i sve zalit marinadom .

 

woodmajstor
Broj postova: 13692
woodmajstor je objavio 30.10.2020 10:52

SRIJEDA

 

 

Moj izbor pasticade

 

Junetinu deblje komade narezat sa strane i napunit češnjom i pancetom,(volim masnije dijelove pancete stavit).

Maslinovo ulje zasolim i zapaprim , dodam vina i acceto balsamico i lovora ,promiješam i onda namažem junetinu sa svih strana i ostavimje preko noći u frizideru u ostatku marinade da se toća.

Drugi dan na maslinovom ili na malo svinjske masti okrenem meso nekoliko puta dok sva marinada ne ishlapi.

Na maslinovom zdinstam kapule i češnja dodam suhe smokve na pet minuta, dodam malo konzerve , prošeka, lovorov list i dlačice ružmarina , u to uvaljam meso , zalim sa temeljcem i pustim da se krčka svojih tri četiri sata.

Kad je meso skuhano, narežem ga na šnite i vratim nazad na još pol ure, ili tako usput provjeravam treba li još vode ili vina u toć.

 

Napravim njoke od krumpira i serviram uz pašticadu.

 

woodmajstor
Broj postova: 13692
woodmajstor je objavio 30.10.2020 11:55

CETVRTAK

 

Bolonjez

 

Svaki bolonjez ima potpis svog kuhara.

 

Moj je ovakav:

Meso pol junetina ,pol svinjetina.

KApula, mrkva i celer.

NA maslinovo bacim celer mrkvu i kapulu dok se malo ne opuste, dodam mljeveno i pustim da se pomalo kuha..

Dodam crnog vina.

opet pustim i onda dodam mlijeka da se meso opusti.

Kad vidim da je meso opusteno , dodam konzervu i pasatu.

Posolim i popaprim.

Kuhanje mi traje oko tri sata.

Kad je gotovo, u bolonjez dodam tagliatele.

Lijepo izmijesam pomalo i serviram.

preko svega poskropim malo maslinovog

 

woodmajstor
Broj postova: 13692
woodmajstor je objavio 30.10.2020 11:57

PETAK

 

Polpete od srdela

Srdela seocisti od glave i utrobe, skuha se, kad je skuhana,odvoji se od kosti, hladno meso pomijesat sa jajetom, maslinovim, petersinom ,cesnjakom,paprom, soli,moze i malo mrvica, naprave se loptice, uvalja ih se u brasno i friga u dubokom ulju dok ne pozlate.

Uz nju zelena salata sa kapulom i kuhanim krumpirom, moze i toc od pomidora

 

woodmajstor
Broj postova: 13692
woodmajstor je objavio 1.11.2020 12:48

SUBOTA

 

Punjena sipa

Na maslinovom prodinstajte kapulu, kad malo pozuti dodajte krakove sipe,

Malo mijesajte i onda dodajte ,pomidora narezanog na sitno, narezanih maslina i petersina, jedan do dva incuna i zalijte vinom.

Ne solite,jer incun ce dati slanost, popaprite, dodajte rizu i cekajte da riza smeksa i da tekucina ishlapi.

Sa tim napunite sipu i zatvorite cackalicama.

U padelu za pecnicu oko sipe naslazite narezanog krumpira, cesnja, masline , moze i pomidora na pol rasjecenog, sve zalite maslinovim i stavite pec.

 

Malvazija pol case dok se pece, a ostatak boce dok se jede

 

woodmajstor
Broj postova: 13692
woodmajstor je objavio 1.11.2020 12:57

NEDJELJA

Janjeca juha s kupusom

Narezat mrkvu,celer, cesanj i petersin ,pripremit pomidor, ruzmarin ,lovor, papar, sol, poriluk ,kupus narezat na vece trake.

U vrucu posoljenu vodu stavimo janjece meso narezano na komade, ili rebra.Kad prokuha dodamo povrce i kupus.

Kad je povrce kuhano ,kuhana je i janjetina. Dodat malo maslinovog u juhu.

 

JAnjetina pod pekom , ili u rerni ako se nema peke

Napravim marinadu od maslinovog ,crvene paprike,kapule, soli papra, namazem janjetinu dobro sa tim i stavim dva sata u frizider.

Dok mi se vatra pretvori u zar, pripremim povrce, krumpir, mrkvu, papriku, balanzanu, kapulu ,  isto posolim i popaprim , zalijem maslinovim i pustim povrce da ceka vatru da se pretvori u dobar zar. Obje peke stavim pokraj vatre da se zagrije. Druga peka je za kruh, koji ce se pocet pec kad i janjetina.

Stavim meso i povrce pod peku , sve zagrnem zarom ,i ne pijem nista , jer mi se desilo dva puta da smo se zapili i zaboravili okrenut meso.

Dakle nakon 45 minuta okrenut meso i sve promijesat, dodat vina i pustit dalje da se pece. Glupo je rec koliko se treba pec, sve zavisi od kolicine mesa koju pecete, zato moj savjet je svakih 25 minuta provjerite meso. I uvijek imajte dovoljno zara sa strane.

 

woodmajstor
Broj postova: 13692
woodmajstor je objavio 1.11.2020 12:58

na vrh