Istarska, primorska, dalmatinska, otočka kuhinja

woodmajstor  je objavio 2.3.2019 10:26 | 206 odgovora u temi

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa...

limunimed
Broj postova: 11654
limunimed je objavio 28.3.2019 07:19

Slane sardele na Istarski.

Dobro ocistiti svibanjske sardele, isfiletirati (bez kostiju) i dobro oprati u crnom vinu.

Filete slagati u kamenicu ili u malu drvenu hrastovu bacvu slojevito i u kriz, svaki sloj dobro zasoliti, da se fileti nevide od soli. Na kraju zavrsiti sa solju i poklopiti drvenim poklopcem koji tocno pase u otvor bacve/kamenice. kamen mora biti jako tezak. odlivcati vodu svakih 15 dana, do polovice 11og mjeseca. Onda izvaditi filete sardela, opet oprati u crnom vinu, te slagati u staklenke u kriz, red fileta, naliti djevicansko maslinovo ulje, posuti basilikum-om i ruzmarinom, pa opet red fileta u kriz, maslinovo ulje, basilikum, ruzmarin........sve do vrha staklenke, zavrsiti maslinovim uljem. Dobro zatvoriti i pocekati do Velikog Petka. Otvoriti i po zelji koristiti, sa kuhanim krumpirom i lukom, ili frigane sa zgnjecenim kuhanim keumpirom i maslinovim uljem, zaliti sve to dobrim Teranom...

limunimed
Broj postova: 11654
limunimed je objavio 28.3.2019 07:32

Usoljena jetra tune na Istarski.

Jetru velike tune (tune od barem 50 kila) oguliti od vanjske kozice, oprati u morskoj vodi, i isfiletirati na 5-6 mm debele ploske (plahte). Potom ih slagati u nisku i siroku bacvu, soliti izmedju ploski, te zavrsiti solju, drvenim poklopcem. Po mogucnosti bacva i poklopac trebaju biti od murve (dud-a). Slijedi veliki kamen. Drzati usoljene najmanje 9 mjeseci.

Odlijevati svaka 2 tjedna i po potrebi dodavati sol.

Jetru mozemo peci, s krumpirom, ili izrezati na male komade, pa u mikseru ispirirati, te koristiti kao namaz na kruh.

 

Prava delicija.

woodmajstor
Broj postova: 8565
woodmajstor je objavio 28.3.2019 10:12

KAd mi drustvo preko ljeta dojde u podne sa kupanja i od vrucine pije samo vodu , ondaih zajebem.

Prerezem balancane i ispecem ih u pecnici.

Sameljem ih u mikseru zajedno s maslinama bez kostica, par slanih incuna i maslinovim uljem i malom ljutom papricicom.

KAd se namaz dobro izmijesa , namazem ga na prepeceni kruh.

Pozderu sve bez podrigivanja i hvatanja zraka

 

Svi nakon toga zajebu vodu i krenu na vino

woodmajstor
Broj postova: 8565
woodmajstor je objavio 28.3.2019 10:28

Ugora veceg ocistite na filete ,odstranite kost.

Na maslinovomulju ga kratko zazlatite zajedno s prsutom narezanim na trake.

Kad dobijuboju sa obje strane prelijte ih sa decom suga od pomidora i polako dinstajte podlijevajuci s decom bijelog vina jedno petnajst minuta. Kad se umak zgusne ubacite crne soljene masline i pomijesajte.

 

Mozete dodat pastu ili palentu ili njoke ili fuze, po vasoj zelji

woodmajstor
Broj postova: 8565
woodmajstor je objavio 28.3.2019 14:26

Nona jeznala cuda radit od nicega.

Sjecam sesmokava smo uvijek imali nekoliko stabala i zelenih i crnih.

Smokvama bi skinulakoricu ,omotala bi ih prsutom, u svaku smokvu bi stavila ili orah ili badem i po vrhu nalila meda

 

I danas to znam napravit sebi za gust i svaka smokva mi donese neku njezinu rijec ili pogled ili osmijeh

parada_uzbudjenja
Broj postova: 1015
parada_uzbudjenja je objavio 28.3.2019 15:36

odlican topik ala Veljko Barbieri

Hebe
Broj postova: 5058
Hebe je objavio 28.3.2019 15:51 | citat na woodmajstor

KAd mi drustvo preko ljeta dojde u podne sa kupanja i od vrucine pije samo vodu , ondaih zajebem.

Prerezem balancane i ispecem ih u pecnici.

Sameljem ih u mikseru zajedno s maslinama bez kostica, par slanih incuna i maslinovim uljem i malom ljutom papricicom.

KAd se namaz dobro izmijesa , namazem ga na prepeceni kruh.

Pozderu sve bez podrigivanja i hvatanja zraka

 

Svi nakon toga zajebu vodu i krenu na vino

ovo mi je zanimljivo. baš ću isprobati.

woodmajstor
Broj postova: 8565
woodmajstor je objavio 28.3.2019 22:01

kako volim iznenadit stvarno najdraze goste sa vrlo malo truda a za dobru pricu duboko u noc.

Uvijek imam doma dobre talijanske grappe ,kao agricola, most baric, ili domace grappe sa farmi.

Kupim bijelogi crnog kvalitetnog grozdja i grappu i grozdje stavim u led sat-dva prije nego gosti dodju.

Takodjer kupim kvalitetne crne chocolade minimum 75 posto,raznih okusa, i kad gosti dojdu na veliki drveni pladanj razlomim chocoladu ,kraj nje serviram smrznuto grozdje i posluzim hladnu grappu.

 

nema jezika koji se nece razvezat na cijelu noc

 

 

woodmajstor
Broj postova: 8565
woodmajstor je objavio 28.3.2019 22:15

preko ljeta,kad smo na terasi,nakon vecere i uz vino malo prepecem kruh

na njega stavim razlomljene smokve i fete prsuta i na vrh listice minta koji mi rastu okolo i tjeraju komarce malo zalijem maslinovim i balsamicom i mrvicu popaprim

M_Man
Broj postova: 4641
M_Man je objavio 28.3.2019 22:17

Buzare i pašticade......ostalo nije ni za spomenuti.

woodmajstor
Broj postova: 8565
woodmajstor je objavio 28.3.2019 22:43

U buzaruvolim stavit i skampe i pidoce i ostale vrste skoljki , i obavezno dobro vino, serviram je uz al dente spagete ilipalentu kumpiricu

rijeka1987
Broj postova: 14003
rijeka1987 je objavio 28.3.2019 23:15

Sve odlične kuhinje +talijanska.

woodmajstor
Broj postova: 8565
woodmajstor je objavio 29.3.2019 08:20

srdela je oduvijek bila rad gost na stolu. Ispecena posoljena, malo maslinovog po njoj,zelena salata sa kapulom i leso krumpir.

Najdraza mi je bila u polpetama.

 

 

woodmajstor
Broj postova: 8565
woodmajstor je objavio 29.3.2019 08:25

Srdela seocisti od glave i utrobe, skuha se, kad je skuhana,odvoji se od kosti, hladno meso pomijesat sa jajetom, maslinovim, petersinom ,cesnjakom,paprom, soli,moze i malo mrvica, naprave se loptice, uvalja ih se u brasno i friga u dubokom ulju dok ne pozlate.

Uz nju zelena salata sa kapulom i kuhanim krumpirom, moze i toc od pomidora

woodmajstor
Broj postova: 8565
woodmajstor je objavio 29.3.2019 08:29

Obozavam i danas sebi napravitimornarsku salatu.

Obicno ako mi ostanejunetine od juhe, meso usitnim na komade , skuham krumpir, narezem kapule, skuham i narezem jaja, to sve pomijesam sa maslinovim , dobro popaprim, zrno soli, i evo ti dobra podloga za popit vina