Istarska, primorska, dalmatinska, otočka kuhinja

woodmajstor  je objavio 2.3.2019 10:26 | 216 odgovora u temi

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa...

woodmajstor
Broj postova: 8883
woodmajstor je objavio 2.4.2019 14:21

Obozavam balancane, nekiih ne vole jer su im gorke, ali treba ih znat napravit.

 

Volim napravit balancanu sa parmezanom

Narezem je na listove i bacim na maslinovo dvije tri minute

maknem je na tanjur sa papirom da se ocijedi-

Stavim pasate, maslinovo ociscene,ali ne narezane komade cesnja, lisce basilice i sol,

mijesam 10 minuta na srednjoj temperaturi, i onda maknem cesanj van.

Zagrijem pecnicu na 200.

Poslazem balancanu po pljosnatoj padeli, tako da je dno pokriveno, stavim na balancanu pasate

preko pasata namazem dobro iscijedenu mozarelu, dobro ocijedzenu , da ne pusta vodu

nabacam na vrh oregana, preko svega nastruzem parmezana i pobacam na to listice basilike.

Nastavim slagati istim redoslijedom dok sve nepopunim, i na vrhu zavrsim sa mocarelom i pospricam maslinovim uljem.

 

Pecem oko 40 minuta, vadim pustim da se malo ohladi i rezem u kocke.

 

Ako niste dobro ocijedilimozarelu, moze vam lako ispasti gnjecavi irasipati se dok rezete

 

Mississipi
Broj postova: 2996
Mississipi je objavio 2.4.2019 14:31 | odgovor na woodmajstor

 ja ih volim..imam bolji recept !

 

Opereš jedno 4 komada  srednje veličine sa korom...prerežeš popola po dužini,izdubiš sredinu i "čamčiće" posoliš da izađe grkost iz njih. Kad izađe onaj gorki sok,operi ih.

Sredinu nareži na kockice. Na malo maslinovog ulja izdinstaj kapulu i luk i na kockice slaninu-pancetu. U to dodaj kockice balancane, možeš pelat ili svježu pomidoru,malo začini tetom Vegetom i kad se fino ugusti,skini sa vatre.

U vatrostalnu stavi sad oprane Čamčiće balancane, u svaki stavi nadjev i odozgo fetu nako od 5 mm debljine gaude...

sve peći jedno cca 30 min u rerni da se fino zapeče i...dobar tek !!!!

woodmajstor
Broj postova: 8883
woodmajstor je objavio 2.4.2019 14:37

Danas jejeftinije kupit gambare nego skampe, ali i jedno i drugo ce se lijepo snac uz pesto sa linguinima

 

Skuhajte linguine .pripremite si pesto od basilike

u padeli otopite maslac, popaprite ga i mijesajte jedno 8 minuta

ubacite parmezan i pesto i mijesajte lagano jedno3-5 minuta

dodajte gambare iliskampe dok ne postanu ruzicasti, oko 5-6 minuta

 

Prelijte preko linguina

 

 

woodmajstor
Broj postova: 8883
woodmajstor je objavio 3.4.2019 00:47

Danas sam si radio konjsko meso

Odrezao sam tanke trake pancete poredao u lonac sa kapulom, mrkvom, korijenom petersina i celera, dodao koromaca mladoga

na to poredao konjsko meso i zalio sve s crnim vinom marinirao,i u frizider dva sata.

Stavio pec i narezao krumpira , dolijevao juhom i vinom

Kad je popilo toc , bacio krumpir na vrh, sve izmijesao i dodao ruzmarin.

Pokrio i smanjio

 

Nikka
Broj postova: 5688
Nikka je objavio 3.4.2019 01:52 | citat na woodmajstor

Danas sam si radio konjsko meso

Odrezao sam tanke trake pancete poredao u lonac sa kapulom, mrkvom, korijenom petersina i celera, dodao koromaca mladoga

na to poredao konjsko meso i zalio sve s crnim vinom marinirao,i u frizider dva sata.

Stavio pec i narezao krumpira , dolijevao juhom i vinom

Kad je popilo toc , bacio krumpir na vrh, sve izmijesao i dodao ruzmarin.

Pokrio i smanjio

 

Ipakk si bik!!!!

woodmajstor
Broj postova: 8883
woodmajstor je objavio 4.4.2019 21:53

 jesteli se ikad pitali sta se jelo kad se nije jos znalo za bakalar.

 

Evo recicu vam

 

Hvatali su se morski psi i macke, a idruga riba, i susilo se na stapovima na buri, sve se susilo.

A baba je zbnala napravit ondasnji bakalar sa mesom pasa ili macke (morske naravno)

Nona bi rekla, gren ga spestat, a baba bi rekla idem ga natuc.

I onda bi ga tukla i tukla i dolijevala vode i tukla.

Onda bi ga skuhala, i skuhanog ocistila od svake kosti.

Isistnila bi petersina, istukla bi papra, maslina, kruha, u to bi dodala slanih srdela i pestala.

Onda bi na dno padele stavila narezanog maslinovo i krumpira na fete, po vrhu bi namazala sve ovo sto je pripremila

pa opet krumpira ,pa red spestanoga, i tako koliko je bilo usta u kuci, toliko je bilo redova krumpira i pesta.

Kad bi stavila na sporet zalila bi juhom od ribe  i bijelim vinom, istalno kusala.

Kad je na kraju bila zadovoljna nacijedila bi limuna.

I to bi lagano kuhala dok ne bi provrilo dva tri puta

woodmajstor
Broj postova: 8883
woodmajstor je objavio 7.4.2019 23:54

Kad idem lovit palamide ,za jesku obicno uzmem ribice koje mi zovemo cento in bocca.

Kad ih palamide  nanjuse podivljaju. Obicno nashvatam palamida od pol, do dvije i pol kile.Neki hvataju primjerke i od 6-7 kila.

Palamida jepo mom nesto kao i tunjevina,dosta suho meso koje treba znat napraviti socnim.

Od palamide glavu obavezno koristim za juhu.

Ostatak isjecem na odreske i mariniram da odlezi do sutra.(Ruzmarin, cesnjak,limunov sok i komadi limuna, maslinovo i sve dobro utrljam u odreske)

Prije przenja, nasjeckao sam cesnja i petersina,maslinovo, sol, papar i malo parmezana, i to ostavio sa strane

Odreske sam poceo pec na dvije kapi ulja na jako tri minute sa svake strane a onda smanjio na pola i pustio ih da se lagano peku

Cijelo vrijeme sam ih mazao sa tocom koji sam stavio sa strane.

Kad je riba gotova volim je servirati uz krumpir salatu

.

prominac.
Broj postova: 5277
prominac. je objavio 8.4.2019 00:01

Zaista vrijedna čitanja tema Naravno,pišem u svoje ime..

 

woodmajstor
Broj postova: 8883
woodmajstor je objavio 8.4.2019 00:09

Volim slusati druge dok pricaju na koje su sve nacine pripremali morskog psa.

Svi suok, od marinade na dalje.

Meni je ipak najdrazi onaj najbrzi, na tavu.

Pomijesam maslinovo i sol i papar , narezem pasa na deblje odreske, uvaljam ga u pripremljeni toc i bacim na tavu.

Dok se pece popim pol litre bijelog, a drugu polovicu popijem dok jedem psa.

Ne smeta mi okus amonijaka, a onima kojima smeta mogu ga noc prije namocit u mlijeko i oostavit u frizideru

 

woodmajstor
Broj postova: 8883
woodmajstor je objavio 8.4.2019 00:37

Ne vidim vise na placi murine, nekad ih je bilo, danas rijetko.

Zadnji put sam jepripremao pretproslo ljeto kad sam murinu od cetiri kile kupio od ribara iz Bacvice.

Imao sam drustvo s posla, Norvezane i Dance i svi su uzivali u ceremoniji pripravljanja murine.

Murini se izvrnu gace, tj, odere joj se koza preko glave kao da zmiji skidate kozu, ne smije se raderat, nego je izvuc iz gaca u jednom komadu.Kad joj se skine koza, koza se okrene i obuce joj se nazad naopako, tako da je onaj masni dio vani.

Nasjece se na komade, nareze se kapule, petersina, popapri i posoli sve iznutra i baci se na gradele.

Kad koza popuca, makne se i onda se fete murine nastave peci.

Popije se na hektolitre vina,bez obzira jesi li Norvezan,Danac, ili Hrvat

woodmajstor
Broj postova: 8883
woodmajstor je objavio 8.4.2019 20:32

Pidoci- dagnje

Kao klincizapalili bi vatru medju stjenama na vatru stavili pleh , pobrali pidoce okolo po stijenama i bacili na uzareni pleh.

Kad bi se pidoci otvorili bili su gotovi.

I danas to znam napravit, ali uz malo poboljsanu verziju ,

Umaslinovo nasjeckam petersina ,kapule, cesnja, nacijedim limuna, zrno soli i papra ,sve izmijesam i prelim po pidocima, i onda jos jednom dobro izmijesam pidoce sa tom smjesom.

 

woodmajstor
Broj postova: 8883
woodmajstor je objavio 8.4.2019 20:41

Dagnje i skampi na buzaru

U dubljoj padeli zagrijte maslinovo, i dodajte nasjeckani cesanj na tri minute ,dodajte pnasjeckani petersin ,provrtite kuhacom pet,sest puta i dodajte skampe i pidoce, polako mijesajte i kad skampi porumene i pidoci se pocnu otvarat, naspite casu bijelog vina i vode da pokrijete skampe, pustite da kuha, kad zakuha dodajte mrvice ipromijesajte, ako zelite buzaru na crveno, dodajte pelate ili konzervi i dobro promijesajte. Papar, sol po volji dok kusate.

 

 

 

 

woodmajstor
Broj postova: 8883
woodmajstor je objavio 8.4.2019 21:03

Najdraza ljetna salata

Pomidor narezatna kriske,tako i mozzarelu, skuhat jaja i njih narezat na kriske

poslagat na tanjur,pomidor,mozzarelu,jaje,pomidor,mozzarelu jaje

sve posuti svjezim bosiljkom, posolit i zalit maslinovin

 

 

woodmajstor
Broj postova: 8883
woodmajstor je objavio 8.4.2019 21:14

Babe suuvijek znale od nicega napravit nesto.

Ispredkuce nam je ogromna livada ,u vrijeme maslacka, baba bi poslala dicu da pokupe maslacka i koromaca.

Za nas igra, a za nju ozbiljna stvar nahranit zdravo sva ta gladna usta.

i pravila bi polpete od maslacka i koromaca.

Sitno bi izrezala koromac i maslacak ,umijesala s jajem mrvicama i brasnom i napravila polpete.

Ubijali smo se u njima ko sto se klinci danas ubijaju u mcdonaldsu

woodmajstor
Broj postova: 8883
woodmajstor je objavio 9.4.2019 10:23

Mali ji spinata, Ko ces bit kako otac, moras ga cuda jist

Tako je nona uvijek gurala spinat, i ono njeno, ko ces bit kako otac je uvijek upalilo.

 

Evo brzinska vecera sa spinatom

Zagrijat maslinovo, dodat cesanj i kapulu i prodinstat, dodat narezane gljive i dinstat dok ne omeksaju,

kad gljive omeksaju dodat spinat, kad sve omeksa dodat aceto balsamico dok ne ispari.

U to se jos mogu dodat i jaja,da bude kao kajgana, ali to zavisi od vas.

Zacinite i pospite petersinom