Istarska, primorska, dalmatinska, otočka kuhinja

woodmajstor  je objavio 2.3.2019 10:26 | 213 odgovora u temi

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa...

woodmajstor
Broj postova: 8688
woodmajstor je objavio 11.4.2019 21:16

 A kad bi nonu ujutro cuo da navlaci noz po dasci i da mirisi fazol, odmah sam znao da radi pravu manestru.

Uskoro bi pest zamirisao kroz cijelu kucu,i cuo bi kiako nona vice, ala neka mi neki prinese kost od prsuta.

 

Manestra

Narezat pancetu na sitno ,sitno onda cesnjak i petersin i to sve pomijesat i jos jednom sve zajedno sitnit.

Manestra se uvijek dugo kuhala i zbog fazola i suhog mesa unutra.

Fazol noc prije namocit u vodi.

U vodu se stavi fazol i kost od prsuta da se kuha i suhog mesa, ili suha rebra.

Nek kuha dok ne zakuha, onda dodat kukuruza i pustit da jos kuha na laganoj vatri,

Nakon kukuuruza dodat krumpira, pomidora na sitno. cesnja, petersina, kad prokuha dodat pest i jos kuhat

DOdat jecam i koromac, poklopit lagano i pratit svako malo sta se desava.

Usput derat se na muza i dicu nek ne diraju lonac ,jer ce bit gotovo kad vi kazete da je gotovo.

woodmajstor
Broj postova: 8688
woodmajstor je objavio 12.4.2019 09:48

Dobar rizot od skoljki

 

Skoljke stavite na vatru,poklopite i pustite par minuta da se otvore .Skinite s vatre ,pustite da se ohlade i odvojite meso od skoljke.

NA maslinovom podinstajte kapulu i cesanj, dodajte meso skoljaka i pomidore narezan na sitne kockice.

Prokuhajte kratko, dodajte rizu i kuhajte na laganoj vatri,dok se riza dobro ne ugrije.Mijesajte podlijevajuci bijelim vinom i vodom.

Kad riza omeksa,posolite popaprite, i pospite sjeckanim petersinom, Maknite s vatre ,nakapajte s maslinovim uljem i posluzite.

Julka.ie
Broj postova: 437
Julka.ie je objavio 12.4.2019 10:17

bravo za topic.

volim istru i istrijane.

davno je bilo kad sam prvi puta bila u istri i otada vise ne idem juznije

ok, primorsko goranska je najjuznije :D

woodmajstor
Broj postova: 8688
woodmajstor je objavio 13.4.2019 16:16

Kako spremit grdobinu.

Sa grdobinom treba znat, ona je cijenjena riba, i ne mozes je samo tako spremit za rucak, prvo nema je se svaki dan na jelovniku,

a drugo kad je imas onda od toga napravis ceremoniju.

Prva stvar teska je za cistit.  treba odvojit glavu od tijela, ko nije vican namucit ce se.

Glava odmah u juhu, i kad se skuha na pol, ja je izvucem i odrezem obraze koje poslije iskoristim na bolji nacin, a glavu vratim nazad u juhu da se skuha do kraja.

 

PAzljivo odvojeno meso grdobine i obraze namocim u pripremljeni toc od maslinovog, soli ,papra ,vina i limunovog soka.

Izgnjecam kapare i zelene masline i u to dodam kap dvije vermuta.

Sa tim pestom namazem s obje strane meso grdobine i zamotam u siroke listove prsuta. Dobro probodem cackalicom da prsut ne padne .

U tavu kapnem maslinovog. Stavim na laganu vatru i poklopim .  Zlicicu brasna zazutim na maslacu u drugoj tavi i dodam riblje juhe i kad to pocne vriti polako naspem pola pripremljenog toca od kapara i maslina, polako mijesam, dodajem u to grdobinu u prsutu, smanjim vatru i dam mu vremena da se uhvati .Kada toc primi miris ribe i prsuta maknem ga i nastavim pec grdobinu jos par minuta na suho.

 

KAd je gotovo serviram uz leso krompir i po svemu prelijem toc iz kojeg sam maknuo ribu.

 

 

woodmajstor
Broj postova: 8688
woodmajstor je objavio 14.4.2019 00:14

Za prijatelje koji vam dojdu navecer na casu bijelog i malo razgovora

brzinski napravite bruskete s namazom od ribe.

Bilo koja bijela riba a moze i sardina iz konzerve.

Ako je riba svjeza , skuhajte je i odvojite od kosti.

KAd je skuhana i ociscena ,stavite je u blender zajedno s kapulom

maslinovim, majonezom i sokom od limuna.

KAd je dobro izmiksano dodajte kapare, mljevene paprike, soli, papra i malo vlasca.

Spremite to u frizider dok spremate kruh.

NArezite kruh na snite i u pecnicu.

Kad je gotov, namazite ga namazom i dodajte po volji jos cherry pomidore, krastavce itd.

 

SIpajte bijelo vino, i druzenje moze poceti

woodmajstor
Broj postova: 8688
woodmajstor je objavio 15.4.2019 10:09

Kad god se islo radit zemlju, bili to vinogradi ili posao oko maslina, u torbama je moralo bit mjesta za dvije stvari.

Domaca travarica i smokvenjak. Smokvenjak je bio izvor energije a travarica snage i izdrzljivosti.

Smokvenjake su zene radile sa ljubavlju i svaka je imala neki svoj recept. Da li je to bila vrsta rakije koja se upotrebljavala za njega, da li dodatak neke biljke , ali uvijek je bilo nesto specijalno. Moja nona je uz bademe uvijek stavljala pinjole ,ili samo pinjole bez badema, ili je dodavala koromaco, puno je eksperimentirala, ali proizvod joj je uvijek bio vrhunski.

 

Smokvenjak

Smokve i grozdice dobro samljeti , Nona je to radila onda na rucnom mlincu za meso

Pinjole , bademe ili orahe a moze i sve troje, nemojte stedit dodajte u smjesu istodobno dok meljete smokve.

Dodavajte i travaricu pomalo.

Kada je sve gotovo oblikujte ili u salamu, ili u kobasicu ili u pogacu.

KAd zavrsite pokrijte je koromacom ili nekim drugim mirisljavim listovima i pustite na zraku da se osusi.

 

Poslije rezite svoju smokva kobasicu ili pogacu i servirajte uz dobru domacu rakiju

woodmajstor
Broj postova: 8688
woodmajstor je objavio 16.4.2019 10:22

Svoju prvu skarpinu uhvatio sam sasvim slucajno, vidio sam da se nesto vrti, potegao i zakacio je za peraju.

Stariji u barci su se smijali, ali su priznali ulov, rekli su : je vanka, je , ju je mali zivukal, je, onda ca, capal je ribu, finito.

Jedan dan sretnem susjeda i pita me susjed da ako cu doc na rostilj od ribe, ja ga pitam kakve ribe , a on da je kupio skarpine u Lidlu po pedeset kuna.

Ja ga gledam , skarpine po pedeset kuna, pitam ga otkud si ti , di si vidio da je skarpina pedeset kuna ,pa na placi ti je kilo 250 kuna ,a ti je nasao za pedeset. On kaze da iz Lidla je ,pise lijepo Bodecnjak, skarpina.

Ljudi moji bodecnjak nije skarpina, bodecnjak je riba iz hladnih mora a skarpina toplih.

Razlika je ko dan i noc. Uglavnom uspio sam mu objasnit razliku i odbio rostilj, ali sam mu rekao ako ce skuhat juhu od nje da cu doc probat. Tako je i bilo, covjek se nije naljutio , nedgo mi bio zahvalan.

 

Ali Skarpina

 

Juha od skarpine.

Mrkva, celer, glavica kapule, petersin, korjen celera.

Kad je skuhano dodajte glavu od skarpine i rizu.

Papar sol , kad je skuhano dodajte dvije tri kapi maslinovog.

 

Ako volite skarpinu na lesu, stavite je cijelu u lonac sa juhom i kad je skuhana

ocistite je od kosti, iscijepajte je na fete, maslinovo, cesanj i petersin po njoj

i servirajte sa leso krumpirom.

Ako se zelite igrati, napravite je sa pecenim krumpirom i povrcem u pecnici

Namazemo posudu za pecenje maslinovim,poslazemo krumpir

zatim dodamo crne masline, kapare, petersin i ruzmarin, moze i vlasca i malo maslaca

zalijemo bijelim vinom, dodamo narezanu kapulu, pomidore i malo cesnja

Ribu posolimo i popaprimo, meni nikad dosat ruzmarina, tako da joj stavim ruzmarina i kriske limuna u trbuh

polozimo ribu na povrce zalijemo maslinovim, sve promijesamo i pecemo

 

 

 

kostric9
Broj postova: 1360
kostric9 je objavio 16.4.2019 10:27

jebote wood ogladnio sam 

woodmajstor
Broj postova: 8688
woodmajstor je objavio 16.4.2019 10:31 | citat na kostric9

jebote wood ogladnio sam 

 

I ja :D:D:D:D:

woodmajstor
Broj postova: 8688
woodmajstor je objavio 18.4.2019 11:01

Stari su ogradjivali svoje vrtice kamenom,negdje deset metara , negdje 5 metara ,Znalo se i dan danas se zna cije je sta ,mozda ne na papiru , ali usmenom predajom je islo sa koljena na koljeno. U tim malim ogradjenim parcelama, bila je obradiva zemlja, i tu se sadilo , sto je bilo potrebno.

U jednom takvom dolcicu imam dva rogacha.

Baba je znala od njih raditi rolade i panetone, a mi smo ih jeli osusene i bili su nam ko cokolada.

 

Volio bih da netko ako zna kakav recept od rogaca podijeli ovdije.

MacBunty
Broj postova: 4054
MacBunty je objavio 18.4.2019 11:24

nisam ljubitelj rogača, pa ne znam.

svaka čast na trudu i izobilju recepata, baš za nadolazeće dane.

woodmajstor
Broj postova: 8688
woodmajstor je objavio 18.4.2019 17:03

Sto ce te pripremit za Uskra?

fraublucher
Broj postova: 4187
fraublucher je objavio 18.4.2019 17:07

klasika- kuhana šunka, jaja, mladi luk, rotkvice, hren. francuska salata i odojak pečeni.

  to sve u subotu napravim i onda dva dana se jede.

 

Julka.ie
Broj postova: 437
Julka.ie je objavio 18.4.2019 17:10

janjetinu najvjerovatnije

a dirucak jaja i sunka

Julka.ie
Broj postova: 437
Julka.ie je objavio 18.4.2019 17:13 | citat na woodmajstor

 

Volio bih da netko ako zna kakav recept od rogaca podijeli ovdije.

rogac sam koristila na isti nacin kao makovnjacu ili orahnjacu samo ne stavim suhi rogac nego naribam jabuku ili dvije ovisno kolika je strudla i zarolam i pecem.

bude fina socna i mirisljava od rogaca a jabuka se niti ne osjeti