Istarska, primorska, dalmatinska, otočka kuhinja

woodmajstor  je objavio 2.3.2019 10:26 | 227 odgovora u temi

Stavite recepte da ih mozemo isprombat ,izmjenjat, i ne ih zaboravit.

Ribu, meso , manestre, kruh,ma sve ,a najvise recepte nasih nona ili baba.

 

DA pocnem sa...

woodmajstor
Broj postova: 8640
woodmajstor je objavio 18.4.2019 17:19

Punjena sipa

Na maslinovom prodinstajte kapulu, kad malo pozuti dodajte krakove sipe,

Malo mijesajte i onda dodajte ,pomidora narezanog na sitno, narezanih maslina i petersina, jedan do dva incuna i zalijte vinom.

Ne solite,jer incun ce dati slanost, popaprite, dodajte rizu i cekajte da riza smeksa i da tekucina ishlapi.

Sa tim napunite sipu i zatvorite cackalicama.

U padelu za pecnicu oko sipe naslazite narezanog krumpira, cesnja, masline , moze i pomidora na pol rasjecenog, sve zalite maslinovim i stavite pec.

 

Malvazija pol case dok se pece, a ostatak boce dok se jede

 

 

MacBunty
Broj postova: 4039
MacBunty je objavio 18.4.2019 17:25

sutra bakalar na bianco i dalmatinski.

za Uskrs klasika: šunka u tijestu, pogača, janjeća juha, pečena janjetina s mladim krumpirom, zelena salata s rotkvicama.

 

woodmajstor
Broj postova: 8640
woodmajstor je objavio 18.4.2019 17:30

MacBunty od kuda si iz Dalmacije

MacBunty
Broj postova: 4039
MacBunty je objavio 18.4.2019 17:34

tamo gdje su Funcuti

woodmajstor
Broj postova: 8640
woodmajstor je objavio 18.4.2019 17:37

Sibenik, koje vam je najpoznatije jelo u Sibeniku, ono da se kaze to je doslo iz Sibenika

MacBunty
Broj postova: 4039
MacBunty je objavio 18.4.2019 17:39

luganige, to su male kobasice s cimetom.. za Božić se kuhaju u junećoj juhi

farcajg
Broj postova: 18825
farcajg je objavio 19.4.2019 10:14 | citat na woodmajstor

Punjena sipa

Na maslinovom prodinstajte kapulu, kad malo pozuti dodajte krakove sipe,

Malo mijesajte i onda dodajte ,pomidora narezanog na sitno, narezanih maslina i petersina, jedan do dva incuna i zalijte vinom.

Ne solite,jer incun ce dati slanost, popaprite, dodajte rizu i cekajte da riza smeksa i da tekucina ishlapi.

Sa tim napunite sipu i zatvorite cackalicama.

U padelu za pecnicu oko sipe naslazite narezanog krumpira, cesnja, masline , moze i pomidora na pol rasjecenog, sve zalite maslinovim i stavite pec.

 

Malvazija pol case dok se pece, a ostatak boce dok se jede

 

 

Ova sipa mi je navukla brdo sline 👍

woodmajstor
Broj postova: 8640
woodmajstor je objavio 19.4.2019 10:21 | citat na MacBunty

Recept za luganige: Dobro očistiti i oprati bravlja ili janjeća crijeva, propuhati ih i uvjeriti se da nisu puknuta. – dva kilograma mljevenog svinjskog mesa (svježa potrbušnica – meso za pancetu) – dva kilograma mljevenog janjećega buta – pet dkg soli – od mirodija: tri limuna iscijediti i naribati kore od limuna, 40 zrna mljevenog papara, cimet, 1/2 kesice crnog papra, 30 usitnjenih korijandola – dvije glavice tučenog luka (može neoguljen) zamotati u krpu, potom potopiti u mlaku vodu pa iscijediti po mljevenome mesu. Posoliti. Sve dobro promiješati i pustiti da odleži sat vremena. Luganige nadjenuti u pripremljena tanka ostrugana bravlja crijeva i ‘splesti u pletenice’ dužine oko 10 centimetara.

 

 

 

Uzeto sa Sibenskog portala

woodmajstor
Broj postova: 8640
woodmajstor je objavio 19.4.2019 10:36

Kad kazem oslic, obavezno mi padaju na pamet dvije vrste pripreme, na leso ili pohani.

Nisam bas ljubitelj pohanog, uvijek mi draza riba na leso.

Kad ga radim na leso, obavezno skuham juhu , kad je povrce gotovo, umocim oslica u juhu taman toliko dugo

da je na korak da ce se pocet raspadati i onda ga izvucem iz juhe i nastavim pripremati dalje .

 

Volim ga napravit u svijetlom umaku

PRerezem ga da ispadnu odresci i onda odreske namocim u limunov sok i pustim dvadesetak minuta da leze i bacim na tavu da se propece sa obadvije strane. Izvadim van kad su propeceni, a na istom tom ulju zdinstam kapule i dodam kapare i malo riblje juhe.

Dodam slatkog vrhnja i vina i promijesam, dodamoslica nazad i cekam da toc prokuha.

 

KAd je gotovo, odreske oslica poslozim na tanjur uz leso krompir i sve zalijem sa tocom.

NEkad volim napravit vise toca da ga mogu tocat s kruhom.

 

 

Uvaljam ga u brasno

MacBunty
Broj postova: 4039
MacBunty je objavio 19.4.2019 11:18 | citat na woodmajstor

to je najbliže originalnom receptu.

postoji jedan tajni sastojak, kao kod vegete ili gavrilovićke, koji se prenosi naraštajima.

 

woodmajstor
Broj postova: 8640
woodmajstor je objavio 19.4.2019 13:09

Volim rano ujutro oko sest sati otic do Svetog Juraja i docekat ribare koji se barkama vracaju iz nocnog ribolova.

Obicno, vecinu ulova prodaju vlasnicima restorana od Crikvenice do Karlobaga,i to jos dok su na putu do lucice.

Ono sto nije vec prodano putem mobitela,ide u led ili ovakve karonje poput mene razgrabe cim im barke dotaknu rivu.

Cesto uzmem dvije tri i vise kila rakova, zavisi od toga koliko gostiju imam doma,i na povratku kuci kontam kako cu ih pripremit,

da li na rizotoo, ili na hladno, ili na raznjice ili sta vec.

To mi je uvijek problem koji ali uvijek rijesavam zadnji trenutak, nakon sto rakove stavim u kipucu vodu.

woodmajstor
Broj postova: 8640
woodmajstor je objavio 19.4.2019 13:17

Rizoto od rakova

KAd se rakovi skuhaju klijestima se razbije oklop i izvadi se svo bijelo meso.

Na maslinovom zdinstat kapulu, dodat bijelo meso,polako dinstat,posolit i popaprit i dodat pelate ili pastu iz konzerve.

Dobro promijesat i nastavit dinstat uz podlijevanje vodom u kojoj su se kuhali rakovi.

Dodat rizu i stalno podlijevat juhom od rakova, sve dok riza nije gotova.

Riza se ne smije raspast, ali pazit da se dobro stisne.

Kad je riza gotova dodat petersina i parmezana

 

Vino u bokalima

woodmajstor
Broj postova: 8640
woodmajstor je objavio 19.4.2019 13:24

Raznjici od rakova

Pripremit u posudi maslinovo, nacijedit limuna, dodat vina ,papra ,soli, ruzmarinove listice

U taj toc stavit skuhane rakove.(pazit da se rakovi ne prekuhaju, bolje da su malo zilavi jos)

Pustit ih dva sata u frizideru, dok ne pripremite rostilj. Kad je vatra gotova cekat da se zar dobro smiri.

Rakove izvuc iz toca pricekat da se dobro ocijede i nabost ih na stapice.

Na gradelu stavit listove vinove loze(ne morate , ali meni je to pod muss) i na listove postavit raznjice s rakovim mesom.

Kako se pocnu pec tako i listove i rakove  mazati sa tocom koji ste pripremili.

Mazite ih sa grancicom truzmarina, a par grancica ruzmarina bacite u zar da zamirise

woodmajstor
Broj postova: 8640
woodmajstor je objavio 19.4.2019 13:29

Salata od rakova

Stabljike celera narezat, takodjer i petersin, dodat kapare i maslinovo, sol ,papar

Narezat rakovo meso ,pomijesat sve zajedno i pospricat limunom

Po zelji saku ociscenih oraha i grozdjica ubacit u salatu

 

woodmajstor
Broj postova: 8640
woodmajstor je objavio 19.4.2019 13:37

 

Rak na toc

Zdinstat kapulu ,dodat rakove da se malo uhvati boja na meso ,posolit i popaprit

dodat vina i vode u kojoj su se kuhali rakovi , polako mijesat dodat petersin i kapare, promijesat dodat slatko vrhnje i jos juhe

pricekat da prokuha.

Prelit spagete, ili krumpir