Zaboravljene "ljudske" civilizacije

DannyBoy.  je objavio 27.11.2011 09:37 | 479 odgovora u temi

Službena povijest negira ili odbacuje arheološke nalaze koji dokazuju postojanje raznih civilizacija u različitim periodima prošlosti. Svi takvi dokazi pripadaju grupi zabranjene...

DannyBoy.
Broj postova: 1433
DannyBoy. je objavio 27.11.2011 20:48

ZABRANJENA ARHEOLOGIJA PERUA – KUSKO I MAČU PIKČU

Snimanje TV serijala „Potraga za misterioznim civilizacijama“ nastavilo se u Svetoj dolini istočnog Perua. Dvočlani tim (Semir Osmanagić i Amel Baftić) imao je susret s ruinama čudesnih civilizacija na visini od 3.500 metara.

U središtu imperijalnog Kuska, ostaci su hrama Korikanča podignutog davno prije dolaska Inka koji su ga zadnji koristili. Perfektno uklopljeni kameni blokovi čine nekoliko preostalih zidova. Uz njih se nalaze ostaci obrađenih megalita na kojima je vjerovatno primjenjivana mašinska obrada nepoznatog porijekla.

Iznad Kuska je nekoliko stotina metara preostalih zidina Saksajhuman. I premda su španjolski konkvistadori uništili četiri petine ovog građevinskog kompleksa, ostali su nedirnuti blokovi težine do 300 tona koji se sastoje od 6, 10 pa čak i 20 uglova i kao savršena trodimenzionalna slagalica uklapaju se jedan u drugi.

Stotonski riolitni blokovi u gradu Oljantejtambo nemaju objašnjenja s aspekta moderne arheologije. Način obrade i kolosalnost se potpuno poklapa s umijećem graditelja iz bolivijskog Tiahuanaka. U oba slučaja se za doba gradnje mora ići u daleku prošlost.

Legendarni „Izgubljeni grad Inka“ Maču Pikču nije nastao kao plod gradnje Inka prije 700 godina. Inke, prema španjolskim hroničarima iz XVI stoljeća, nisu imale alate, opremu niti tehnologiju za gradnju takvih građevina. Nekoliko je civilizacija koje su gradile Maču Pikču od kojih je prva ujedno i najsuperiornija. 

Ovo su primjeri „zabranjene arheologije“ koji potpuno ruše pokušaje oficijelne historije da ove građevine pripiše onima koji su ih zadnji koristili.

DannyBoy.
Broj postova: 1433
DannyBoy. je objavio 27.11.2011 20:57

DIV IZ GRČKE - MITSKI KIKLOPI ?

http://www.youtube.com/watch?v=E1RD49XG12Y&feature=related

 

DannyBoy.
Broj postova: 1433
DannyBoy. je objavio 27.11.2011 21:19

 

KIKLOPSKI ZIDOVI SAKSAJKVUMANA

Sat vremena hoda od imperijalnog grada Kuska, uspon vodi do impresivne visoravni na 3.600 metara nadmorske visine. Dah zastaje pred kiklopskim zidovima zvanim Saksajvuman. Oni su razliciti od Stonehenge-a, egipatskih i piramida Maja. Drugaciji od bilo kojih prethistorijskih megalita. Kada su ih prvi put ugledali, spanjolski kronicari su biljezili: "Ove spektakularne zidine nemaju poredjenja u Starom svijetu".

Saksajvuman (Sacsa Uma - "pjegava glava") se sastoji od tri paralelna zida izgradjena na razlicitim nivoima. Linija im je krivudava ("cik-cak"); odatle sugestija da oni predstavljaju pumine zube. Kameni blokovi koristeni u prvom redu su najveci. Dostizu tezinu od preko 360 tona (Hemming, "The Conquest of the Incas"). Oni se svrstavaju u kiklopske po svojoj tezini, a nema objasnjenja kako su transportirani na ovu visinu, kada, kako su obradjeni, ko ih je ugradio…

Simbolika je, pak, ocita: tri reda zidina mogu predstavljati tri svijeta civilizacija sa Anda: podzemni (Ukju Pacha), povrsinski (Kay Pacha) i nebeski (Hanan Pacha), odnosno zmiju, pumu i kondora.

Kameni blokovi tako perfektno pristaju jedan uz drugi da se vlas trave ne moze ugurati izmedju njih. A pri tome nije koristen nikakav vezivni materijal.

S obzirom da je rijec o desetinama i stotinama tona teskim blokovima, covjek s nevjericom zastaje pred tim prizorom.

Moja setnja Saksajvumanom bila je u kisno popodne (slika u prilogu prikazuje pokisle stijene). Rukom bi prolazio preko stijena, preko njihovih sastava, prateci deset ili petnaest isklesanih uglova na ovim zacudjujucim stijenama…

I prije no sto sam dosao znao sam da nijedan, bukvalno nijedan kameni blok nije iste velicine. I sada sam se u to uvjerio. Sto vise gledam to se vise smijesim… poruci koju su nam ostavili nasi preci. Na ovaj nacin su nam rekli, "…nismo koristili kalupe, a niti smo klesali svaku pojedinacnu stijenu. Razlog sto smo ih ovako poredali je ocigledan: prezivjece sve zemljotrese i vremenske nepogode. Ali kako smo to napravili… da biste to odgonetnuli, bice vam potrebno koristiti i druga (spiritualna) cula, osim fizickih…"

 

DannyBoy.
Broj postova: 1433
DannyBoy. je objavio 27.11.2011 21:25

NASKA LNIJE - GEOGLIFI

Kamene pustinje sa juga Perua su zasluzne da se naucna terminologija obogati novim pojmom: geoglifi. Pocelo je sa egipatskim hijeroglifima (slikovnim znacima na kamenim tabletima), nastavilo sa petroglifima (slikovnim znacima u stijenama), da bi cuvene Naska linije oznacile potrebu da se da poseban termin slikama na kamenom pustinjskom tlu.

Doduse, termin se jos uvijek ne moze naci u rjecnicima. Ali, za koju deceniju ce preci iz "alternativne" u "oficijelnu" upotrebu.

Izmedju visokih Anda i pacificke obale sjevernog Cilea i juznog Perua, nalaze se suhe visoravni, takozvane "pampe". Ove kamene pustinje nemaju vjetra, a tek nekoliko kapi kise padne svakih sedam-osam godina. Pampe se s pravom smatraju najsuvljim predjelom na svijetu. I tako je vec hiljadama godina. Povrsina pustinja je prekrivena pocrnjelim vulkanskim kamenjem velicine sake. Uklanjanjem povrsinskih vulkanskih stijena otkriva se donji, znatno svjetliji, kameni sloj. Pijeska nema. Samo kamen. Posmatrajuci iz zraka, ovaj donji, svjetliji sloj djeluje kontrasno i lako je uocljiv.

 

Na povrsini od preko 500 kvadratnih kilometara kamene pustinje nepoznata civilizacija je uklonila vulkanske stijene u ukupnoj duzini od 1.300 kilometara.

Gledajuci iz zraka, formirali su perfektno ravne linije. Neke od njih su samo petnaestak centimetara siroke, a neke su siroke nekoliko stotina metara.

Uz linije se nalazi i oko 300 geometrijskih figura, kojima dominiraju trapezoidi, trokuti, cik-cak linije i spirale.

I, na koncu, najuzbudljivije su svakako biomorfne figure: zivotinje, biljke i ljudi. Njihov broj jos nije definitivan; vjerovalo se do prije par godina da ih je pedesetak. Medjutim, nekoliko godina unatrag otkrivene su nove, na padinama kamenih brda, od kojih se neke vide samo u odredjeno doba dana (ovisno od sunceve svjetlosti i sjene). Dosada je otkriveno 70 figura cija se velicina krece od 25 do 275 metara. Najpoznatiji medju njima su pauk, majmun, kit, zmija, pas, guster, cvijet, 18 pticjih figura i… astronaut.

Figure su vidljive samo (!) iz zraka. Stoga mi je posebna poslastica bila voznja malim jednomotorcem sa tri sjedista.

Nekima od figura nisu najsretnije izabrani nazivi (fotografija "Nasca linije, ruke - "manos", pokazuje da ova figura mozda oznacava nesto drugo umjesto ruku; sa ostalim figurama nisam imao problema u prepoznavanju).

DannyBoy.
Broj postova: 1433
DannyBoy. je objavio 27.11.2011 21:34

MALTEŠKI HYPOGEUM

Dugo su egipatske piramide smatrane najstarijim arhitektonskim monumentima. Ipak, najraniji neolitski hramovi na Malti su stariji hiljadama godina od navodnog datuma izgradnje  cuvenih piramida u Gizi.

Ogromni kameni blokovi, teski desetine tona, koristeni su za izgradnju hramova. Moderni alati i tehnike bi i danas imale nepremostivih poteskoca da izgrade nesto slicno. Kako su ovi tereti pokretani u doba neolitskog covjeka, ostaje misterija.

Prvi hramovi, kao na primjer Gantija u Gozo-u, nisu imali posebnih ukrasa. Oni kasniji, recimo Hagar Qim, bili su izgradjeni od blokova koji su vrlo precizno pristajali jedni uz druge i pri tome su bili posebno ukraseni. Pomenimo da ne postoje arheoloski nalazi metalnih predmeta ili alata na Malti tog doba.

Podzemni sistem hramova nazvan Hal Saflieni, ili poznatiji kao Hypogeum, je ipak posebno uzbudljiv. Kada je 1902. (ponovo) predstavljen svijetu, izazvao je senzaciju u arheoloskim krugovima. Hramovi i podzemne odaje su bukvalno urezane u kamenito podzemlje. Tu su pronadjene kosti preko 7.000 ljudi  i stoga se smatra da je Hypogeum zapravo velika grobnica.

Svi tragovi misterioznih “ ljudi” koji su izgradili Hypogeum odjedanput nestaju oko 2.000 godine prije nove ere. Jednako cudni su i tragovi kolica na kamenim putevima na Malti davno prije otkrica tockova.

Megalitski objekti na Malti su poznati jos iz 16 stoljeca kada su vitezovi reda St. John prvi put posjetili otok. Od tada pa u narednih 400 godina se smatralo da su hramovi ostavstina mitske rase giganata.

U zvanicnim lokalnim historijskim knjigama pojave ovih velebnih objekata se ovako objasnjavaju : “ ... Negdje oko 3600. godine prije nase ere nesto posebno se pocelo desavati malteskim mirnim zemljoradnicima. Njihova kultura postaje izolirana od pradomovine, Sicilije... Od jednostavnih zemljoradnika, prahistorijski Maltezani se razvijaju u visokokvalificirane graditelje i inzinjere koji stvaraju pravi val megalitskih hramova i pogrebnih mjesta uzduz otoka... Neolitski otocani nisu usvojili kulturne ideje svojih susjeda niti su na njih utjecali...”

Ipak, vlada je zatvorila sve ulaze. Navodno, razlog je nestanak grupe ucenika sa nastavnicom koji su usli u podzemni labirint i nikad se nisu vratili.”

1998. njemacki istrazivac Werner Betz je pisao svoju novu knjigu o Hypogeum-u o kome je dosta mjesta nasao za malteske vladine predstavnike koji su davali sumnjiva objasnjenja, puna kontradikcija, o istrazivanju i ponovnom otvorenju Hypogeum-a. Ocito je da se nesto krilo.

DannyBoy.
Broj postova: 1433
DannyBoy. je objavio 27.11.2011 21:46

 

POTOMCI ATLANTIĐANA - BASKI

U godinama koje se prethodile potapanju Atlantide, hiljade njenih stanovnika su trazile alternativno mjesto za zivljenje. Dolazeci iz zraka (!) i sa mora, predio Baskijskog zaljeva, u podnozju planinskog vijenca Pirineja, ih je podsjecao na staru domovinu. Tu su nastale prve zajednice prije 12.500 godina. Ovdje su bili zasticeni i izolirani. Godine su prolazile, njihova pradomovina je zavrsila na dnu Atlantika.

Od pirinejskih Atlantidjana su ostali njihovi potomci - Baski.

Baski su narod koji zivi u jugozapadnoj Evropi. Oko 600.000 Baska je rasporedjeno u cetiri spanjolske provincije (Navarra, Vizcaya, Guipuzcoa i Alava), a 100 000 zivi na francuskoj strani u tri provincije (Labourd, Basse-Navarre i Soule). Kao nekada, tako i danas, ostali su vezani uz more: regioni sa Baskima protezu se u duzini od 100 km od francuskog obalnog grada Bayonne do spanjolske luke Bilbao. U unutrasnjost kopna ulaze samo oko 50 km, do grada Pamplone.

Jezik Baska je jedinstven i naucno je dokazano da ne potice ni od jedne velike grupe jezika.

Indo-evropski jezici su dosli sa istoka (keltski, germanski, latinski) i polako zamijenili ranije evropske jezike. Medjutim, jezik Baska, euskara, je govoren u Baskijskom kraju "...davno prije od ostalih zapadnoevropskih jezika koji su stizali u Evropu..." ("The History of Basque", autor Larry Trust, lingvist Baska).

Doduse, postoje zajednicke rijeci jezika Baska sa nekim drugim "egzoticnim" jezicima: Burushaski (govori se na Himalijima i ne zna mu se porijeklo), Berberi i Tuarezi u Africi, izumrli narod Gaunca sa Kanarskih otoka, staroegipatski, sumerski, minoanski i jezik domorodaca iz srca Gvatemale (odakle su Maje nekada vladale Srednjom Amerikom).

Idiomi i fraze indijanskih plemena Tupi-Guarani, duz rijeke Amazon, neodoljivo podsjecaju na jezik Baska. Arheolog Marcel Homet je studirao grupu lingvisticki povezanih indijanskih plemena koji su imali zajednicko bozanstvo - boga Tupan. Shirley Endrews u svojoj knjizi "Atlantis, Insights from a Lost Civilizations", objasnjava legendu o Tupijima, iduci u proslost 28 000 godina. To je bilo doba druge velike kataklizme koja je zadesila Atlantidjane. Tada je doslo do migracije Atlantidjana prema Karipskim otocima i dalje prema Amazonu. 

 

 

stalni_komentator
Broj postova: 6464
stalni_komentator je objavio 28.11.2011 11:44 | odgovor na Fleischgewehr

teorija koja nema početak (geneza) nije teorija..a prihvaćena je kompromisno , zbog biologije i medicine.

stalni_komentator
Broj postova: 6464
stalni_komentator je objavio 28.11.2011 12:45 | citat na Fleischgewehr

"samosastavljanje" kemijskih spojeva i na kraju organizama je vec objasnjeno i dokumentirano, samo se trebas potruditi da nesto o tome procitas... Ako nesto ti osobno ne razumijes, ne znaci da to ne postoji ili da nije objasnjeno...

gdje su ti sad kruške i jabuke ? 

 

i tko je to objasnio..taj koji to objasni i dokaže ima pet nobelovih nagrada!

DannyBoy.
Broj postova: 1433
DannyBoy. je objavio 28.11.2011 20:18

DREVNI ASTRONAUTI

Makar to neki naucnici smatrali pretjerivanjem pa i besmislicama, brojne cinjenice ubjedljivo sugeriraju da su se prije mnogih milenija na nasu planetu spustali nepoznati misionari iz svemira!

"Nakon sto je svom narodu jos jednom domahnuo rukom, Vapundi je usao u sjajnu metalnu pticu. Odmah zatim, uz zaglusnu buku, na njenom straznjem dijelu suknuo je plamen i letjelica se vinula u nebo..."

Ono sto ovdje lici na poetski opis starta nekog modernog aviona u kome neki visoki politicar odlazi iz svoje zemlje, zapravo potice iz predanja sjevernoamerickih Meskite-Indijanaca i staro je najmanje dvije hiljade godina.

 

Tajanstvene piste

Naravno, niko ne misli da su ljudi u ono pradavno doba imali avione. Ali, bilo kako bilo, arheolozi su u peruanskom gorju pronasli ostatke nekada ogromnih kamenih gradevina i misterioznih crteze po stijenama i u spiljama, koji nisu imali nikakvog smisla sve dok ih, sasvim slucajno, iz helikoptera i aviona nisu osmotrili peruanski piloti. Tada su ih odjednom potsjetili na aerodromske piste.

A ko je drugi, ako ne ljudi, bio u stanju da na sausenoj visoravni Naska konstruise i izgradi tako nesto?

U vezi sa ovini pitanjem namece se razmisljanje da su Zemlju u pradavno vrijeme uistinu posjetili pripadnici neke veoma razvijene civilizacije iz kozmosa. Nasim davnasnjim precima, kako tvrdi popularni svajcarski autor, Erih fon Deniken, ovi su se posjetioci, mozda, predstavili kao bogovi sto se spustaju sa dalekih zvijezda,

U svakom slucaju, postoji dosta toga na nasoj planeti sto ucvrscuje ovu fantasticnu hipotezu. Tako je u jednoj vise od 5000 godina staroj kineskoj grobnici pronaden ostatak pojasa od cistog aluminija. Ono sto je zacudujuce lezi u cinjenici da se u tom obliku metal moze da dobije iz boksita samo pomocu jednog osebujnog postupka elektrolize. Niko danas ne moze da povjeruje da su drevni Kinezi poznavali tu vrstu elektrolize. A ako je oni, dakle, nisu poznavali, je su li ta visoka tehnicka znanje poznavali njihovi nebeski gosti - takozvani bogovi?

Interesantne su takoder i astronomske karte zvijezda, pronadene u vidu pecinskog slikarstva. U Kohestanu, u prednjoj Aziji, postoji na kamenu jedna karta u koju ne samo da su korektno ubiljezene zvijezde koje se ne mogu vidjeti prostim okom, nego su i njihove uzajamne pozicije oznacene onako kako su stvarno izgledale prije 10 000 godina! Moze li se pretpostaviti da nepoznati umjetnik iz prahistorije nije koristio nikakvu “zemaljsku podlogu” za ovo?

godeslav
Broj postova: 4398
godeslav je objavio 29.11.2011 22:59 | citat na arvat

sve mi je jasno, samo ne shvatam zašto ti drevni astronauti nisu ostavili neku jasnu poruku napisanu na papiru ili nečemu trajnijem, da ne kažem nečemu vječnom, već su ostavljali više dječije nego amaterske crteže uklesane po pećinama i liticama?

da testiraju našu vjeru u njih

 

nešto kao gospod sa svim tim fosilima dinosaura

LePsiholog
Broj postova: 9398
LePsiholog je objavio 30.11.2011 01:45

http://www.youtube.com/watch?v=aNTkAEEoY6E

Gering
Broj postova: 9469
Gering je objavio 30.11.2011 20:52 | citat na Fleischgewehr

"samosastavljanje" kemijskih spojeva i na kraju organizama je vec objasnjeno i dokumentirano, samo se trebas potruditi da nesto o tome procitas... Ako nesto ti osobno ne razumijes, ne znaci da to ne postoji ili da nije objasnjeno...

iz kojeg ćoška ti ispade kemijeski spoj, ha?Foot in mouth

DannyBoy.
Broj postova: 1433
DannyBoy. je objavio 1.12.2011 20:23

da li je tko gledao slike bosanskih piramida, imaju slike sa kamenim pločama

 

http://piramidasunca.ba/bs/naslovna-bs.html?view=featured

DannyBoy.
Broj postova: 1433
DannyBoy. je objavio 1.12.2011 20:31

BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA

 

Period 2005.-2008. smo iskoristili za dokazivanje da je u srcu Bosne izgrađen prvi europski i najveći svjetski piramidalni kompleks. To smo potkrijepili pravilnom geometrijom piramida, orijentacijom stranica piramida prema stranama svijeta, postojanjem unutrašnjih prolaza na georadarskim snimcima, analizom pravougaonih blokova koji prekrivaju piramide u šest instituta za materijale, koji su potvrdili da je riječ o superiornom drevnom betonu. Pri tome su arheoastronomske analize dokazivale primjenu sakralne geometrije u rasporedu piramida i njihovom međusobnom odnosu. Naša prva Međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida, održana u ljeto 2008., donijela nam je međunarodnu verifikaciju i zaključak da su bosanske piramide arheološki fenomen.

Putokaz u našem projektu nam je dao fizičar dr. Slobodan Mizdrak koji je na samom vrhu Bosanske piramide Sunca detektirao i izmjerio elektromagnetno isijavanje frekvencije 28 kHz. Nezavisni timovi fizičara i elektroinžinjera iz Italije, Finske i Srbije su potvrdili da je na vrhu ove Piramide, kao i u prahistorijskom podzemnom labirintu prisutno pet energetskih fenomena: elektromagnetna zračenja, ultrazvuk, infrazvuk, megnetna i elektro polja. Došli smo do nesumnjivih dokaza da se piramida, sa pripadajućim kompleksom podzemnih tunela i prostorija, ponaša kao ogromna energetska mašina.

Po prvi put u (još neutemeljenoj) Nauci o piramidama dokazujemo ono što su mnogi teorijski pretpostavljali: piramide su amplifikatori (“pojačivači”), ali i generatori nekoliko vrsta energiije. Pitanje je, zapravo, da li imamo razvijene instrumente da izmjerimo sve one energetske fenomene s kojima su manipulirali graditelji originalnih piramida u Kini, Egiptu, Peruu, Meksiku ili Bosni?

Otkrićem organskog materijala u vezivu na popločanoj terasi Bosanske piramide Mjeseca dalo nam je šansu da odredimo starost gradnje. Radiokarbonska analiza uzorka u Šleskom univerzitetu tehnologije u Gliwicama (Poljska) pokazala je starost od 12.350 godina (+/- 50 godina) i to uzimamo kao zvaničan datum gradnje piramide. On je u potpunosti u skladu s analizom Instituta za agropedologiju koji je procjenio starost zemljanih nanosa na bosanskim piramidama 12.000 – 15.000 godina.

U podzemnom labirintu “Ravne”, koji se pruža desecima kilometara ispod piramida, očistili smo i podgradili ukupno 600 metara. Pri tome smo otkrili šest podzemnih prostorija, podzemno jezero i veliki broj raskrsnica. Činjenica da u tunelskim prolazima, 20 metara ispod površine zemlje, postoji izvanredna cirkulacija zraka, koncentracija negativnih iona (koji čiste atmosferu od virusa i bakterija) do 50 puta veće od prosječne, te odsustvo negativnih kosmičkih zračenja, dobila je svoj epilog u istraživanju utjecaja boravka u podzemnim tunelima na ljudsko zdravlje. Analizom na uzorku od 70 ispitanika je zaključeno da se ljudska aura (bioenergetski omotač oko organizma) unaprijeđuje u 80% slučajeva i to u rangu od 10-40%.