Ova žena se uspjela sprijateljiti s opasnim izoliranim plemenom koje je napada i ubija sve strance

9K
Moderna tehnologija ljudima omogućuje zaista mnogo toga. U današnje vrijeme nije nikakav problem kontaktirati nekoga s drugog kraja svijeta jednim klikom ili pozivom. Zbog toga je teško za povjerovati da na svijetu još uvijek postoje plemena koja se svega ovoga dobrovoljno odriču i odbijaju moderni način života.

Za jedno takvo pleme ste sigurno već čuli (video o njima možete pogledati ovdje: http://www.index.hr/lajk/poster/170279/video-ovo-pleme-zivi-60-000-godina-izolirano-od-ostatka-svijeta), nedavno su završili u medijima nakon što su ubili američkog misionara koji nije poštivao zabranu posjećivanja njihovog otoka u Indijskom oceanu. Iako ih cijeli svijet smatra opasnim divljacima, jedna žena podijelila je svoju priču i otkrila da je imala sasvim drukčije iskustvo kad je posjetila ovo izolirano pleme.

Ekspedicija Madhumala Chattopadhyay prije 27 godina imala je samo jedan cilj: otkriti kako živi pleme koje je tisućama godina izolirano od ostatka civilizacije.

"U mojih šest godina istraživanja, nijedan član plemena mi nije učinio ništa loše. Možda su primitivni kad je riječ o tehnologiji, no društveno su daleko ispred nas."

Na Andamanskim otocima živi nekoliko odvojenih plemena - Onge, Shompen, Jarawa, Sentinelci. Jarawa su poznati kao najciviliziraniji narod, dok Sentinelce smatraju daleko najopasnijima i najizoliranijima. Zbog toga je posjet otoka na kojem žive Sentinelci zabranjen.

Madhumala Chattopadhyay od svoje 12. godine proučava domoroce i plemena o kojima se ne zna previše. Nakon osnovne i srednje škole, upisala je studij antropologije kako bi jednog dana imala priliku posjetiti Andamanske otoke i kontaktirati ova izolirana plemena. To se i dogodilo. Na miroljubiv način su uspjeli uspostaviti kontakt s opasnim Sentinelcima. Njihova tajna je bila u - kokosu. Čim su se svojim čamcima približavali obali otoka, počeli su bacati kokose u vodu. Sentinelci su bili oprezni, no kad su vidjeli da Madhumala i njen tim dolaze u miru, počeli su se približavati i uzimati kokos iz vode.

Ovo je bio jedan od nekoliko slučajeva u kojima su ljudi uspjeli uspostaviti kontakt sa Sentinelcima, mnogi vjeruju da nisu bili agresivni zbog prisustva žene (Madhumale).

Indijka je posjetila i druga andamanska plemena, najviše se sprijateljila s Jarawa narodom 1991. godine. Čak su je pozdravili i plesom kad je tek došla te joj tako dali do znanja da ih se ne treba bojati. Žene su Madhumali dale da drži njihovu djecu, a međusobno su dijelile i hranu. Iskoristila je i priliku da bude njihov doktor te da sanira i izliječi njihove rane koje su imali po tijelima.

Madhumalu Chattopadhyay s razlogom smatraju jednom od najuglednijih antropologa današnjice. Danas radi u ministarstvu u Indiji, a samo rijetki znaju za ono što je postigla u svojoj ranoj karijeri.

Vezano

Popularno

Najnovije

2 komentara
Za komentiranje otvori Lajk.hr
hladnjak   •  13 prosinca 2018
Ma da, dopuštaju ženama...A da im naleti Ivanka Boljkovac razbježali bi se svi u 3 pichke......
svabos   •  13 prosinca 2018
Nije luda ekipa s Andamanskog otočja: ubijaju muške misionare a dopuštaju ženama da dolaze