Pet ljudi, pet teških sudbina: "Nas ne zanimaju ustaše i partizani, nas zanima kako preživjeti"

Pet ljudi, pet teških sudbina: "Nas ne zanimaju ustaše i partizani, nas zanima kako preživjeti"
4K
http://www.index.hr/vijesti/clanak/pet-ljudi-pet-teskih-sudbina-nas-ne-zanimaju-ustase-i-partizani-nas-zanima-kako-prezivjeti/890592.aspx
Neno Škorić je radnik u Tvornici lakih metala (TLM) i bez plaće je peti mjesec, a i njegova supruga je ostala bez posla. Žive na teret svojih roditelja.
"Oni uvijek govore da je u njihovo vrijeme sve bilo drugačije. Mi smo radnička obitelj - u ono vrijeme se moglo živjeti s jednom plaćom", priča Škorić.
Kaže da je zadnju plaću primio u prosincu, a sve skupa radnici TLM-a nisu primili plaće deset mjeseci.
"Supruga je izgubila posao u prosincu, došli su novi vlasnici na Radio Šibenik, morala je pristati na minimalac, a niti to im nije bilo isplaćeno. Sad smo sretniji nego kad je radila. Snalazimo se na svakakve načine, najvažnije je da djeci ništa ne nedostaje", kazao je.

Jadranka Brandt je bez posla dvije godine, dobila je otkaz u restrukturiranju Hrvatskog telekoma. Ima 55 godina, a i osoba je s invaliditetom. Ima trojicu sinova, od kojih je jedan sreću potražio u Njemačku. U zadnje dvije godine tražila je poslove gdje god je mogla, ali bezuspješno.

Jasenka Borić radila je kao nastavnica u školama, ali uvijek na određeno, kao zamjena. Predavala je kemiju, a uskakala je s engleskim i matematikom. Zadnjih pet godina radnu knjižicu drži u ladici. Nakon diplome na Tehničko-tehnološkom fakultetu. Cijelo vrijeme javlja se na natječaje u struci, ali uporno joj dolaze odbijenice jer je "prestara".
Ima dvojicu sinova koji studiraju te istovremeno rade. "Voljela bih da ostanu u Hrvatskoj. Ali ne sugeriram im da ne odu već govorim - ako vam je tamo bolje, odite, uvijek se možete vratiti. To je njima za volju. Što me smeta u ovoj državi? Pravosuđe - radila sam u dvije firme, bolje da vam ne kažem koliko su mi novca dužni. To me jako smeta, jer ne vode računa o radnicima kojima plaće nikad nisu isplaćene", kaže.

Mile Mrvalj ima 57 godina. Nekada davno radio je u Sarajevu kao scenograf, a ostao je bez posla kada je počeo rat. Zbog bolesne majke ostao je u ratu, prošao sav pakao rata. Supruga ga je ostavila.
"Imao sam predivan život, putovanja su me ispunjavala, predobru plaću

Najnovije