DREVNI ZAGRLJAJ Pronađeni su ostaci majke koja je svoje dijete držala duže od 4800 godina

DREVNI ZAGRLJAJ Pronađeni su ostaci majke koja je svoje dijete držala duže od 4800 godina
7K
Ostaci majke i djeteta izazvali su divljenje arheologa diljem svijeta. Ovaj nalaz mnogi smatraju najranijim znakom bilo kakve ljudske aktivnosti u središnjem Tajvanu. Vjeruje se da su ostaci stariji od 4800 godina, a istraživače koji su ih pronašli šokirao je način na koji su tijela bila položena.

Majka je držala malo dijete, a lice joj je bilo okrenuto prema dolje kao da ga gleda. Ovaj nevjerojatni drevni zagrljaj jedan je od 48 nalaza ostataka iz istog groba u središnjem Tajvanu. Ostaci još petoro djece pronađeni su u istom grobu.
Nakon analize ostataka znanstvenici su utvrdili da je majka bila visoka samo 160 cm, a dijete samo 50 cm. Ostaci potječu iz kamenog doba i otkriveni su u pokrajini Taichung.

Prošle su godine pronađeni slični ostaci u Kini na lokaciji koji arheolozi nazivaju "Pompejima Istoka", ali zbog svoje starosti nalaz u Tajvanu još je značajniji. Nalaz u Tajvanu također ima izraženije ljudske odlike, jer izgledaju kao da majka gleda svoje dijete dok ga drži u naručju.

Kineski ostaci pronađeni su prošle godine blizu pokrajine Qinghai, a stručnjaci vjeruju da je tu regiju uništio veliki potres oko 2000 godina pr.Kr. Vjeruje se da je majka pokušavala zaštititi dijete od kamenja, ali ih je ono pokopalo. Za razliku od majke iz Tajvana, žena iz Kine je gledala prema gore dok je držala svoje dijete, malog dječaka.