Četiri rasističke "društvene igre za cijelu obitelj" koje su stvarno postojale

Četiri rasističke "društvene igre za cijelu obitelj" koje su stvarno postojale
6K
1) Crnci i bijelci
1970. godine je Psychology Today počeo prodavati društvenu igru u kojoj ste mogli birati jeste li crnac ili bijelac, a odabir je direktno utjecao na ishod igre. Kako? U uputama je pisalo kako ova igra predočava apsurdnu stvarnost dvaju različitih svjetova. Bijelci na početku igre dobiju milijun dolara i mogu kupovati nekretnine, dok crnci dobiju samo 10 000 dolara i imaju samo mali izbor nekretnina. Crnci su živjeli u getu, a bijelcima su pripadale luksuzne zgrade.

2) Tamnoputi u plantaži lubenica
Vjeruje se da je ova društvena igra nastala 1910. godine. Cilj je bio pobjeći iz plantaže lubenica. Protivnici su bili ljuti farmeri i brkate bake, a bilo je i dodatnih prepreka kao i usputnih natjecanja, npr. natjecanje pljuvanja koštica lubenica u dalj.

3) 5 malih crnčića
1950. godine izašla je pucačka igra u kojoj je igrač dobio pištoljčić s gumenim mecima, a cilj je bio upucati male crnce od kojih su neki jeli lubenice. U igri je pobjeđivao onaj tko prvi uspije upucati dovoljan broj malih crnaca.

4) Ghettopoly
Ghettopoly je najnovija na listi rasističkih igara. Izašla je 2003. godine, a riječ je o neuspješnoj parodiji u kojoj je cilj preprodavati ukradenu robu, graditi lokale za proizvodnju i prodaju droge, reketarenje, krađe auta... Igrači mogu dobiti i dodatne bodove ako "glupim školarcima" uspiju prodati lažnu drogu. U igri se izvlače i karte, a na njima pišu poruke kao npr. "Cijeli kvarti se drogira, osvajaš 50 dolara". Igra je zabranjena u vrlo kratkom roku, a kreatora Davida Changa su tužili kreatori društvene igre Monopoly.

Najnovije