Zavirite u tvornicu motocikala - kako je to izgledalo na samom početku

Zavirite u tvornicu motocikala - kako je to izgledalo na samom početku
3K
Harley-Davidson Inc ime je američke tvrtke koja proizvodi motocikle. Osnovana u gradu Milwaukee, Wisconsin tijekom prvog desetljeća 20. stoljeća i jedan je dva glavna proizvođaća koji su preživjeli Veliku depresiju.

Harley-Davidson je stvoren 1903. godine u obliku prvog jednocilindričnog motocikla, koji je zamišljen kao motor za utrke. C. H. Lang iz Chicaga otvorio je prvo predstavništvo novoosnovane tvrtke i tijekom godine uspijevao je prodati jedan od tri načinjena primjerka. Godine 1906., proširen je posao radi zahtjeva tržišta. Zaposleno je još šest radnika i tiskan je katalog proizvoda. Nakon godinu dana dolazi do procvata. Zaposleno je još 12 radnika, a veličina tvornice se udvostručila. Proizvodnja se popela na 150 primjeraka godišnje. Najveći kupac ovog motora u tadašnje vrijeme bila je američka policija, koja ga je smatrala savršenim za obavljanje svog posla.

Godine 1928. stvoren je prvi Harley Davidson, s twin-cam motorom te kočnicama i na prednjem kotaču. Ovakva konstrukcija omogućavala je brzinu od preko 135 km/h. Nadolazeće godine, poznate po velikoj ekonomskoj krizi, nisu zaobišle ni Harley Davidson. Kapaciteti su se drastično smanjili i tek 1933. godine tvornica uspijeva ostvariti dobit, poslujući sa samo 20 % kapaciteta. Godine 1943. umire Bill Harley, nakon sedam godina, i Arthur Davidson, a njihovi nasljednici ulažu sve napore u nastavak posla.

Najnovije