Ovo je 5 najvećih na Zemlji

Ovo je 5 najvećih na Zemlji
4K
1. Obalna sekvoja - Obalna sekvoja najpoznatija je zbog svoje visine i starosti. Stablo obalne sekvoje iz Nacionalnog parka Sequoia u Kaliforniji visoko je 115 m i najviše je stablo na svijetu. U istom nacionalnom parku raste i stablo obalne sekvoje opsega 7.9 metara, čime je obalna sekvoja na četvrtom mjestu liste drveća s najvećim opsegom stabala.

2. Nangka - Nangka se naširoko uzgaja u tropskim krajevima u: južnoj i jugoistočnoj Aziji, u istočnoj Africi, kao u Brazilu i nekim zemljama Kariba. Nangka je nacionalna biljka Bangladeša, gdje se zove kathal. Biljka je dobro prilagođena na tropske nizine. Njegov plod je jedno od najvećih plodova voća, može narasti do 90 cm duljine, 50 cm širine i težine do 36 kg.

3. Rafflesia - Ova vrsta koja raste na otocima Sumatra i Borneo poznata je po tome što ima jedan od najvećih cvjetova na svijetu, s promjerom koji može biti veći od jednog metra. Zbog toga što cvijet te biljke ispušta neugodan miris po pokvarenom mesu, prozvana je cvijet lešina.

4. Armillaria ostoyae - ovo je trenutno jedan od najvećih živućih organizama na svijetu. Gljiva koja raste pod zemljom i pokriva više od 8 četvornih kilometara u šumi u Oregonu.

5. Plavetni kit - On je sisavac potpuno prilagođen stalnom životu u vodi, i najveća životinja koja je uopće postojala na Zemlji. Plavetni kitovi su prosječno dugački oko 26 m, a populacija koja živi na južnoj polutki je u pravilu krupnija od one koja živi na sjevernoj polutki. Pojedine životinje su često dugačke oko 30 m, a najveći znanstvenom metodom izmjereni plavetni kit bio je dugačak 33,58 m. Plavetni kitovi mogu težiti do 200 tona.

Najnovije