SLIKE KOJE AMERIKANCI ne žele da vidite: Neviđeni prizori s pobjedničke strane Vijetnamskog rata

SLIKE KOJE AMERIKANCI ne žele da vidite: Neviđeni prizori s pobjedničke strane Vijetnamskog rata
11K
Foto: VO ANH KHANH / NATIONAL GEOGRAPHIC BOOKS

Ovo je "drugi" Vijetnam. Većina svijeta taj rat pamti po nekoliko slavnih fotografija zapadnjačkih fotografa - djevojčica nakon bombardiranja, smaknuće vojnika.. redom oni koji su bili ratni reporteri uz američke ili južnovijetnamske trupe.

Ali na sjeveru su također imali fotografe, koji su se očajnički trudili dokumentirati rat u užasnim uvjetima - film je bio rijetka roba, ograničenih količina i razdijeljen među redakcijama. "Nama je svaki kadar bio poput metka." Gotovo svi su bili samouki amateri i radili za vojsku sjevera ili razne novine, a filmove su često slali anonimno ili pod pseudonimom.

Kemikalije za razvijanje filma miješali su u tanjurićima za čaj s vodom iz potočića, razvijali slike pod zvijezdama ili usred džungle.. Jedan je fotograf, Tram Am, imao samo jednu jedinu rolu sa 70 snimaka - za CIJELI RAT od 10 godina! Ljude u skloništima ili vojnike noću osvjetljivali su na stari način - barut iz metaka pripalili bi šibicom kako bi bljesnuo dovoljno dugo za okinuti fotku.

Pod stalnom prijetnjom smrti od bombi ili metaka ili čak samog okoliša u kojem su se skrivali, ovi su fotografi dokumentirali borbu, život civila, trupe po svim terenima, pokret otpora i krvavi utjecaj rata na one nevine.

Neki su slikali da zabilježe povijest, neki zbog propagande - Vo Anh Khanh nikad nije uspio svoje fotografije s juga poslati u gradsku središnjicu, pa ih je izlagao u šumi mangrova, kako bi potaknuo otpor. Rijetke su od ovih fotografija viđene u samom Vijetnamu, kamoli u ostatku svijeta. Mnogi su sve do '90-ih čuvali prašnjave vreće nikad razvijenih negativa.

Oko 180 ovih rijetkih fotografija skupljeno je u priču o običnim ljudima u krvavom ratu i pretvoreno u kolekciju objavljenu u knjizi "Another Vietnam: Pictures of the War from the Other Side".