Nekadašnji UFC borac oslobodio je afričko pleme i pobijedio depresiju na prejak način

Nekadašnji UFC borac oslobodio je afričko pleme i pobijedio depresiju na prejak način
5K
Justin Wren ima 31 godinu i nekada je bio UFC borac. Išlo mu je dosta dobro. Profesionalni borac postao je već s 18 godina, no to ga ipak nije usrećilo pa je nakon nekog vremena priznao da pati od depresije. S 23 godina pokušao se ubiti, a u najgorim trenucima svoga života, Justin je shvatio da mora učiniti nešto i početi se baviti stvarima koje će nešto značiti njemu, ali i drugima.

Nakon nekog vremena završio je u Africi. Njegovu pažnju privukli su problemi Pigmeja iz Konga, grupe afričkih plemena niskog rasta. Postali su robovi Mokpala plemena koje im je zauzelo teritorij te ih tjeralo da rade za njih. "Plaćali" su ih bananama - 2 banane dnevno za 1 obitelj. Tako su ih držali gladnima, slabima i ovisnima o njima. Kada je Justin saznao za njihovu patnju shvatio je nešto je odlično sročio u jednoj rečenici: "Prije sam se borio protiv drugih ljudi, no cijelo vrijeme sam se zapravo trebao boriti ZA druge."

Bilo mu je jasno da ne može jednostavno doći do "vlasnika" Pigmeja i tražiti od njih da oslobode svoje robove. Morao je pokazati poštovanje prema njima te tako dogovoriti rješenje na obostrano zadovoljstvo. Kontaktirao je tvrtku Water4 te osnovao humanitarnu udrugu "Fight for the Forgotten" i omogućio da se obje strane počnu baviti kopanjem bunara i izvora pitke vode. Pigmeje je tako oslobodio, a pomogao je i njihovim "vlasnicima" na miroljubiv način.

Justin se svojim humanitarnim radom bavi već 8 godina, a od prikupljenog novca je Pigmejima kupio zemlju na kojoj su iskopali još bunara. Dao im je slobodu, ali i čistu vodu koja je plemenu važna za očuvanje zdravlja i sprečavanje oboljenja od zaraznih bolesti.