Istinita priča o sjajnom matematičaru koji je zbog paranoje umro od gladi

Istinita priča o sjajnom matematičaru koji je zbog paranoje umro od gladi
8K
Austrijski matematičar Kurt Gödel imao je genijalan, ali i čudan um. Čovjek koji se smatra jednim od važnijih matematičara 20. stoljeća razvio je svoje teoreme još u svojim dvadesetim godinama, no pred kraj života postao je nenormalno paranoičan. Nije htio jesti hranu koju prije njega nije kušala njegova žena, a to je kasnije dovelo i do njegove smrti.

Sjajni matematičar pobjegao je u SAD kada je Hitlerova Njemačka anektirala Austriju 1938. godine. U Princetonu se gotovo svakodnevno družio s još jednim od slavnih znanstvenika toga doba, Albertom Einsteinom, koji se nakon Hitlerovog dolaska na vlast odrekao njemačkog državljanstva i otišao u SAD.

U društvu su međusobno razgovarali na njemačkom i u raspravama često ignorirali ostale oko sebe. Ostali su Einsteina opisivali kao druželjubivu i nasmijanu osobu, dok su za Gödela rekli da je bio previše služben, usamljen i pesimističan. Neke njegove osobine su tijekom godina postale itekako primjetne. Vjerovao je u duhove, postao paranoičan i cijelo vrijeme se bojao da ga netko želi otrovati. Neki izvori kažu da se njegova prehrana velikim dijelom sastojala od maslaca, hrane za bebe i laksativa.

Počeo je izbjegavati ljude. Kad je izlazio nosio je skijaške maske koje su mu prekrivale nos jer se bojao da bi se mogao negdje zaraziti i razboljeti. Hranu koju je jeo morala je pripremati njegova žena koja mu je prije obroka morala dokazati da hrana nije otrovana. Kada mu je žena ostarjela i nije više mogla puno kuhati i pripremati hranu, Gödel je postao hodajući kostur jer nije dovoljno jeo. Krajem 1977. godine odveden je u Princeton bolnicu gdje je nakon 2 tjedna umro od gladi.