Ovo pleme bilo je izolirano od ostatka svijeta čak 55 000 godina, žalosno je vidjeti što im se sad događa

Ovo pleme bilo je izolirano od ostatka svijeta čak 55 000 godina, žalosno je vidjeti što im se sad događa
18K
Andamanski otoci se nalaze u Indijskom oceanu i kao teritorij pripadaju Indiji, no ovu skupinu otoka naseljavaju pripadnici Jarawa plemena koje je čak 55 000 godina živjelo izolirano od ostatka čovječanstva.

Geografski položaj im je omogućio da tisućama godina imaju vlastiti način života, no moderna civilizacija počela je zabadati nos tamo gdje ne bi trebala i sada Jarawa plemenu nažalost prijeti izumiranje. Turisti i pomorci sve češće pokušavaju stupiti u kontakt s ovim ljudima, a oni, iako su se protivili bilo kakvom kontaktu, polako počinju prihvaćati moderna pomagala kao što su primjerice škare ili čekić. Može ih se vidjeti i kako hodaju u kratkim majicama... jer - zašto ne bi? Škarama je lakše rezati bilo što, a i pamučne majice su udobnije od lišća ili slame.

Procjenjuje se da bi, ako indijska vlada ne poduzme nešto i ne zaštiti područje i ove ljude, u roku od 10 godina moglo doći do izumiranja Jarawa plemena ili njihovog "stapanja" s ostatkom civilizacije. Tako bi se zauvijek izgubili njihovi stari običaji i kultura, a dodatna opasnost za ove ljude su i moderne bolesti na koje pripadnici plemena naravno nisu imuni. Procjenjuje se da ih ima još samo nekoliko stotina. Točnije, oko 300 pripadnika plemena.

Najnovije