Ovaj muškarac zatvoren je u metalnom stroju više od 60 godina, a razlog će vam slomiti srce

Ovaj muškarac zatvoren je u metalnom stroju više od 60 godina, a razlog će vam slomiti srce
25K
U 20. stoljeću došlo je do velikog tehnološkog razvoja u svim granama društva. U medicini je došlo do ogromnog napretka, a jedan od neobičnijih izuma bila su tzv. željezna pluća. Korištena su kod pacijenata s dječjom paralizom sve dok se nisu pojavila cjepiva koja su tu bolest stavila pod kontrolu.

Stroj koji podsjeća na veliki metalni lijes služio je kao respirator i omogućavao pacijentima da ostanu na životu. 70-godišnji Paul Alexander iz Dallasa, jedan je od njih, a željezna pluća koristi još od 1952. godine. Od dječje paralize je obolio kad je imao 5 godina, a bolest je ostavila teške posljedice zbog kojih nije mogao sam disati.

Željezna pluća funkcioniraju tako da pacijent legne na ležaj koji se potom zaklopi gornjim dijelom stroja te se kreira umjetni vakuum pomoću kojeg se pluća pacijenta periodično pune kisikom. Ovaj sustav nije bio predviđen za dugotrajnu uporabu, no Paul ga još uvijek koristi - praktički cijeli svoj život proveo je u velikom metalnom stroju.

Ovaj stroj ne proizvodi se još od 60-ih godina pa je Paul morao potražiti pomoć kad je 2015. došlo do prvih većih kvarova. Na svu sreću, javio se automehaničar Brady Richards koji je obećao da će riješiti njegov problem. Stroj je toliko star da Bradyjevi mlađi radnici nisu ni znali o čemu je zapravo riječ.

Iako je Paul doživio tešku sudbinu u ranom djetinjstvu, to ga nikad nije spriječilo da ispuni svoje snove. Volju za životom nikad nije izgubio. Uspio je završiti obrazovanje za odvjetnika, a zadnjih godina piše i knjigu. Sve dok mu se zdravstveno stanje nije pogoršalo, mogao je privremeno napuštati svoj metalni krevet te u invalidskim kolicima odlaziti na sud, a svoju knjigu pisati ustima. Željezna pluća je imao i u studentskom domu.

Iako danas postoje cjepiva i lijekovi za dječju paralizu, starije oboljele osobe tvrde da ta novija rješenja nisu efikasna kao ovaj stroj. Danas na svijetu postoji još ukupno 10 ljudi koji koriste željezna pluća, veliki metalni lijes koji im je spasio život.

Najnovije