Koliko dugo bismo mogli živjeti kad bismo konstantno išli na transplantacije organa?

Koliko dugo bismo mogli živjeti kad bismo konstantno išli na transplantacije organa?
8K
Život je nešto neprocjenjivo. Većina nas bi rado pristala živjeti puno duže kad bismo imali priliku dugo ostati mladi i zdravi. Baš zbog toga ljude zanima koliko bi zapravo mogli živjeti kad bi mogli mijenjati svoje "pokvarene dijelove" kada god im je to potrebno.

Trenutno sve ovo zvuči kao znanstvena fantastika, no u budućnosti će se svi naši organi moći vjerojatno vrlo lako zamijeniti. No, hoćete li to ljudima pomoći da produlje svoj životni vijek? Kažu da je milijarder David Rockefeller imao 7 transplantacija srca i 2 transplantacije bubrega, no doživio je "samo" 101 godinu. U teoriji - da. Transplantacije srca i bubrega nam mogu produljiti život i do 20 godina. No, ne treba zaboraviti i komplikacije koje se mogu pojaviti nakon operacija, poput primjerice infekcija ili odbijanja organa.

Zanemarimo na trenutak sve komplikacije i pogledajmo što neki stručnjaci procjenjuju. Evo koliko bi nam operacija bilo potrebno da doživimo svoj 1000. rođendan:

1. Prosječni pacijent bi uz svaki novi bubreg živio dodatnih 10-15 godina, dakle trebalo bi ukupno 66 operacija.
2. Transplantacije srca bi mogle čovjeku pokloniti dodatnih 20 godina, što znači da bi za 1000 godina trebalo 50 ovakvih operacija.
3. Za transplantaciju jetre procjenjuju da bi produljila život za 30 godina, dakle 33 operacije.
4. Transplantacija pluća dodaje 10 godina života, dakle trebali bismo čak 100 ovakvih operacija.
5. Transplantacija crijeva produljila bi život za 5 godina, što znači da bi bilo potrebno 200 operacija.

Zvuči nestvarno, da. Treba uzeti i u obzir da se procjene temelje na trenutnim tehnologijama i medicinskim saznanjima. Tko zna što će se dogoditi u budućnosti. Pitanje je i koliko ljudski mozak može podnijeti starost od nekoliko stotina godina, čak i u idealnim uvjetima u kojima su svi ostali organi zdravi. Postoji još puno nepoznanica u svijetu medicine, no trenutne procjene ne pokazuju da bi čovjeku pomoglo 50 novih srca ili 100 pluća. Korištenje umjetnih organa i prelazak u stanje kiborga izglednija je opcija.

Najnovije