Tvrtka koja proizvodi sokove bacila je 12 tisuća tona kora od naranče u prirodu, evo što se dogodilo

Tvrtka koja proizvodi sokove bacila je 12 tisuća tona kora od naranče u prirodu, evo što se dogodilo
20K
Kostarika je 1997. godine dopustila velikom proizvođaču sokova da se riješi tona kora od naranče i baci ih u prirodi sve na isto mjesto. Ono što se u sljedećih 16 godina dogodilo, iznenadilo je mnoge.

Kompanija "Del Oro" u uzgoju ne koristi nikakve pesticide i insekticide, a u zbrinjavanju otpada morali su se držati određenih pravila. Smjeli su ga bacati samo na mjestima na kojima je tlo neplodno. Iako su organizacije za zaštitu prirode potvrdile da je ovo sasvim u redu, pojavila se konkurentska tvrtka, TicoFrut, koja je ovo prikazivala kao problem i započela kampanju protiv tvrtke Del Oro. Čitava javnost se okrenula protiv tvrtke koja je 12 tona kora od naranče bacila na neplodnom području tvrdeći da toliko brdo trulog voća neće biti dobro za prirodu.

Nisu bili u pravu. Više od 15 godina nakon ovih događaja, vidi se jasan rezultat. Neplodno područje na kojem je bačena ogromna količina kora od naranče pretvorilo se u plodno tlo na kojem je narasla trava i čitava šuma. Na zadnjoj fotografiji se najbolje vidi razlika. Na lijevoj strani je područje na kojem su bačene kore.

Najnovije