"Imam 23 godine i pretvaram se u kip": Djevojka ima rijetku bolest zbog koje joj raste "drugi kostur"

2   0   11554   0  LajkG23-godišnja Carli na prvi pogled izgleda kao obična djevojka, no ona boluje od rijetke bolesti koja se zove fibrodisplazija ossificans progressiva ili skraćeno FOP. Ova bolest pretvara mišićno tkivo, tetive i ligament u kost, što dovodi do nemogućnosti kretanja tog dijela tijela.

Djevojka iz St. Louisa je kao malo dijete bila vrlo aktivna. Voljela je trčati, plivati, igrati nogomet. Međutim, kad je napunila 5 godina, život joj se polako počeo mijenjati. Doktori su počeli primjećivati čudne promjene na njenom tijelu te zaključili da je riječ o FOP, bolest koja je zabilježena kod samo 800 ljudi. Lijek ne postoji, a pacijenti najčešće žive oko 40 godina.

Ovu bolest često nazivaju i "sindromom kamenih ljudi" jer nove kosti koje se u tijelu pojavljuju praktički stvaraju drugi kostur koji sve više "koči" normalne kretnje.

Budući da su joj zglobovi obično "zaključani", Carli ne može podići ruke iznad glave, savijati se u struku, a i stajanje na dvjema nogama sve joj je teže pa najčešće stoji na jednoj nozi. Za Barcroft TV otkrila je kako izgleda njen život i što čini kako bi joj svakodnevica izgledala što normalnija.
11.6.2019. 17:50:00
2
Posjeti originalni url: youtube.com
Komentari (0)

KATEGORIJE